Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping Russland

Slapp ut av Moskva i natt: Men fortsatt stoler ingen på sjefene hennes

Russland blir neppe utestengt på nytt. Hvis ikke datamaterialet fra dopinglaboratoriet også er blitt manipulert.

UTEN TILLIT: Friidrettsstjernen Darja Klisjina er blitt selve symbolet på utestengelsen av Russland fra internasjonale mesterskap. Seint i går kveld ga russerne fra seg datamaterialet i det stengte Moskva-laboratoriet, men måten det skjedde på forteller at landet fortsatt er uten tillit i internasjonal idrett. FOTO:AP /Matt Dunham.
UTEN TILLIT: Friidrettsstjernen Darja Klisjina er blitt selve symbolet på utestengelsen av Russland fra internasjonale mesterskap. Seint i går kveld ga russerne fra seg datamaterialet i det stengte Moskva-laboratoriet, men måten det skjedde på forteller at landet fortsatt er uten tillit i internasjonal idrett. FOTO:AP /Matt Dunham. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSØKET på å få ut datamaterialet fra dopinglaboratoriet i Moskva tok en absurd vending før Verdens Antidopingbyrå (WADA) seint i går kveld meldte at Russlands-turen var en suksess.

Mens sentrale WADA-ledere nå mer enn antyder at det ikke betyr noe at russerne brøt fristen for å levere dette materialet, ble den lille WADA-delegasjonen som har vært inne i laboratoriet pålagt taushet i frykt for at de ville bli holdt tilbake av russiske myndigheter:

  • WADA stolte altså ikke på de samme russerne som de er i ferd med å frikjenne.

Det forteller hvor liten tillit det egentlig er til russernes idrettsledelse, og hvor vanskelig det fortsatt blir for superstjernen Darja Klisjina og de andre russiske idrettsheltene å få konkurrere for Russland i mesterskap.

FOR selv ikke de fremste aktørene i spillet for å få Russland lettest mulig tilbake i all internasjonal idrett, våget altså ta sjansen på hva russiske myndigheter kunne finne på.

Derfor kom det ingen rapport fra WADAs egen godkjennelseskomite før de tre internasjonale dopingjegerne var trygt ute av både laboratoriet og Russland:

- Det eneste komiteen sier er at de ikke vil sende noen rapport før de har fått bekreftet at ekspertgruppa har forlatt Russland, fortalte WADAs generalsekretær Olivier Niggli før ekspedisjonen meldte at faren for å bli holdt igjen var over.

Niggli var selv med i den ekspertgruppen som sist måned måtte dra hjem uten noe datamaterialet om den russiske svindelen før -og etter Sotsji-lekene i 2014:

- Dette skjer ikke bare av sikkerhetsmessige grunner, men også for å sikre at russerne ikke blander seg inn i gruppas vurderinger, forklarte Niggli WADAs høyst spesielle regler for å hente ut sine egne dopingprøver i det som alle håper skal være et vanlig positivt medlemsland i det felles arbeidet for å stoppe dopingens ødeleggelse av idretten.

Det er denne absurde virkeligheten som WADA-president Craig Reedie i natt karakteriserte som «et avgjørende gjennombrudd for ren idrett»

Da er det vel også greit forklart hvorfor spørsmålet om Russlands deltakelse i internasjonal idrett, er blitt så vanskelig.

FOR selv om WADA nå har fått tilbake sitt eget datamateriale fra laboratoriet i Moskva, tør ingen egentlig stole på Russland. Likevel vil altså WADA neste uke sannsynligvis vedta at russerne slipper en ny utestengelse.

Flertallet i WADA-styret mener at innholdet i dette datamaterialet er viktigere enn en brutt tidsfrist. Det er et greit standpunkt gitt en betingelse; at WADA tar ansvaret for at de russiske individuelle sakene blir fulgt opp av hvert eneste internasjonale særforbund.

Det er mange saker. Hvor mange, vet ingen. Tidligere ble det antatt at datamaterialet inneholder rundt 2 800 prøver, men nå har Travis Tygart; sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), estimert et tall på hele 9 000 russiske prøver.

Det er interessant fordi han som USADA-sjef sannsynligvis er kjent med innholdet av en kopi av noe av datamaterialet fra Moskva-labben. Denne kopien ble gitt til amerikanske myndigheter av en avhopper, og så videresendt via USADA til WADA. Brikken omfatter russiske prøver fra januar 2012 til august 2015, og det er dette innholdet som skal sammenlignes med det offisielle materialet som nå kopieres i Moskva.

Også for å sjekke om dataene som nå er hentet ut, virkelig er helt ekte.

ET så omfattende arbeid er bare så vidt påbegynt før WADA-styret tirsdag til uka avgjør om de russiske dopingmyndighetene (RUSADA) skal utestenges på nytt. Fristen for dette arbeidet er foreløpig satt til 30.juni, men igjen dreier det seg mer om vilje enn datoer. For enda en gang:

  • Hvem kan stole på russisk toppidrett?

Svaret på det spørsmålet bestemmer hvilke ekstra kontrolltiltak som de enkelte idrettsgrenene legger rundt mesterskapene sine.

AVGJØRELSEN om en ny russisk utestengelse gjelder altså selve viljen til å sikre en renest mulig idrett. Den viljen kjenner såvisst ingen nasjonale grenser. I WADAs siste fullstendige årsrapport fra 2016 over antall saker om brudd på dopingreglene, er Italia alene på toppen med 201, fulgt av Frankrike (86) og USA (76).

Russland er nede på sjetteplass med 69, men da uten et godkjent RUSADA. Forskjellen er bare at mens italiensk og fransk politi ivrig jakter dopingbrudd, beskytter russisk statsmyndigheter svindlerne. I lengden bestemmer det dopkulturen.

Det samme gjør definitivt også holdningen i den enkelte idrett. I 2016 var friidrett den grenen med klart flest dopingsaker (208), men det samme året bestemte denne sporten seg for å ta et oppgjør med jukset. Det var derfor Darja Klishina; selve symbolet på denne utestengelsen, ble den eneste russiske utøveren som fikk lov til å delta i friidrett under sommer-OL i Rio. I de andre olympiske grenene var det tilnærmet fritt fram for russere.

DEN gangen var det kanskje mulig å skjule seg bak den alminnelige forvirringen om hvor grovt Russland egentlig hadde svindlet konkurrentene. Seinere er det utelukket.

Men selv en omfattende rettslig vurdering av de enkelte utøverne fra Sotsji-svindelen, forblir en midlertidig løsning.

Uten troverdige kontrolltiltak i hver eneste idrett og et kulturskifte i russisk toppidrett, blir dette absurde Moskva-besøket dessverre en bomtur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!