Slår alarm: - Mørketall

Den svenske langrennslegen Per Andersson slår alarm rundt kosthold og trening i langrenn. Han får delvis støtte av den norske langrennslegen Øystein Andersen.

BEKYMRET: Den svenske landslagslegen Per «Pliggen» Andersson. Foto: NTB
BEKYMRET: Den svenske landslagslegen Per «Pliggen» Andersson. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det er vår største utfordring innenfor utholdenhetsidretten akkurat nå. Og den gjelder spesielt for kvinnene. Det er en taushetskultur som er ødeleggende, sier Andersson i et intervju med svenske TT, gjengitt hos Aftonbladet.

Legen, som har en rolle i den svenske olympiske komité og jobber opp mot det svenske skilandslaget, trekker fram episodene med Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson. Begge måtte ta en pause fra toppidretten etter at de ikke besto helseattesten. Kometen Karoline Simpson-Larsen fikk også startnekt tidligere i år.

ÅPNET OPP: Både Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og Frida Karlsson (t.h.) har snakket åpent om helseproblemene. Her sammen Therese Johaug i Seefeld i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNET OPP: Både Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og Frida Karlsson (t.h.) har snakket åpent om helseproblemene. Her sammen Therese Johaug i Seefeld i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Andersson mener at diagnosen ikke har noe navn, men han mener utøverne blir utbrent:

- Det handler ikke bare om medisiner, det handler om ernæringsfysiologi, trening, psykologi og atferdsbevissthet. Det handler om å ta tøffe samtaler med individer som er i risikosonen eller har gått over grensen, forklarer han.

Delvis enig

Den norske langrennslegen Øystein Andersen har jobbet tett med temaet fra norsk hold. Han er blant annet den som har signert avgjørelsene som er tatt rundt Ingvild Flugstad Østberg.

Den norske legen nikker enig i mye av det den svenske kollegaen sier, men påpeker at han uttaler seg generelt om langrenn både med tanke på nivå og alder.

- Jeg synes han løfter fram et tema som det er naturlig å dra fram. Jeg følger ham på mye av det han sier, og han treffer godt i utfordringene som han ser. Jeg tror mye av årsaken er at man som ung utøver tror man er udødelig. Det er viktig at alt henger sammen og det er helheten som teller. Trening og restitusjon, sier den norske langrennslegen Øystein Andersen til Dagbladet.

Landslagslege: Øystein Andersen, her fra Beitostølen i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Landslagslege: Øystein Andersen, her fra Beitostølen i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Et det en taushetskultur i idretten slik du oppfatter det?

- Vi i Norge har kommunisert at vi vil støtte alle utøvere som vil trene hardt og mye. Vi har en løsning i helseattesten for å kunne hjelpe dem med å ta vare på helsa. Den er der for å justere, ikke for å «ta noen».

Helseattesten Andersen omtaler er den som gjorde at Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt. De norske utøverne må jevnlig gjennom en helsesjekk før konkurranser. Der må de blant annet fylle ut en helseattest sammen med legen på det norske landslaget. Alle de som representerer Norge i internasjonale konkurranser gjør dette fra de er 16 år.

- Samtidig må vi tørre å være ærlige og si at det generelt pushes grenser, og lista legges høyt. Alle idretter har sine særegenheter og spesielle krav. Det er en risiko for at det går utover helsen.

Større fokus

De siste åra har det vært flere saker hvor utøvere har fått startnekt i toppidretten.

- Er det flere episoder nå, har dere bedre måter å fange opp problemene på eller er det «bare» mer åpenhet rundt temaet nå enn før?

- Jeg er ikke sikker på om det er entydig svar. Vi har i hvert fall fokus på det. Vi mener at vi kan hjelpe tidligere. Sånn sett er vi mer på med mer faglig grunnlag nå enn før. I tillegg, uten at jeg sitter med alle tall, så er tendensen at man ikke pusher kroppen mindre enn før, sier Andersen.

LAVAZÈ: De norske skijentene er for tiden på høydesamling i Italia. Video: Haarstad/Særsland/Løkås Vis mer

I årets sesong er det 28 verdenscupstarter i tillegg til en miksstafett og OL i Beijing. Sammenlikner vi med OL-sesongen i 1998 var det tolv renn i tillegg til et OL uten sprint og sprintstafett.

- «Pliggen» kaller det den største utfordringen innen utholdenhetsidrett og sier det gjelder spesielt hos kvinner. Kjenner du deg igjen?

- Det kan godt være en slagside mot kvinner, men dette er også en gutteproblematikk. Det er mange som bommer og blomstret på feil tid. Kan være sykdom, restitusjon eller annet. Det er i hvert fall få som pusher seg for lite. Du kan trene uhorvelig mye, men må ikke gjøre det på feil tidspunkt og totalpakka må være riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer