Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm etter skiskytter-fiasko: - Det er et mysterium

Russisk leder freder trenerteam. NRK-ekspert spår oppvask.

SUPERFORM I JANUAR: Russiske utøvere herjet under verdenscupen i Anterselva i januar. Her etter kvinnestafetten med Jekaterina Sjumilova Olga Podtsjufarova,  Jekaterina Jurlova og Anastasia Zagoruiko. Foto: AFP PHOTO / LUCIANO SOLERO
SUPERFORM I JANUAR: Russiske utøvere herjet under verdenscupen i Anterselva i januar. Her etter kvinnestafetten med Jekaterina Sjumilova Olga Podtsjufarova, Jekaterina Jurlova og Anastasia Zagoruiko. Foto: AFP PHOTO / LUCIANO SOLERO Vis mer

(Dagbladet): Den store skiskytternasjonen Russland gikk gjennom VM i Holmenkollen uten én eneste medalje. Det er tidenes dårligste mesterskap for russerne.

Men en stor oppvask blir det ikke, ifølge Alexander Kaspiarovich, sjef i det russiske skiskytterforbundet.

- Alle trenerne forsvinner ikke. Det er umulig, sier Kaspiarovich til Sport Express.

Russisk presse oppsummerer Kollen-VM kort: «Katastrofe», skriver SovSport. «Historiens verste», skriver All Sport.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn, er derimot sikker på at det vil skje endringer.

- De russiske resultatene i VM er ikke akseptable. Det vil komme en oppvask, før eller seinere. Det kan skje endringer på trenersida, men også kulturen må endres, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.

- Hva mener du med kulturendring?

- Det russiske landslaget jobber ikke godt nok som lag. Nå er det flere smålag innad i landslaget - og det er ikke samme lagfølelse som hos for eksempel Norge og Frankrike, sier Bjørn.

Tårer i øynene På avslutningsdistansen, herrenes fellesstart, var skiskytterstjerna Anton Sjipulin (28) det store håpet som skulle redde nasjonens ære. Det endte med en skuffende 9. plass.

- Først av alt vil jeg be om unnskyldning til fansen som trodde på oss. Dette er det verste verdensmesterskapet. Jeg gikk sisterunden med tårer i øynene. Dette er en skam. Jeg snakker ikke for laget, men for min del, sier Sjipulin, ifølge All Sport.

For kvinnene gikk det ikke stort bedre. På fellesstarten i går var det bare ei russiske jente som fikk stille til start: Jekaterina Jurlova (31), som ble nummer 13.

- Jeg aner ikke hva som gikk feil. Dette er noe vi må analysere seinere, men det var for mange som ikke leverte gode resultater, sier skiskyttersjef Alexander Kaspiarovich.

- Mysterium Vi trenger bare gå halvannen måned tilbake i tid for å finne en helt annen russisk innsats. Under verdenscuphelga i Anterselva 20. til 24. januar var Russland i superform:

Olga Podtsjufarova vant sprinten. Maxim Tsvetkov ble nummer to på herresprinten. Jekaterina Jurlova vant jaktstarten. Anton Sjipulin vant jaktstarten. De russiske herrene vant stafetten. De russiske kvinnene ble nummer tre på stafetten.

For den lovende skiskytteren Olga Podtsjufarova (23) ble derimot VM en gedigen fiasko. Hun gikk den individuelle åpningsdistansen, sprint, men endte på en ydmykende 65. plass. Russiske RG melder at hun avslutter sesongen og står over de siste verdenscuprennene på hjemmebane.

Skiskyttersjef Alexander Kaspiarovich forteller til russisk presse at han ikke aner hva som er galt med talentets form. Podtsjufarova vant verdenscupsprinten i Anterselva 21. januar i år - men i VM var hun fraværende.

FIASKO:Olga Podtsjufarova var kanskje en av VMs store skuffelser. Hun vant verdenscupsprint i januar. I VM ble det 65. plass på sprint. Foto: Claudio Onorati/ANSA via AP
FIASKO:Olga Podtsjufarova var kanskje en av VMs store skuffelser. Hun vant verdenscupsprint i januar. I VM ble det 65. plass på sprint. Foto: Claudio Onorati/ANSA via AP Vis mer

- Det er et mysterium. Vi må teste henne fysisk og se hva som feiler kroppen hennes, sier Kaspiarovich.

Torgeir Bjørn oppsummerer Russlands VM-fiasko slik:

- Jeg er veldig usikker på hvor gode ski de hadde. Samtidig så det ut som trenere og smørere mistet gløden utøver i mesterskapet. Jeg så mindre til at de testet egne ski og de ble mer fraværende, sier Bjørn til Dagbladet.

NRKs ekspert fortsetter:

- Jeg tror det rett og slett er dårlig stemning i landslaget og jeg har hørt at både trenere og smørere sliter med å få lønn. Det kan selvsagt gå utover motivasjonen, sier Torgeir Bjørn.

- Hvor alvorlig er VM-fiaskoen for russisk skiskyting?

- Russland har jo fem-seks løpere som kan ta gull i mesterskap og de mangler heller ikke talenter. Jeg tror at de har bommet fullstendig på formen. Det viser også resultatene fra blant annet Anterselva (i januar). Det viktigste for russisk skiskyting er at de endrer kulturen. Før i tida var det Russland som hadde det sterkeste laget. De bodde og trente sammen nesten hver dag, men nå ser vi - både i langrenn og skiskyting - at det er små enkeltlag som trener hver for seg. Nå er det Norge som gjør det russerne gjorde før, og Norge lykkes jo, sier Torgeir Bjørn.

Mangler idrettsglede Emil Hegle Svendsen fortalte til Dagbladet i går at han synes synd på de russiske utøverne.

- Jeg synes synd på dem. Vi snakker om utøvere som gjør sitt ytterste, men mottar hets og blir trakassert. Det hører ikke hjemme i idretten. Det er trist, sa Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Du ser det på ansiktsuttrykket til russerne også. Det er ikke noen idrettsglede der i gården, sa Hegle Svendsen videre.

Jevgenij Garanitsjevs 6.-plass på sprinten blir stående som nasjonens beste VM-plassering fra Holmenkollen.

Mixedstafett endte med 7. plass. Herrestafett endte med 6. plass og kvinnestafetten 11. plass. Det er tre konkurranser der russerne vanligvis er blant medaljefavorittene.

Til helga venter verdenscupavslutningen i russiske Khantij-Mansijsk. Her kan du se hele den norske troppen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media