Slapp med skrekken

Synes du Norge var svake på Ullevaal før pause? På Island tapte Italia 0-2! Og om to og en halv uke møtes vi i Palermo. Til VM-krig.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Veldig artig å høre Italias resultat, sier Åge Hareide til Dagbladet. -  Det skal bli spennende å få rapportene fra Øivind Larsen (observatør) og å se kampen på video. Men det trenger ikke være noen fordel for oss.

-  Om du skjønner hva jeg mener.

På engelsk

Norges førsteomgang på Ullevaal trengte dopapir - det som skjedde etter pause kan Åge Hareide leve med. Hvis hans naive skolegutter kaster bleiene før VM-åpningen mot Italia. Som garantert vil møte Norge med en trener på den nasjonale tiltalebenken og et helt land på nakken i Palermo.

Etter gårsdagens skandale på Island.

-  First half, crap - second half, good, var det første Åge Hareide konkluderte med etter Norges match i går kveld. Og han gjorde det på engelsk. Og skjønner du ikke hva han mener skal du vite at det som skjedde før pause stinket.

Så mye at Norges ubeseirede landslagstrener kokte over i pausen.

-  Det er for lavt under taket her til å si hva som ble sagt, sier Åge Hareide.

-  Men spillerne skjønte det. Og derfor reiste vi oss, hentet opp 1- 2 og spilte en grei andreomgang.

-  Det er jeg godt fornøyd med.

-  Skolegutter

Men - og her kommer det viktige. Det som handler om hva som må gjøres når landslaget samles i Oslo 30. august. For sjøl om Italia luktet minst like ille på Island, er det ingen trøst for Hareide.

Han vet nemlig hvilket helvete som venter i Palermo.

-  Hvis vi ikke øver på de feilene vi gjorde før Italia-kampen vil de lage pasta av oss, sier Åge Hareide. -  Før pause spilte vi som skolegutter både ved det første og det andre belgiske målet. På 0- 1 var vi naive med 10 mann og ga bort ballen (Hassan El Fakiri) på egen halvdel. På 1- 2 trodde Vidar Riseth at Claus Lundekvam skulle vinne en duell han ikke vant. Og så tok ikke Riseth ut nødvendig dybde.

-  Det er veldig dumt, sier Hareide.

Det som derimot er godt er at Norge ikke har glemt det Norge kan - dødballene. Og at Norge i hvert fall fikk vist litt av det Norge øver på - kantspillet og innleggene foran mål.

-  Det er betryggende at vi scorer på de situasjonene vi har scoret på før, sier Hareide.

-  Sjøl om vi nå prøver å få inn en ny dimensjon skal vi jo ikke viske ut det vi er gode på. Og derfor er jeg meget godt fornøyd med dødballmålene til Frode Johnsen (1-1) og Vidar Riseth (2-2)

-  Det lover veldig godt foran Hviterussland kampen - de er nemlig svake på dødballer.

Og:

-  Etter pause brukte vi også kantene mer, fortsetter Norges landslagstrener.

-  Vi fikk i gang Derek (Jan Derek Sørensen). Og det er en god prestasjon å hente opp Belgia to ganger.

-  Det er også en god følelse å fortsatt være ubeseiret.

Åge Hareide gikk altså fra sint til ganske blid denne generalprøve-kvelden på Ullevaal. Også det et godt tegn. Og selvfølgelig hadde han noen ord på det også.

Fotballsjarmerende ord.

Tre hjemme

-  Jeg spilte sammen med en spiller en gang som sa at han alltid spilte beste det siste kvarteret. Fordi det er det publikum husker, sier Hareide.

Og derfor var det ingen sure ansikter på vei hjem fra Ullevaal i går kveld. Norge hadde reddet skinnet. Og æren. Og slik var det bare de neste ukenes VM-kval-spenning folket tok med seg bort fra landslagsarenaen.

Hvilket er akkurat slik vi vil ha det.

24. august - tirsdag til uka - vil Åge Hareide offentliggjøre bruttotroppen til kampene mot Italia (Palermo 4. september) og Hviterussland (Ullevaal 8. september). Alle de 18 som var på arket i går vil bli med igjen. Pluss fem mann til. Og nærmest ligger Steffen Iversen, Petter Rudi, Brede Hangeland, Roar Strand og John Carew.

-  Av de 23 som blir tatt ut reiser 20 til Italia, sier Hareide. -  De tre øvrige blir igjen hjemme og møter oss igjen før kampen mot Hviterussland. Og ingen spilte seg ut i denne kampen. Men folk - og vi skal se Iversen, Hangeland, Carew, Rudi og Strand i helga - kan spille seg inn.

Ronny Johnsen er med andre ord uaktuell. Han må ifølge Åge Hareide finne seg en klubb først. Men Magne Hoseth er bankers sjøl om spillerstreiken i Danmark kan ødelegge formen hans.

Av følgende Hareide-grunn:

-  Jeg vil ikke miste Magne Hoseths teknikk på grunn av en streik, sier han. -  Da vil jeg heller miste litt pust.

TAPTE FOR ISLAND: Italias landslagssjef Marcello Lippi fikk en marerittdebut mot Island i Reykjavík. Norges VM-kvalikmotstander 4. september tapte 2-0.
MELLOMFORNØYD: Åge Hareide vil ikke røpe hva han sa til spillerne i pausen. - Men det er en god prestasjon å hente opp Belgia to ganger.