Slår alarm: - Helt skandale

- Man blir irritert når det går ut over barn og unge, sukker landslagsprofilen.

STRØMKRISE: Barn i Nes IK i aktivitet i hallen. Foto: Laila Johansson
STRØMKRISE: Barn i Nes IK i aktivitet i hallen. Foto: Laila Johansson Vis mer
Publisert

Skyhøye strømpriser gjør at breddeklubben Nes Ishockeyklubb frykter å måtte stenge ishallen bare uker etter at sesongen har startet.

Styreleder i klubben, June Sundheim Sandum, forteller at de har fått beskjed fra strømleverandør Fortum at de framover kan vente seg regninger på opp mot 400 000 kroner i måneden.

- Den første uka vi skrudde på kjøleanlegget og startet vanningen til vinterens is ble strømregninga på 82 000 kroner før nettleie og moms, noe som er mer enn vi har betalt på de dyreste månedene i året før, forteller hun til Dagbladet.

Mandag måtte klubben Nærbø på Vestlandet stenge hallen grunnet høye strømpriser. Akkurat som Nes eier de sitt eget anlegg. Sundheim Sandum frykter de er neste klubb ut.

- Vi har et ansvar for å ikke kjøre klubben konkurs. Jeg er redd vi må skru av anlegget før sesongen har startet ordentlig. Det er en veldig fortvilet situasjon for alle i klubben, forklarer hun.

FEIRER: Travis Kelce, amerikansk fotballspiller for Kansas City Chiefs og en av NFLs største profiler feiret i helgen på denne måten. Kjenner du det igjen? VIDEO: CBS Vis mer

- Helt skandale

En som reagerer sterkt på det som skjer er landslagsspiller og Vålerenga-kaptein Martin Røymark.

- Det er helt skandale. De siste åra har vi hatt en pandemi hvor barn og unge har blitt nektet å drive idrett, nå får vi en ny situasjon med strømkrisa. For en klubb som eier privat og blir drevet på dugnad blir dette helt umulig, sier Røymark til Dagbladet.

REAGERER: Vålerenga-kaptein Martin Røymark. Her avbildet på pressetreff under VM i Bratislava i 2019. Foto: Tore Meek / NTB
REAGERER: Vålerenga-kaptein Martin Røymark. Her avbildet på pressetreff under VM i Bratislava i 2019. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

- Det er trist at dette skal gå ut over barn og unge. Nes er et eksempel på en klubb som er kjempebra og viktig for hele nærmiljøet, fortsetter han.

Hockeyveteranen mener politikerne må ta ansvar.

- De som styrer må bestemme seg om idrett er viktig, og hvis de mener det, må det komme støtteordninger. Det gjelder ikke bare hockey, men alle andre idretter som kan få problemer med dette. Hvis ikke kan vi gå glipp av en framtidig Haaland, Ruud eller Zuccarello, fortsetter Røymark.

- En skam

Også Røymarks landslagskollega Alexander Bonsaksen har tatt til orde.

- Jeg synes det er en skam. Jeg synes politikerne må komme på banen, vi må få strømlette for bedrifter og idrettshaller ikke minst. Det er der unger vokser opp og blir ordentlige folk, sa Bonsaksen i et intervju med TV 2 etter at hans Frisk Asker slo Vålerenga i serieåpningen forrige fredag.

- EN SKAM: Frisk Askers Alexander Bonsaksen under eliteseriekampen i ishockey mellom Frisk Asker og Vålerenga i Varner Arena. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
- EN SKAM: Frisk Askers Alexander Bonsaksen under eliteseriekampen i ishockey mellom Frisk Asker og Vålerenga i Varner Arena. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Vålerenga-kaptein Røymark mener idretten må få hjelp fort. Sundheim Sandum er klar på at dagens strømstøtteordning er altfor dårlig til at de skal kunne holde åpent.

- Vi må betale i tre måneder før vi får tilbake de smulene som støtten utgjør. Vi har ikke råd til å legge ut 500 000 kroner per måned, det er altfor høye beløp. Sånn det er nå er det vanskelig å se hvordan vi skal løse det.

- Viktige

Hun forteller at Nes i den store sammenheng er en liten breddeklubb. De har fem barne- og ungdomslag og to voksenlag.

- I tillegg har vi skøyte- og hockeyskole, på dagtid benytter SFO og skoleklasser seg av hallen, mens på lørdager er det frigåing for alle. Det er mange som mister tilbudet. Vi ser at det spesielt for ungdom er veldig verdifullt å komme i ishallen, avslutter hun.

Røymark forteller at han selv har vært på besøk på klubbens hockeyskole.

- Det var fantastisk å se idrettsgleden og hvor mange unge som var der. Det er ikke en kjempestor klubb, men de er viktige for hele nærmiljøet. De små klubbene er også viktige, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer