Slår alarm om mulig regelendring: - Norge er den store taperen

Kan ramme stjernene.

KAN FÅ NYE REGLER: Fra neste sesong kan Det internasjonale skiforbundet endre reglene for hvor mange løpere på startstreken som får økonomisk støtte. Her ved Therese Johaug, Heidi Weng og Marit Bjørgen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
KAN FÅ NYE REGLER: Fra neste sesong kan Det internasjonale skiforbundet endre reglene for hvor mange løpere på startstreken som får økonomisk støtte. Her ved Therese Johaug, Heidi Weng og Marit Bjørgen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet (FIS) kan gå mot en regelendring som kan påvirke den norske langrennsdominansen.

- Skjer denne endringen blir Norge den store taperen, sier langrennherrenes trener Trond Nystad til Dagbladet.

At de norske langrennsstjernene har herjet i flere sesonger på rad har allerede vært et tema hos FIS -som også tidligere har sett på drastiske endringer for å hemme den.

IKKE POSITIV: Herrelandslagets trener Trond Nystad ser ingen grunn til å endre de nåværende reglene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE POSITIV: Herrelandslagets trener Trond Nystad ser ingen grunn til å endre de nåværende reglene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Og nå har FIS kommet med enda et forslag som kan bety milliontap for Norge.

Nye regler Dagbladet har tidligere skrevet at det vil bli en endring - og i dag følger svenske Expressen etter. 

I en artikkel skriver de at FIS vil  øke den såkalte «røde gruppa» fra 30 til 50 utøvere.

De 30 som i dag er inne i den gruppa har fått reise og opphold dekket av FIS når de går verdenscup. Den norske dominansen gjør at nesten en tredjedel av disse pengene har gått til Norge, og det er dette det internasjonale skiforbundet vil endre.

TOPPSJEF:  Åge Skinstad i FIS.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOPPSJEF: Åge Skinstad i FIS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Forslaget til FIS er at de 30 i den røde gruppa skal bli til 50 - og at hver nasjon maks kan ha fire utøvere inne - i motsetningen til de åtte som har vært gjeldene til nå.

Planen til FIS er at den ekstra støtten skal bli fordelt til  flere nasjoner.

- Norge den store taperen Herretrener Trond Nystad er ikke begeistret over det nye regelforslaget. Til Dagbladet sier han:

- Dette handler om at løpere fra mindre nasjoner skal få støtte og intensjonen fra FIS er jo bra. Men personlig mener jeg det er viktigst at det er de beste løperne som stiller til start. Jeg skjønner ikke helt hvorfor systemet må endres. Det funker jo veldig fint sånn det er nå. Det er i alle fall min mening.
- Hvordan vil dette påvirke norsk langrenn?

- Det nye forslaget gir maks fire løpere per nasjon og da ender vi opp med tapte inntekter og det blir dyrere for oss å sende norske løpere til verdenscuprenn.  Da da må vi finne andre måter å finansiere det på, konsekvensene er det vanskelig å si noe om ennå.   Per nå er det Norge som taper mest og er den største taperen her, sier Trond Nystad til Dagbladet.
- Eget forslag Det er den tidligere langrennssjefen Åge Skinstad som skal representere Norge på møtet i Zürich i slutten av måneden.  Skinstad er Norges medlem i FIS' verdenscupkomite - som teller 20 medlemmer.

De skal drøfte FIS' forslag og eventuelle andre forslag som dukker opp.

Forslaget om å øke den «røde gruppa» var også oppe i Varna, men da var Norge blant nasjonene som fikk avgjørelsen utsatt.

- Vi følte forslaget ikke var godt nok gjennomarbeidet. Det er flere hensyn å ta - det er viktig at de beste utøverne går rennene uansett hvilken nasjon de er fra, sier Skinstad til Dagbladet.

Det norske utvalget har jobbet med regelforslaget FIS kom med siden i sommer. De har jobbet inn mot de andre nasjonene, og er i disse dager i gang med å ferdigstille et eget forslag som vil bli  vist fram til de 20 medlemmene i komiteen i månedskiftet:

- Det kommer til å bli en endring på dagens regler. Det ville vært naivt av oss i Norge å ikke foreslå endringer i det hele tatt, sier Skinstad.

- Hva tenker dere om forslaget?

- Vi mener at «red group» bør ses i sammenheng med kvoter -  og det er viktig å sørge for at de som arrangerer skirenn ikke får høyere kostnader. Med 50 i «red group» er risikoen for at over 30 utøvere må betales ganske stor. Vi mener at den ikke bør bli større, men kommer i stedet til å foreslå en kvotereduksjon.

Han fortsetter:

- Det er ikke så viktig for arrangørene eller media at de som er mellom 30 og 50 på resultatlista går skirenn - uansett hvilken nasjon de representerer.

- Betyr en endring at Norge har råd til å sende færre utøvere ut?
 
-  Ja, det betyr nok det. Litt redusere kvoter vil føre til at skandinavisk cup og norgescup får en høyere status .  Det vil føre til at flere kan gå - men det betyr ikke at andre blir bedre. Jeg personlig tror det er like viktig det vi gjør på kompetanseflytsiden - det er bedre at de andre nasjonene blir bedre enn at vi blir dårligere, sier Skinstad og viser til flere grep norsk langrenn har gjort for å hjelpe konkurrentene, som den internasjonale trenerkonferansen i  Trondheim, internasjonale treningsamlinger og at den tidligere langrenns Axel Teichmann har fått norsk hjelp for å bli en bedre trener i sommer.

• Hvis forslaget blir vedtatt vil det ikke gjelde før tidligst 2016/17-sesongen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram