Slår alarm etter sjokket

- Jeg er veldig bekymret for sjakkens framtid, sier stormester Hikaru Nakamura.

I BEGIVENHETENES SENTRUM: Verdensmester Magnus Carlsen. Foto: AFP/NTB
I BEGIVENHETENES SENTRUM: Verdensmester Magnus Carlsen. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld sjokkerte Magnus Carlsen sjakkverdenen. Nordmannen ga seg og tapte med vilje før han hadde rukket å ta to trekk mot den mye omdiskuterte motstanderen Hans Niemann.

Avgjørelsen kom ikke lenge etter at Carlsen trakk seg fra den anerkjente sjakkturneringen Sinquefield Cup etter et møte med nettopp Niemann. Carlsen har så langt ikke forklart hvorfor, men mange har spekulert i at han tror Niemann jukser.

Dagens valg setter ikke en stopper for de spekulasjonene og skaper store reaksjoner.

- Jeg er faktisk veldig bekymret for sjakkens framtid, og jeg tror ikke det kommer til å være en rask løsning på dette, sier stormester Hikaru Nakamura i sin YouTube-«analyse» av det to trekk lange partiet fra mandag.

Nakamura var en av Carlsens argeste rivaler på sjakkbrettet gjennom flere år. Amerikaneren har de siste åra en blitt svært populær skikkelse på internett og kommenterer og analyserer ofte sjakkpartiene til verdens beste spillere.

KOMMENTERER DRAMAET: Stormester Hikaru Nakamura. Foto: Carina Johansen / NTB
KOMMENTERER DRAMAET: Stormester Hikaru Nakamura. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Er svært forsiktig

Men Nakamura trengte ingen lang analyse av Carlsens kamp mot Niemann mandag. I stedet snakket han altså om dramaet og at han neppe tror det blir en snarlig løsning.

- Dersom Hans ikke jukset, så vil han jo aldri bli tatt, men han vil da måtte leve med anklager mot seg i veldig lang tid, om ikke hele hans karriere. Det eneste andre måten det kan ende med er at Niemann jukser og blir tatt på fersken. Det er ingen annen løsning i nærmeste framtid, mener Nakamura.

Han har også en teori på hvorfor Carlsen ikke uttaler seg.

- Ingen vet helt eksakt hva situasjonen er og det syntes jeg er veldig viktig å påpeke. Jeg tror Magnus er svært forsiktig på grunn av potensielle juridiske problemer, sier Nakamura og innrømmer at han selv skal ha blitt truet med rettslige skritt etter å ha pratet om temaet tidligere.

Verken Magnus Carlsen eller Hans Niemann har så langt kommentert dagens parti. Dagbladet var mandag kveld i kontakt med Henrik Carlsen, Magnus Carlsens far, som da ikke ønsket å kommentere hendelsen.

Niemann har gjentatte ganger avvist på det mest bestemte at han gjorde seg skyldig i juks i Sinquefield Cup. Også sjefdommeren i den årlige turneringen har vært ute og avvist at det finnes indikasjoner på urent spill.

NEKTER FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE
NEKTER FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE Vis mer

- Det er sjokkerende

- Magnus ga seg etter å ha spilt ett trekk. Det er ekstremt urovekkende, sier sjakk-Youtuber Levy Rozman, populært kalt «GothamChess», i starten av sin analyse av partiet.

Rozman er av de mest populære sjakkommentatorene på YouTube og la mandag også ut en video der han snakket om dramaet som utspilte seg under Champions Chess Tour.

- Det er sjokkerende og sjakkverdenen er rystet, sier han blant annet.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Amerikaneren mener at Carlsen har håndtert saken på en dårlig måte.

- Jeg syntes det er greit å være mistenksom over en person som har jukset online før og som nå knuser andre spillere. Hva som ikke er greit er hvordan Magnus har håndtert dette. Han har latt dette utvikle seg uten å kommentere, sier Rozman.

Han fortsetter:

- Fordi sannheten er at om Hans blir funnet skyldig i juks så kunne dette blitt behandlet mye bedre. Kommer det derimot fram at han ikke har jukset er dette virkelig ikke bra, sier Rozman.

Han mener Carlsen må komme med en uttalelse snarest og at om Magnus har bevis for juks, så må de komme nå.

- Vi trenger at Magnus eller Team Magnus sier noe. Dette kan ikke pågå mye lengre. En manns karriere og en manns mental helse står i fare. Arven til verdensmesteren i sjakk og kanskje den beste spilleren gjennom tidene er også i fare, advarer Rozman.

Aronian: - Forstår Magnus

Stormester Levon Aronian sin imidlertid at han kan forstå Carlsen.

- Jeg forstår den frustrasjonen til Magnus. Jeg visste egentlig ikke så mye om mange ting. Nå er jeg et sted i midten. Jeg tror ikke Hans har vært den reneste personen når det kommer til nettsjakk, sier Aronian til Chess24.

FORSTÅR CARLSEN: Stormester Levon Aronian. Foto: Carina Johansen / NTB
FORSTÅR CARLSEN: Stormester Levon Aronian. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Niemann har nemlig innrømmet å ha jukset på nettet da han var yngre.

- Men han er en ung fyr, forhåpentligvis vil dette være en lærepenge for ham til å ikke gjøre noen dumme ting på nettet. Generelt tror jeg at dette er et problem som krever en løsning - og det finnes løsninger, sier Aronian.

Turneringsdirektør Arne Horvei kom med følgende kommentar etter Carlsens avgjørelse mandag kveld:

- Det var overraskende og beklagelig for all fansen som hadde sett fram til partiet mellom Niemann og Carlsen, skrev Horvei til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer