Slapp inn med fyrverkeri i lomma

Politisjef etter Ullevaal-skandalen: - Vi måtte ha kledd dem nakne.

(Dagbladet.no): En av de bosniske bråkmakerne som røykla Ullevaal stadion i går kveld, ble kroppsvisitert tre ganger. Likevel slapp han gjennom med fyrverkeri, tre såkalte bengalske lys.

- Jeg hadde dem i lomma, sier bosnieren Emir Sobo til VG.

På tross av tidenes varsel om hva som kunne skje på Ullevaal, slapp mange gjennom med bengalske lys som var opptil 20 centimeter lange og tre-fire centimeter i diameter.

Noen kom forbi sikkerhetsvaktene med fyrverkeri i trusa.

- Gjenstandene var tapet fast mellom brystene og i lysken, forklarte sikkerhetssjefen for landskampen, Geir Ellefsen, overfor VG rett i etterkant av kaoset. Da hadde Ullevaal blitt brettet ut som en krigssone for tv-seere over hele Europa.

Politiet fryktet bråk i Oslo sentrum i natt, men det skjedde ingen alvorlige episoder.

Venter skarp reaksjon

Allerede i dag eller i morgen kan Norges Fotballforbund vente en kraftig reaksjon fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA) for sviktende sikkerhetstiltak Lignende episoder ute i Europa har påført de nasjonale fotballforbundene store bøter. I tillegg risikerer Norge å måtte spille neste EM-kvalikamp for tomme tribuner.

 SLAGMARK:  Ullevaal lignet mer en krigsskueplass enn en landskamparena etter at bosniske bråkmakere hadde sluppet gjennom sikekrhetskontrollen med fyrverkeri. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
SLAGMARK: Ullevaal lignet mer en krigsskueplass enn en landskamparena etter at bosniske bråkmakere hadde sluppet gjennom sikekrhetskontrollen med fyrverkeri. Foto: Lise Åserud, Scanpix. Vis mer

- Måtte ha kledd dem nakne

Det var en håpløs oppgave å finne alle de bengalske lysene som ble forsøkt smuglet inn på stadion, sa Dagfinn Kaldal som var leder for politiets innsats på Ullevaal lørdag.

- De hadde teipet det på seg. Vi måtte kledd dem nakne for å finne det, sa Kaldal etter kampen, ifølge NTB.

- Vil de ha med seg lysene inn så er det håpløst å finne alt. Dette er de også kjent for å være garvet på.

Fornøyd med egen innsats

Kaldal er fornøyd med politiets innsats på Ullevaal.

- Jeg føler at vi håndterte det greit. Det gikk ganske greit å få kontroll på det, og jeg kan ikke se at det er noe vi kunne gjort bedre, sa han.

Personell fra Hafslund Sikkerhet var leid inn for å skjerpe kontrollen med publikum.

Informasjonsdirektør Frode Geitvik avviser at hans folk ikke har gjor god nok jobb.

- Det er Fotballforbundet som er ansvarlig for sikekrheten under landskampen, er Geitviks kommentar til VG.