Publikum i Holmenkollen imponerte få forrige helg. Til kvinnenes hopprenn lørdag kveld var det glissent på tribunen, og søndag var det enda verre.
Interessen har falt drastisk de siste åra, registrerer Arne Scheie.

- Jeg blir trist
- De fantastiske Holmenkollsøndagene jeg og andre har opplevd, kommer aldri tilbake. Så kan man spørre hvorfor. Vet folk når hopprennene går? Før var det klokka ett, eller kvart over ett, mens nå er det så mye forskjellig. Jeg sier ikke at alt var bedre før, men når det gjelder publikumstilstrømming i Kollen, så var det bedre før. Det er det ingen tvil om, sier Scheie til Dagbladet.

Sondres fyllesjokk på Holmenkoll-fest
- Er det krise?
- Alle overlever, men hvis ingen bryr seg, så er det krise. Men seertall viser at vinteridrett står veldig sterkt i Norge. Det er det hyggelige, at seerne er opptatt av vinteridrett, svarer den mangeårige kommentatoren.
Han har sett alle Holmenkollrenn siden 1953. Han mener det er noe helt annet i dag enn det var på 50-, 60-, og 70-tallet.

- Veldig trist
Til Nettavisen uttalte Scheie at en TV-meny med blant annet langrenn, skiskyting og Premier League, gjør at folk heller følger idretten hjemme fra sofaen.
Overfor Dagbladet utdyper 79-åringen:
- Nå er det jo veldig sjelden at TV-program kommer opp i 500-600 000 seere, har jeg sett på statistikk fra NRK. Det er en helt annen tid, og det slår ut på alle felter. Man kan nesten ikke sammenlikne min oppvekst for snart hundre år siden med det som skjer nå. Det er veldig trist at det har blitt sånn, når jeg har vært så heldig å få oppleve store tilskuermasser i blant annet Holmenkollen.
Scheie mener det generelt «står bra til» når det kommer til hoppsportens framtid. Blant annet fordi veldig mange nasjoner ennå er med.
Men:
- Det viktigste for hoppsporten er snøen. Blir det ikke snø og vinter, må hoppsporten på plast. Det er veldig viktig at det er forhold for å drive, ikke minst for rekruttering. Hvis det ikke blir snø, hvordan blir stoda da? spør Scheie retorisk.

Endringer
Han synes det er vanskelig å gå inn på konkrete endringer som kan gjøres for å få publikummet tilbake til hopparenaen i Kollen. Det får skiforeningen og det internasjonale skiforbundet ta seg av, mener Scheie.
Selv om han ikke sitter på løsningen, mener han grunnene for publikumssvikten er ganske åpenbare:
- I år er det, så vidt jeg vet, 41 renn i verdenscupen i hopp. Da er det attraktive borte. Da jeg vokste opp, var ikke hoppuka spesielt interessant før på 60-tallet. Det var Falun, Lahti og Holmenkollen, og det var det. Nå er det altså 41 hopprenn i verdenscupen, der Holmenkollen er blant dem. Og alt kan du se på TV. Det er en verden i forandring. Jeg påpeker bare det jeg mener - jeg har ingen løsning, forteller NRK-legenden.
Han spør seg om arrangøren kan ha gjort feil på veien.
- Jeg sier ikke at det skulle vært annerledes - de er pålagt ting av det internasjonale skiforbundet - og det er mange faktorer her. På søndag gikk cupens fjerde runde i fotball parallelt. Det er konkurranse på alle felt. Jeg vet ikke hvor man skal begynne, men sist helg konstaterte jeg hvert fall at det nesten ikke var folk på et hopprenn i Holmenkollen. Det er veldig, veldig trist, forklarer han.

Reagerer
I hopplandslagets egen podkast «Hoppcast» serverte Johann André Forfang den smått oppsiktsvekkende spådommen for framtida til internasjonal vintersport.
- Om ti år kan jeg ikke se for meg at skihopping er det det er i dag, sa Forfang.

Dyster spådom: - Sporten vil lide
Storhopperen fra Tromsø mente det må tas grep, slik at hoppsporten og andre vinteridretter kan leve videre. Han mente at idretten må vurdere å trekke seg ut av de dype skoger - og inn i storbyene.
Det skjønner Scheie svært lite av.
- Storbyer? Skal man ikke hoppe? Da må man jo ha nye hoppbakker, hva vil det koste? Hvilke storbyer er interessert i å bygge svære bakker? En bakke i Berlin der man kan hoppe 200 meter - jeg vet ikke hva han tenker på, kontrer Scheie.
Han fortsetter:
- Det hadde vært veldig fint, men det er vanskelig å se for seg. For meg høres det veldig rart ut. Å ta opp konkurransen med sommeridrettene er veldig vanskelig.
- Kommer det folk hvis vi bygger en 200-meters bakke midt i Oslo? Kanskje, men hopping bør etter min mening foregå på snø. Men 50 til 100 år fram i tiden, hvem vet? spør Scheie til slutt.
Fredag, lørdag og søndag står skiflyging på programmet i Vikersund.