Smittevernforskere:

Slår alarm om Eliteserie-start

Bare timer før regjeringen kommer med en avklaring rundt oppstart av Eliteserien mener smittevernekspert at spillerne risikerer karrieren ved oppstart nå.

ADVARER: Smittevernsforskere er skeptiske til en mulig oppstart av Eliteserien 15. juni. De trekker blant annet frem at spillerne kan ha høyere risiko for å bli smittet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
ADVARER: Smittevernsforskere er skeptiske til en mulig oppstart av Eliteserien 15. juni. De trekker blant annet frem at spillerne kan ha høyere risiko for å bli smittet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse klokken 18.00 i dag har regjeringen varslet en avklaring rundt en mulig oppstart av Eliteserien.

Tidligere denne uka la Norges Fotballforbund (NFF) frem en plan for gjennomføring av fotballkamper og treninger under corona-krisen. Både Norges Idrettsforbund (NIF) og Folkehelseinstituttet (FHI) har stilt seg bak denne planen.

Planen er en rekke smitteverntiltak som skal minimere smitterisikoen for spillerne og andre involverte på trening og i kamp.

Onsdag bevilget Forskningsrådet 130 millioner til forskning på coronapandemien. Ett av prosjektene skal se på følgeskader hos pasienter som har vært rammet av covid-19.

Tidligere har det blitt kjent at hjerte, lunger, lever og blodomløp kan være spesielt utsatt for varige skader.

Forskningen som viser at det kan oppstå senskader selv etter moderat covid-19-sykdom får smittevernforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, til å advare.

- Spillerne riskerer rett å slett deres yrkeskarriere, sier Klein til Dagbladet.

- I følge dagens kunnskap forekommer følgeskader primært hos pasienter med lungebetennelse eller andre alvorlige symptomer. Hos unge, aktive mennesker er en coronavirusinfeksjon vanligvis mild eller til og med asymptomatisk. Men selv da kan ikke vi vitenskapsmenn si «go » . Det er tross alt ungdommer, uten tidligere sykdommer, som utvikler et alvorlig sykdomsforløp frem til at de må ble lagt inn på intensivavdelingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer