OL:

Slår alarm: - Alvorlig

OL-byen Tokyo står overfor den verste situasjonen noen gang siden pandemien startet.

OL-BY: I Tokyo bor det 14 millioner mennesker. Foto: NTB
OL-BY: I Tokyo bor det 14 millioner mennesker. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Coronaviruset fortsetter å sette rekorder i OL-byen Tokyo. Ifølge en av Japans største aviser - Japan Times - er landet inne i den mest alvorlige situasjonen noen gang siden pandemien startet.

Landets helsetopper fortviler. De frykter at det med OL har spredt seg en følelse blant befolkningen om at viruset ikke er så farlig.

I dag ble det registrert 3865 nye smittede i byen. Dette er rekord for et døgn. Og nå settes det rekorder hvert døgn i byen med 14 millioner innbyggere.

TILDEKKET: For Karsten Warholm og de andre utøverne er det én ting som teller: Munnbind, munnbind og atter munnbind. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILDEKKET: For Karsten Warholm og de andre utøverne er det én ting som teller: Munnbind, munnbind og atter munnbind. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Den største krisa er at landet ikke deler følelsen av at viruset er en risiko, sier Shigeru Omi, som er en av landets fremste medisinske rådgivere.

- Tallet for Tokyo har passert 3000 smittede hver dag. Jeg vil at regjeringen skal sende ut en sterkere og klarere beskjed, sier Omi.

I natt, norsk tid, opplyste OL-arrangøren at 24 nye personer er smittet i tilknytning til lekene. Det betyr at siden 1. juli er 193 utøvere og personer som har en rolle i OL blitt smittet.

- To er innlagt på sykehus, opplyser Masanori Takaya, talsperson for organisasjonskomiteen, her i Tokyo.

SMITTEN SPRER SEG: De nye coronatallene ryster Tokyo. Alle går med munnbind. Foto: Tore Ulrik Bratland
SMITTEN SPRER SEG: De nye coronatallene ryster Tokyo. Alle går med munnbind. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Hele det australske friidrettslandslaget isolerer seg nå i OL-byen etter å ha vært i nærkontakt med en coronasmittet person.

De siste dagene har det kommet nærmere 40.000 tilreisende fra hele verden til Japan. OL er det største sportsarrangementet i hele verden.

Totalt i Japan ble det registrert 9500 nye smittede personer i går.

Dagbladet - som er til stede i OL-byen - opplever svært strenge smittevernregler.

Munnbind er påbudt hele tida. På OL-stadionene kommer vakter bort og gir beskjed hvis det ikke sitter som det skal.

Alvoret hviler over byen. Men til tross for pandemi, koker det av folk i enkelte gater. Inne på noen av barene er det stinn brakke.

TOPPMØTE: OL-president Thomas Bach (t.v.) hilser på Japans president, Yoshihide Suga. Foto: NTB
TOPPMØTE: OL-president Thomas Bach (t.v.) hilser på Japans president, Yoshihide Suga. Foto: NTB Vis mer

Japans statsminister, Yoshihide Suga, opplever sin laveste popularitet noen gang, rapporterer Japan Times.

- Mange i Japan er bekymret for at tilstrømningen av utøvere og folk i støtteapparatene vil øke smitten. Samtidig advarer eksperter mot at det å holde et høyprofilert sportsarrangement sender forvirrende signaler om behovet for å være hjemme, skriver avisa.

I Japan bor det 130 millioner mennesker. 882.000 personer er blitt coronasmittet. 15.100 personer har mistet livet som følge av viruset.

Bare 26,5 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer