Blodrøde tall i sikte for Eliteserie-klubber:

Slår alarm – frykter for 2021

En rekke av eliteserieklubbene styrer mot underskudd, flere klubbledere frykter hva framtida bringer.

PREGET: Rosenborg og Vålerenga er to av klubbene som har blitt truffet hardt økonomisk av corona-pandemien. Foto: Ole Martin Wold / NTB
PREGET: Rosenborg og Vålerenga er to av klubbene som har blitt truffet hardt økonomisk av corona-pandemien. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert

I oktober varslet Adresseavisen at Rosenborg går mot et gigantisk underskudd på mer enn 50 millioner.

Men trønderne er ikke alene om å slite økonomisk i 2020, hvor corona påvirker klubbene betydelig.

Dagbladet har vært i kontakt med de 15 andre klubbene eliteserieklubbene.

Ni av dem avslører at de styrer mot underskudd, mens Viking ikke vil svare på spørsmålet.

Utenom Haugesund vil ingen klubber kommentere beløp. Økonomisjef Stian Vestbø forteller at prognosen sier at de er mellom to og tre millioner bak budsjett.

Vestbø spår at Haugesund må leve med etterdønningene av covid-19 i flere år. Daglig leder i Brann, Vibeke Johannessen, tror ikke vi ennå vet konsekvensene. Mens styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, mener varsellampene må lyse om det ikke lettes på tiltakene.

– Jeg tror og håper de fleste kommer seg over til 2021. Men hvis de store inntektskildene reduseres kraftig neste år også og vi må spille uten noe særlig publikum til langt ut på våren, sier Haug, og stopper opp, før han fortsetter.

– Jo lenger vi er i denne situasjonen, jo verre vil det bli, avslutter Haug.

TOPPFOTBALL: Cato Haug som er styreleder i Norsk Toppfotball. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
TOPPFOTBALL: Cato Haug som er styreleder i Norsk Toppfotball. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer

André Nevstad i Mjøndalen deler denne bekymringen.

– Vi er urolig for hvordan vi går inn i 2021. Så lenge det pålegges begrensninger på våre aktiviteter blir det helt klart utfordrende, spesielt når vi ikke vet varigheten og ringvirkningene av denne situasjonen, forklarer Mjøndalen-sjefen til Dagbladet.

Store utfordringer

– Vi har store utfordringer, men vi skal klare oss noenlunde i 2020 grunnet tidligere spillersalg med videresalgsklausuler – samt idrettspakke 2 fra myndighetene, forklarer Erik Espeseth til Dagbladet

Oslo  20170730.
Erik Espeseth, daglig leder i Vlerenga fotball, p tribunen fr treningskampen i fotball mellom Vlerenga og Manchester United p Ullevaal stadion.
Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
Oslo 20170730. Erik Espeseth, daglig leder i Vlerenga fotball, p tribunen fr treningskampen i fotball mellom Vlerenga og Manchester United p Ullevaal stadion. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer

Alle klubber melder naturligvis om store inntektstap på grunn av tapte billettinntekter og bortfall av sponsor- og markedsinntekter, som varierer fra 10 millioner til rundt 30 millioner. Krisepakkene fra regjeringen har vært med å dekke noe av det tapet, men langt fra alt.

– Det er minimale inntekter som har kommet inn etter nedstenging av samfunnet 12. mars. Med begrensninger på 200 per kamp, nå 600, på en Stadion som har en kapasitet på 16.750 og et snittsalg på 11.500 så taper vi flere millioner i inntekter hver eneste hjemmekamp, forklarer Vibeke Johannessen, daglig leder i Brann.

Styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, mener man må regne med at flere eliteserieklubber havner i såkalt rød sone.

– Dette er et vanskelig og spesielt år. Det er store inntekter tapt for klubbene og det er ikke lett å tjene det inn, så vi må regne med at tallene i år blir verre enn vanlig, sier Haug.

TRIKSING: Norske Tobias er verdens beste fotballtrikser. Her ser du hvorfor! Video: Rødt Kort Vis mer

Reddet av spillersalg

En rekke klubber har gjort kostnadsbesparende tiltak, som lønnsreduksjon, permitteringer, og investeringer som har blitt satt på vent, men de røde tallene kommer likevel.

Starts daglige leder, Christopher McConnacher, opplyser om at de er på vei til å treffe budsjettet, takket være disse tiltakene.

Lokalavisa Fædrelandsvennen skriver derimot at klubben gikk mot et dundrende underskudd, men at investorene Start en Drøm, som er inne på eiersiden går inn med 11 millioner for å dekke underskuddet.

Klubbene som melder at de er på vei mot et plussresultat er Bodø/Glimt, Stabæk, Sarpsborg og Molde. Årsaken for de tre første klubbene er gode spillersalg som redder økonomien i 2020, mens for Molde er deltakelsen i gruppespillet i Europa League avgjørende.

Stabæk solgte nylig Andreas Hanche-Olsen til belgisk fotball, Glimt solgte Jens Petter Hauge til AC Milan, mens Sarpsborg i sommer aksepterte bud på Jørgen Strand Larsen og Ismaila Coulibaly fra henholdsvis Groningen og Sheffield United.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer