Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om Hoftun-favorisering

RBK-medlemmer til kamp mot egen klubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden Knut Torbjørn Eggen sluttet i Rosenborg i slutten av mai, har assistent Erik Hoftun fungert som klubbens sportslige leder.

Nå tyder mye på at vikaren overtar stillingen på permanent basis.

Adresseavisen skrev tirsdag at Hoftun er klubbens førstevalg til den ledige jobben, og at den endelige avgjørelsen vil bli tatt under et styremøte kommende mandag.

Men prosessen rundt ansettelsen har fått en fraksjon av RBK-medlemmer - over 50 i tallet - til å slå alarm. De mener det aldri har vært reell konkurranse om stillingen - og at RBK-toppene for lengst har bestemt seg for at Hoftun er mannen.

- En skinnprosess

Forrige uke sto et leserbrev med tittelen «Gambler med Rosenborgs framtid» på trykk i Adresseavisa.

Innlegget var ført i pennen av RBK-medlem Bjarte Heide, som advarte mot å la kameraderi og skjulte agendaer stå i veien for å ansette den personen med de beste kvalifikasjonene.

«Ledelsen i klubben tok mange viktige steg i riktig retning da man valgte å ansette en hovedtrener uten bånd til klubben. Som medlem i klubben frykter jeg imidlertid at ansettelsen av ny sportslig leder tar klubben flere steg tilbake, dersom man velger minste motstands vei, og nok en gang forfremmer assistenten fordi han er en grei kar», skrev Heide på vegne av gruppa.

BLIR TROLIG NY SPORTSLIG LEDER: Erik Hoftun har vikariert som sportslig leder i Rosenborg etter at Knut Torbjørn Eggen (helt til venstre) ble sykmeldt, og siden sluttet. Mye på at han om ikke lenge får jobben permanent - men en tallrik fraksjon av RBK-medlemmer beskylder styreleder Terje Svendsen (i midten) og resten av ansettelseskomiteen for å ha unnlatt å gjennomføre en bred og åpen ansettelsesprosess i jakten på den beste kandidaten. Foto: SCANPIX
BLIR TROLIG NY SPORTSLIG LEDER: Erik Hoftun har vikariert som sportslig leder i Rosenborg etter at Knut Torbjørn Eggen (helt til venstre) ble sykmeldt, og siden sluttet. Mye på at han om ikke lenge får jobben permanent - men en tallrik fraksjon av RBK-medlemmer beskylder styreleder Terje Svendsen (i midten) og resten av ansettelseskomiteen for å ha unnlatt å gjennomføre en bred og åpen ansettelsesprosess i jakten på den beste kandidaten. Foto: SCANPIX Vis mer

Talsmann og RBK-medlem Jo Kristian Kvernland understreker at ingen har noe imot Hoftun som person. Det de reagerer på er at Rosenborg «ubemerket» ansetter 39-åringen som ny sportslig leder, uten at forarbeidet har vært i nærheten av å være grundig nok.

- Fra dag én har det bare vært snakk om én kandidat. Det har ikke vært gjort en ordentlig jobb for å finne flere kandidater. Til en så viktig jobb, for en så viktig klubb, med ambisjoner om å være blant Europas 30 beste, burde det vært søkt bredt for å finne den beste kandidaten. Men her er det kjørt en skinnprosess, sier Kvernland til Dagbladet.no.

Hevder styret er umyndiggjort

RBK-medlemmene mener å vite at kandidatene som var med i finalerunden sist det skulle ansettes sportslig leder, ikke er blitt kalt inn til intervju denne gang.

Ifølge Adresseavisa dreide det seg blant annet om Vegard Heggem, Ola By Rise, Åge Hareide og Atle Kvålsvoll.

- De har en ny ansettelseskomité og et nytt styre siden da, men likevel har de ikke funnet det verdt å intervjue finalekandidatene fra forrige gang. Det virker som kompiskjøring, sier han.

I ansettelseskomiteen sitter styreleder Terje Svendsen, styremedlemmene Bård Benum og Thor Robert Johansen, organisasjon og personalleder Trond Alstad samt daglig leder Nils Skutle.

- For oss virker det som om Skutle har kontrollen. Vårt ønske er at klubben styres av styret, som velges av årsmøtet. Ikke at de lar seg diktere av Skutle. Vi føler at styret er umyndiggjort. Hvorfor intervjuer de ikke noen på nytt? De baserer seg på gamle intervjuer, sier Kvernland.

image: Slår alarm om Hoftun-favorisering

- Men Hoftun kan vel være den beste kandidaten?

- Det vi reagerer på er at andre med minst like god CV ikke er målt opp mot ham. Vi setter spørsmålstegn ved hva slags kompetanse du har bare fordi du har vært toppspiller i 10 år, i forhold til relevant nettverk, utdanning, erfaring, språk og mediehåndtering. Dette er ikke personlig mot Erik Hoftun, men mot prosessen, sier han.

- Får et forklaringsproblem

Kjernen-leder Bjørn Lyngen deler bekymringene til Kvernland.

- En del har ytret seg kritisk til prosessen. Det må være tydelig at de har gått etter den beste kandidaten for jobben. Den fremste kvalifikasjonen kan ikke gå på hva slags historie man har i klubben. Klubben må tåle påfyll utenfra, og være forsiktig med å reinkarnere for mye gammelt tankegods, sier Lyngen.

Som mener ansettelsen av Erik Hamrén som ny hovedtrener var et steg i riktig retning.

- Det ga signaler om at klubben ser viktigheten av å hente inn kompetanse utenfra. Hvis de nå har bestemt seg for Hoftun, bør han ha med seg noen nyskapende tanker. RBK vil få et forklaringsproblem når de skal vise til hva han har å banke i bordet med. Det er sparsomt med meritter, rutine, utdanning og erfaring på lederhold. Det er tanker mange gjør seg, sier han.

Leder for organisasjon og personal, Trond Alstad, uttalte mandag til Adresseavisa at «de fleste steinene som kan snus er snudd»

Det er en uttalelse RBK-medlemmene rister på hodet av.

- Lytter selvsagt til medlemmene

Overfor Dagbladet.no ønsker ikke Alstad å fortelle hvor mange kandidater som har vært inne i bildet, eller som har vært kalt inn til intervju.

- Jeg har ingen kommentar til hvem eller hvor mange vi har hatt til vurdering. Det ville vært useriøst å oppgi noe sånt. Personer som er relevant for RBK må vite at vi behandler dem med største konfidensialitet, sier han.

Han har registrert misnøyen fra medlemsfraksjonen, men mener de har en dårlig sak.

- De som uttaler seg slik, gjør det fordi de ikke kjenner til prosessen, eller fordi vi ikke har vært flinke nok til å formidle hvordan vi har jobbet. For vi har jobbet svært grundig. Noe annet ville innebært en altfor høy risiko. Denne jobben er altfor viktig og betydningsfull. Det ville vært å holde medlemmene for narr å behandle denne typen sak på en useriøs måte.

- Hvilke kvaliteter mener du en sportslig leder i RBK må ha?

- Det er en ledelsesmessig tung jobb. Stillingen er voldsomt eksponert, og du må tåle å stå i en storm. Du må bygge et sportslig fundament og ivareta fundamentet som ble bygd opp under Eggen, kjenne til det og jobbe strategisk. Og du må kjenne fotballkoden, ha naturlig autoritet og balansere interessene i og rundt klubben.

- Hva med et bredt internasjonalt nettverk?

- Det er viktig for oss. Nå er vi så heldige at vi har Norges kanskje beste talentspeider i Stig Torbjørnsen. At den sportslige lederen kan jobbe med og bruke Stig er også viktig.

- Lytter dere til hva medlemmene har å si?

- Selvfølgelig. Noe annet ville vært dumt og uklokt, jeg vil faktisk si uærbødig, sier han.

Styreleder Svendsen - som fikk støtte fra Hoftun da det stormet som verst rundt ham på fjorårets årsmøte - avviser alle påstander om et umyndiggjort styre. Han opplyser til Dagbladet.no at man håper å få ansettelsen i boks i løpet av måneden.

- Da skal vi informere medlemmene grundig om hvordan prosessen er kjørt.

- Har dere kjørt en stor og bred intervjurunde?

- Det har vært en god og grundig prosess, som vi selvsagt skal redegjøre for.

- Ekisterer det en kompiskultur når RBK ansetter folk i sentrale stillinger?

- Nei, svarer Svendsen kontant.

Talsmann for medlemsfraksjonen, Jo Kristian Kvernland, kommer imidertid med følgende advarsel til styret:

- Hoftun blir nok ansatt. Men vi er en sterk fraksjon, og ingen er fredet på neste årsmøte.

TALSMANN FOR GRUPPA MED RBK-MEDLEMMER:</B> Jo Kristian Kvernland mener ansettelsesprosessen rundt ny sportslig leder bærer preg av kompiskjøring. - Til en så viktig jobb, for en så viktig klubb, med en ambisjon om å være blant Europas 30 beste, burde det vært søkt bredt for å finne den beste kandidaten. Men her er det kjørt en skinnprosess, mener han.
<B>EN RBK-GIGANT:</B> Men RBK-medlemmene frykter at den fremste kvalifikasjonen i jakten på ny sportslig leder har handlet om hvilken historie man har i klubben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!