Daniel-André Tande:

Slapp nyhet

- Jeg lever drømmelivet, og trengte ikke å tenke meg om etter fallet. Naturligvis skulle jeg fortsette, sier Daniel-André Tande (27). Men nå har han satt en dato for når hoppkarrieren kan være over.

TØFF PERIODE: Daniel-André Tande. Foto: Annika Byrde / NTB
TØFF PERIODE: Daniel-André Tande. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDTSTUBAKKEN (Dagbladet): Daniel-André Tande og hopperne konkurrerer i NM i normalbakke lørdag. Sendinga på NRK startet klokka 16.45 og markerer starten på en ny vintersesong.

For Tande har det vært et svært spesielt halvår. Han falt stygt i skiflygingsbakken i Planica i mars. Omgivelsene fryktet det verste.

Nå forteller Tande at han på en skala fra 1 til 10 er så klar som han kan få bli til en ny sesong. Men han har også for alvor begynt å tenke på framtida.

GODT HUMØR: Daniel-André Tande slår av en prat med landslagssjef Clas Brede Bråthen i Midtstubakken. Foto: Tore Ulrik Bratland
GODT HUMØR: Daniel-André Tande slår av en prat med landslagssjef Clas Brede Bråthen i Midtstubakken. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Jeg kan ikke holde på med den sporten her til evig tid. Jeg har i første omgang planlagt at jeg vil ha med meg OL til vinteren (i Beijing). Jeg vil også ha med meg neste OL (i Milano i 2026). Så får vi oppsummere etter det, sier Tande til Dagbladet.

Han merker ikke noe større til Planica-fallet, verken fysisk eller psykisk. Men han innrømmer at en titanplate over kragebeinet er litt ubehagelig. Han punkterte en lunge og brakk kragebeinet i skrekkfallet.

- Det er litt ømt å ha på seg hoppdress. Og noen dager er litt ømmere enn andre. Jeg er blitt fortalt at jeg kan fjerne titanplata den dagen karrieren er over. Jeg får satse på at jeg får booket en operasjon dagen etter at jeg har hoppet det siste rennet. Da skal den ut.

STYGT: Daniel-André Tande ble kastet nedover bakken i Planica. Foto: NTB
STYGT: Daniel-André Tande ble kastet nedover bakken i Planica. Foto: NTB Vis mer

Milano-OL arrangeres i perioden 6. til 22. februar 2026.

- Hvorfor har du satt en dato for når hoppkarrieren kan være over?

- Det er greit å planlegge litt, og ikke bare ta alt som det kommer. Jeg er veldig god til det. Det kan hende at jeg fortsetter etter dette også, men det kommer an på hvor god jeg er.

DRAMATISK: Daniel-André Tande falt i monsterbakken i Planica i mars. Video: NRK / Bryan Sutterer Vis mer

- Hva skal du gjøre etterpå?

- Jeg har ikke peiling. Det er det jeg må begynne å finne ut av. Jeg planlegger ikke å studere. Men jeg føler at jeg har mye lærdom fra livets skole. Det får være nok, påpeker Tande.

Han kom på fjerdeplass i kvaliken i Midtstubakken fredag kveld. Jarl Magnus Riiber vant i tåkehavet i Holmenkollen.

DÅRLIG SIKT: Hopp, tåke og Holmenkollen hører sammen. Slik så det ut i Midtstubakken under NM-kvaliken fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
DÅRLIG SIKT: Hopp, tåke og Holmenkollen hører sammen. Slik så det ut i Midtstubakken under NM-kvaliken fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Hopperne har fått enorm oppmerksomhet i høst. Mye skyldes konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund. Konflikten er tilsynelatende over, selv om det fortsatt skal være sår på begge sider.

- Vi har fått mye utenomsportslig oppmerksomhet. Det håper vi at vi kan endre på. Vi vil jo helst være i avisene på grunn av gode prestasjoner, sier Tande.

- Men det er viktig at Clas blir med videre. Det er litt roligere rundt ham nå. Han er ikke i telefonen hvert eneste minutt. Det er godt å se.

PS: Verdenscupen starter i russiske Nizjnij Tagil 19. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer