Slapp nyhet: - Skamløst

Frykt for spillernes velferd etter at FIFA annonserte nytt og omdiskutert format i klubb-VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MØTTE PRESSEN I DOHA: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Martin Meissner/AP/NTB
MØTTE PRESSEN I DOHA: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Martin Meissner/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): FIFA-president Gianni Infantino (52) var en time forsinket til sin egen pressekonferanse fredag formiddag, som følge av et møte i FIFA-rådet (FIFA counsil).

Da han omsider inntok podiet, tok det ikke lang tid før han brukte den berømte frasen:

- Beste VM noensinne.

De samme ordene sa 52-åringen etter Russland-VM for fire år siden. Det var første gang Infantino møtte pressen etter den famøse pressekonferansen han hadde i Doha 19. november.

Denne gangen blir det nok ikke like store overskrifter. Infantino snakket varmt om hvordan Qatar-VM fikk «enstemmig hyllest» av rådet og at 3,27 millioner tilskuere har sett kampene på stadion - mot 3,03 millioner i Russland-VM (i snitt i overkant av 52 000 tilskuere per kamp).

- Det har vært 62 kamper uten hendelser, så godt som, sa Infantino fra talerstolen.

- For meg har VM vært en utrolig suksess, på alle fronter. Fansen, oppførselen, atmosfæren, supportere som kommer langt fra og møter den arabiske verden er veldig viktig for oss alle. Når det gjelder kamper, så har vi sett noen fantastiske kamper, noen overraskelser, noen fantastiske mål. Å spille i november og desember i stedet for etter sesongen, har hatt en innvirkning, for mange spillere har vi sett det på kvaliteten på kampene, sa han videre.

Det viser seg at inntektene etter VM er på 75 milliarder kroner, rundt 10 milliarder mer enn budsjettert. Målet er 110 milliarder i inntekter fram mot 2026-VM, som skal avholdes i USA, Mexico og Canada.

Nytt format: - Skamløst

Så slapp Infantino en nyhet som overrasket mange: Klubb-VM skal utvides fra sju til 32 klubber i 2025. Det blir samme format som i VM, noe som betyr sju kamper for de to lagene som tar seg til finalen.

Hvem som skal være arrangør, bestemmes i løpet av noen uker eller måneder. Det var tidligere planlagt at klubb-VM skulle bestå av 24 lag, men oppstarten ble utsatt på grunn av pandemien.

- Det vil være de beste klubbene i verden, sa Infantino om de framtidige deltakerne.

- Selvfølgelig må vi bli enige om detaljene, men det vil bli klubb-VM med 32 lag og det vil bli som VM, sa han videre.

Tidligere Manchester United-back og nå ekspert, Gary Neville, reagerte slik da det ble kjent:

Bekymret

Flere er bekymret for belastningen på spillere, som allerede spiller 50-60+ kamper i året. Premier League-klubber spiller f.eks. to hjemlige cuper, Champions League/Europa League og hjemlig liga gjennom en sesong.

Som kommentator Henry Winter skriver på Twitter:

«FIFA introduserer skamløst nye konkurranser som et klubb-VM med 32 lag og 'World Series' i mars når det er VM, et klubb-VM for kvinner og et futsal-VM for kvinner. FIFA setter inntekter og politikk foran spilleres velferd.»

Tidligere Liverpool-stopper og nå ekspert, Jamie Carragher, skriver:

«Som den latterlige ideen med VM annenhvert år, er også denne fra Infantino. Spillere må hvile på et tidspunkt, de blir behandlet som kveg. FIFA hater Champions League og vil ha noe liknende selv. Europeiske klubber burde boikotte det.»

Simon Stone i engelske BBC skriver at Premier League ikke har fått noe formelt forslag fra FIFA angående det nye formatet.

Daily Mail skriver at europeiske storklubber ikke har fått sett utkast av planene og det heter:

«Infantinos modige beslutning om å annonsere en ny turnering uten å bli enig med klubbene først er en velkjent taktikk.»

Premier League-direktør Richard Masters har tidligere uttalt at spillernes velferd er det viktigste, før det eventuelt gjøres store endringer i kalenderen.

Infantino la vekt på at FIFA var en av få organisasjoner som ikke holdt konkurranser under pandemien. At turneringer i deres regi ikke ble utsatt, men avlyst. Han hevdet det var for at spillerne ikke skulle lide med for mange kamper på kort tid.

Marokko skal for øvrig holde klubb-VM i februar 2023.

Det vil også bli avholdt klubb-VM for kvinner og futsal-VM for kvinner i framtida.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer