<strong>PROJECT BIG PICTURE:</strong> Dersom forslaget blir en realitet, betyr det store endringen for Premier League slik vi kjenner det i dag. Foto: PETER POWELL / POOL / AFP / NTB Scanpix
PROJECT BIG PICTURE: Dersom forslaget blir en realitet, betyr det store endringen for Premier League slik vi kjenner det i dag. Foto: PETER POWELL / POOL / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Slapp bombe. Raser mot nytt forslag

Liverpool og Manchester United er blant flere storklubber som vil innføre store endringer i engelsk fotball. Det blir møtt med raseri.

Publisert

Det var engelske The Telegraph som søndag avslørte at Liverpool og Manchester United står i bresjen for å utføre den største restruktureringen engelsk fotball har sett på tre tiår.

Prosjektet har fått navnet «Project Big Picture».

Dersom forslaget blir en realitet, betyr det store endringen for Premier League slik vi kjenner det i dag.

Telegraph slapp bomba søndag, og flere av Premier League- klubbene skal ikke ha kjent til forslaget, selv om det har vært et samtaleemne mellom storklubber i tre år.

- Det kalles Project Big Picture, men den kan vise seg å bli en skrekkfilm, sier Sky Sports-reporter Kaveh Solhekol.

Så hva er det egentlig prosjektet handler om?

Project Big Picture

Her er noen nøkkelpunkter:

*Premier League vil bli redusert fra 20 til 18 klubber. Championship, League One og League Two vil fortsatt ha 24 klubber.

*Det blir play off om den siste Premier League-plassen (16. plass i Premier League og nummer tre, fire og fem i Championship vil spille om denne). Det vil være to direkte nedrykk/opprykk til PL.

*Ligacupen og Community Shield vil legges ned.

*Klubbene har siden 1992 hatt lik stemmerett i saker, noe som nå vil endres. Det samme vil regelen om at 14 av 20 klubber må være enige for å innføre nye bestemmelser.

*De ni klubbene som har vært lengst i Premier League vil få mest makt (Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Southampton, Tottenham og West Ham). Kun seks av disse trenger å stemme det samme for at en endring blir innført.

*25 prosent (i stedet for 4 prosent) av de årlige inntektene til Premier League går til EFL-klubbene. I tillegg vil EFL (English Football League) motta en redningspakke på 250 millioner pund for å overleve den finansielle krisen som coronapandemien har ført med seg.

*Premier League-sesongen vil starte seinere og oppkjøringssesongen utvides.

Så hvem står bak forslaget?

EFLs styreleder Rick Parry står sammen med Liverpool-eier John W. Henry og klubbdirektør Mike Gordon i bresjen for planene, som først ble tegnet tilbake i 2017.

Manchester Uniteds styreleder Joel Glazer og klubbdirektør Ed Woodward, Chelseas styreleder Bruce Buck og Det engelske fotballforbundets styreleder Greg Clarke har enten vært en del av diskusjonen, vært aktive deltakere og formet dokumentet på totalt 18 sider, eller begge deler.

<strong>LIVERPOOL-EIER:</strong> John W. Henry. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix
LIVERPOOL-EIER: John W. Henry. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bekymret

Premier League har allerede uttrykt bekymring over flere av punktene i forslaget, særlig dette med at de største klubbene i landet vil få all makten.

- Etter Premier Leagues syn, kan flere av de individuelle forslagene i planen som ble publisert i dag ha en skadelig effekt på hele fotballen, heter det i en uttalelse.

Mange mener toppklubbene er vinnerne og at resten av klubbene taper på en slik ordning.

Det gjelder særlig «De seks store» – Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea and Tottenham – som i realiteten vil få innført det de ønsker om alle seks er enige om noe.

Det gir mindre makt til Everton, Southampton og West Ham – selv om disse er med i samme «elitegruppe».

Noe «De seks store» kan avgjøre, er godkjennelse av eventuelle nye klubbeiere og store/små regelendringer.

Hvert tredje år blir det kalkulert hvilke ni klubber som vil ha makten. For at en klubb skal falle ut (og en øvrig klubb komme inn), må de sportslige resultatene være svake i snitt over tre sesonger.

LANGET UT: Tidligere denne måneden svarte Solbakken på kritikken han har fått i FC København med en tirade til danske Eurosport. Video: Discovery / Dplay Vis mer

Positiv

Premier League er skuffet over at EFLs styreleder Rick Parry stiller seg åpenlyst positiv til forslaget. Andre spør seg hvorfor han er så dypt involvert i en sak hvor ikke alle klubbene det gjelder har blitt informert.

