Ryktene svirrer etter dette

Slår alarm: - Ikke tilfeldig

Bildene som utspilte seg før fotball-VMs åpningskamp fikk flere til å sperre opp øynene. John Peder Egenæs i Amnesty mener det kan bety dårlig nytt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RYKTEFLOM: Disse bildene fra åpningskampen mellom Qatar og Ecuador får flere til å stusse. Her er Gianni Infantino sammen med Mohammed bin-Salman. Foto: NTB
RYKTEFLOM: Disse bildene fra åpningskampen mellom Qatar og Ecuador får flere til å stusse. Her er Gianni Infantino sammen med Mohammed bin-Salman. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

FIFA-president Gianni Infantino ble viet lite TV-tid under selve åpningskampen mellom Qatar og Ecuador. Men den lille tiden han fikk på skjermen har fått flere til å heve øyenbrynene.

For ved Infantino' side satt nemlig prinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin-Salman. Dette kan ifølge flere være problematisk av én enkel grunn:

Infantino selv har oppfordret Saudi-Arabia til å søke om fotball-VM i 2030, hevder New York Times.

REAGERER: Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Stusser over rapportene

Ryktene skal ha det til at Saudi-Arabia, sammen med Egypt og Hellas, vil søke om mesterskapet om åtte år. Det får generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, til å reagere.

- Hvis de tre landene skulle få tildelt et fotball-VM, kan man bare kaste FIFAs menneskerettighetspolicy ut av vinduet, sier Egenæs til Dagbladet.

Den svært så fotballinteresserte generalsekretæren mener rett og slett at de landene ikke kan få arrangere en fotballfest som det VM er ment å være.

- Om et land som har så mange menneskerettighetsbrudd på samvittigheten, som behandler migrantarbeidere på den måten de gjør og som praktiserer Kafala-systemet, kan få arrangere et verdensmesterskap, beviser bare det at FIFA ikke fungerer.

TRIO: Mohammed bin-Salman, Gianni Infantino og Vladimir Putin under VM i Russland 2018. Foto: Alexei Nikolsky / NTB
TRIO: Mohammed bin-Salman, Gianni Infantino og Vladimir Putin under VM i Russland 2018. Foto: Alexei Nikolsky / NTB Vis mer

Reaksjonene hagler

Flere medier har omtalt bildene av bin-Salman og FIFA-presidenten. Senioranalytiker hos Play The Game, Stanis Elsborg, mener det er langt fra tilfeldig at de to satt sammen på tribunen på mektige Al-Bayt.

- Det er ikke tilfeldig, og det er på ingen måte tilfeldig at det er prinsen av Saudi-Arabia som sitter ved siden av Infantiono, sier Elborg til danske TV 2.

Egenæs fikk også med seg at Infantino var flankert av bin-Salman under søndagens åpningskamp. Han viser til at Infantino ble avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin under VM i Russland for fire år siden.

- Vi vet at Infantino og bin-Salman har møttes ved flere anledninger. Ironisk nok forsøkte prinsen å nærmest ødelegge for Qatar-VM under blokaden. Kanskje er dette et forsøk på å vise verden at fotball kan samle folket, sier Egenæs som understreker at Infantino på ingen måte samler folket.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Ikke første gang

Også i august ble Infantino avbildet sammen med bin-Salman. Under tungvektsduellen mellom Anthony Joshua og Oleksandr Usyk satt de to side om side, noe som fikk flere til å reagere.

Saudi-Arabia har gjort det til et poeng å bli mer og mer deltakende i idretten. De har blant annet avholdt Formel 1-løp, profilerte boksekamper og har også en avtale med det spanske fotballforbundet om å avholde den spanske supercupen.

I tillegg har nasjonen 80 prosent eierskap i Premier League-klubben Newcastle gjennom det statlige investeringsfondet PIF (Public Investment Fund).

Infantino og Bin Salman har også blitt gjenstand for et av idrettens mest famøse bilder de siste åra, da de to, sammen med Russlands president, Vladimir Putin, ble avbildet under åpningskampen av VM i 2018.

- Saudi-Arabia er desperate etter å arrangere VM, og har gjennom de siste åra maktet å komme nærmere Infantino enn det noe annet fotballforbund har klart. Følg med her, skrev den høyt respektere journalisten Tariq Panja på Twitter den gang.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer