Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball og skader:

Slår alarm før håndball-EM

Gro Hammerseng-Edin er redd for utviklingen med stor belastning på håndballstjernene.

FRYKTER FOR HELSEN: Håndballekspert Gro Hammerseng-Edin skriver i et innlegg på TV2.no at hun er redd for helsen til norske håndballspillere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER FOR HELSEN: Håndballekspert Gro Hammerseng-Edin skriver i et innlegg på TV2.no at hun er redd for helsen til norske håndballspillere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag starter håndball-EM for kvinner i Frankrike, og flere skader har preget det norske laget i oppkjøringen.

Nå slår tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin alarm.

- Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerne over tid er for stor, skriver Hammerseng-Edin i et blogginnlegg hos TV 2.

Hun sikter blant annet til Stine Bredal Oftedal som sto over alle tre kampene i Møbelringen Cup med en lårskade. I tillegg satt Katrine Lunde på benken mot Frankrike med en vond ankel, Thea Mørk måtte også sette seg i Frankrike-kampen med en skade, og både Amanda Kurtovic og Nora Mørk er utilgjengelige med alvorlige kneskader.

Helsefokus

Hammerseng-Edin frykter at det blir for stor belastning på spillerne, blant annet på Linn Jørum Sulland, som nå står igjen som det opplagte valget som høyre bakspiller med Kurtovic og Nora Mørk ute.

- Noen få klarer å håndtere det, men ikke særlig mange. Det koster å være verdens beste. Jeg er klar over at det ikke finnes en enkel løsning her, spesielt siden det trolig ikke er aktuelt for verken ledere, spillere, trenere å senke ambisjonene. Verken på klubb eller landslagsnivå. Debatten må reises. Hvordan finne løsninger for å sørge for at det er en forsvarlig totalmengde over tid? Både når de står midt i det, og hvordan sikre at flest mulig går ut av håndballkarrieren med helsa i behold? skriver Hammerseng-Edin.

Hun fortsetter:

- Det er vårt ansvar, altså oss rundt utøverne, og ikke minst et ledelsesansvar å sørge for at dette blir satt på agendaen. Vi må finne bedre løsninger. Vi kan ikke vente på at spillerne skal begynne å klage. De kommer trolig ikke til å gjøre det. For norske håndballjenter klager ikke. De/vi er godt oppdratt. Vi trener (kanskje?) mest i verden og er stolte av det. Det er varemerket. Hvem tør å røre ved det? skriver den tidligere landslagskapteinen.

38-åringen legger til at rutinerte spillere som Veronica Kristiansen og Heidi Løke tåler enorm trening og belastning, men frykter det kan være vanskelig for andre å varsle om for mye trening.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener spesielt kneskader i håndball er et stort problem.

- Håndballjentenes kneskader kan være så stygge at du må leve med dem resten av livet, skriver Sæther i dag (les hele kommentaren her)

Ser framover

Norge reiser til EM som gullfavoritter hos bookmakerne, men i oppladningen har det vært usikkerhet rundt flere av profilene. Skytteren Linn Jørum Sulland er spådd å få en helt sentral rolle i laget.

- Vi skulle gjerne tapt mot Frankrike (i Møbelringen Cup) og heller hatt alle spillerne friske. Det er det som er så brutalt med idretten. Håndball kan gå fra himmel til helvete på kort tid, sier Linn Jørum Sulland til Dagbladet.

- Kleint: -De har sikkert hatt det gøy, men det er kleint, mener Stine Bredal Oftedal om de danske håndballjentenes VM-video i 2015. Video: Bjørn LangsemVis merVis merVis mer Vis mer

- Hvordan opplever du situasjonen i laget med skader og belastning?

- Det er sånn håndball er. Du spiller sjelden kamp uten at du har vondt et sted på kroppen, sier Sulland.

Sulland spiller sitt første mesterskap på tre år og blir en sentral brikke i jakten på medaljer.

- Jeg glir mer og mer inn i spillet. Det er fortsatt ting å jobbe med, men jeg håper å bli bedre inn mot EM, sier Sulland.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson forteller:

- Håndballen er brutal som alle andre kontaktidretter. Det fikk vi en påminnelse om mot Frankrike, sa Thorir Hergeirsson da han møtte pressen i går.

Han fortalte videre at Kurtovic skal få god oppfølging etter nedturen.

- Amanda skal få god hjelp. Vi sender gode tanker til Amanda og går videre. Det må vi, for vi skal spille EM. Alle i laget har en jobb foran seg og må tenke på seg selv. Vi har fokus på det vi kan gjøre noe med, sa Hergeirsson.

- JEG FØLER SJØL AT JEG ER LITT HANDY: Før herrens EM 2018 i januar fortalte spillerne hva de ville gjort dersom de ikke var håndballspillere. Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen,Vis mer Vis mer

Waade inn i troppen

Vipers Kristiansand-spiller Silje Waade kommer inn for korsbåndskadde Kurtovic i Norges EM-tropp. Det bekreftet Norges Håndballforbund mandag kveld, ikke lenge etter at forbundet opplyste at Amanda Kurtovic har røket fremre korsbånd i venstre kne.

Dermed venter et langt fravær fra håndballen for den norske landslagsspilleren. Uten Kurtovic i EM-troppen har Thorir Hergeirsson bestemt seg for å hente inn Silje Waade. Høyrebacken skulle til Frankrike for å være med på trening og være tilgjengelig hvis det trengtes. Viborg-spiller Moa Högdahl tar over Waades reserveplass i troppen.

Norge åpner mot Tyskland i EM lørdag 1. desember klokka 15. Deretter følger kamp mot Tsjekkia mandag 3. desember klokka 21. Den siste kampen i gruppespillet er mot Romania onsdag 5. desember klokka 21. Alle Norges kamper i gruppespillet spilles i Brest.

Går alt etter planen for landslaget, reiser de videre til hovedrunden i Nancy, der de tre beste fra hver gruppe får plass. Semifinalene og finalen spilles i Paris 14. og 16. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!