- Vi har vært i dialog med våre storklubber – ikke bare Manchester United og Liverpool. Vi har jobbet i mange måneder. Det har blitt tenkt gjennom og grundig analysert, sier Parry.

Han mener behovet for en endring har vært der før pandemien slo inn, men at det nå er viktigere enn noen gang.

- Behovet for en fullstendig revurdering av finansieringen av den profesjonelle fotballen i England er forut for Covid-19-krisen, mener Parry.

Kritiske

Martin Samuel i Daily Mail er sterkt kritisk og mener det for storklubbene bare handler om å få mer makt.

«Dette er i hovedsak enhver råtten, foraktelig, selvbetjent, destruktiv idé som klubber som Manchester United og Liverpool har kommet med de siste to tiåra, omgjort til en redningspakke», skriver han i en spalte.

Andy Dunne i Daily Mirror kaller det «coronavirus power grab», og sikter til at storklubbene utnytter coronapandemien til å få mer makt.

Jason Burt i The Telegraph omtaler det som «en fiendtlig overtakelse forkledd som en redningspakke».

David Conn i The Guardian mener på sin side at vi bør lytte til forslaget og mener «de negative reaksjonene framstår bisarre».

Supporterne til «De seks store» har også kommet med en samlet uttalelse der det framgår at de er imot forslaget.

<strong>POSITIV:</strong> Premier League er skuffet over at EFLs styreleder Rick Parry stiller seg åpenlyst positiv til forslaget. Foto: NTB
POSITIV: Premier League er skuffet over at EFLs styreleder Rick Parry stiller seg åpenlyst positiv til forslaget. Foto: NTB Vis mer

Går mot kollaps

Engelsk fotball går mot kollaps nedover i divisjonssystemet dersom ikke klubbene mottar etterlengtet nødhjelp fra regjeringen, mener britiske fotballtopper.

I et brev fra EFL (English Football League) sendt til idrettsminister Oliver Dowden tegnes det et dystert økonomisk bilde av framtida på nivåene under Premier League. Brevet er blant andre underskrevet av to tidligere ledere i Englands Fotballforbund (FA), samt Rick Parry, skriver NTB.

Klubbene i EFL, som er de tre divisjonene under Premier League, går mot et tap på rundt 200 millioner pund dersom hele sesongen må spilles for tomme tribuner. Det tilsvarer over 2,4 milliarder kroner etter dagens kurs.

EFL mener at de velstående Premier League-klubbene bør hjelpe klubbene i divisjonene under.

Med dette forslaget vil EFL klubber motta 250 millioner pund, hvorav 50 millioner pund til å dekke for tapte inntekter i forhold til billettsalg. Det er foreløpig ikke tilskuere på kampene i England.

Samtidig forsvinner fallskjermen som har blitt utbetalt til klubbene som rykker ned fra Premier League.

Noen av de mer ambisiøse klubbene i Championship, nivået under Premier League, frykter det vil bli vanskeligere å rykke opp og at det med tiden vil føre til en Premier League 2-liga dersom forslaget får gjennomslag.

Kritisk regjering

Til og med den engelske regjeringen er kritisk til forslaget.

- Vi er overrasket og skuffet over at i en krisetid hvor vi har bedt de største klubbene i profesjonell fotball om å gå sammen og komme med en avtale som hjelper klubbene i lavere divisjoner, virker det å være avtaler som blir gjort på kammerset som vil skape en avtale på toppen av engelsk fotball, heter det i en uttalelse.

- Bærekraft, integritet og rettferdig konkurranse er helt avgjørende, og alt som kan undergrave det er dypt bekymringsfullt, heter det videre.

Mange klubber har ikke kommet med noen offisiell uttalelse i den ferske saken ennå, men det er tydelig at det allerede er betent.

Ifølge rapporter er klubbene Brighton, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Sheffield United og West Bromwich imot å forkorte Premier League med to klubber, uansett hva omstendighetene er. Samtidig skal Aston Villa, Newcastle og West Ham være skeptiske.

Det er ventet at de 20 klubbene vil offentliggjøre sine tanker på et møte førstkommende onsdag.

Så det store spørsmålet er om et slikt forslag vil gjennomføres. Med dagens ordning kreves det 14 av 20 stemmer. Tidlig i prosessen er det stor motstand.

Kilder Sky Sports, BBC, The Telegraph, Independent, The Guardian, Daily Mail, Daily Mirror.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer