Slår alarm om sikkerheten

Norske alpinanlegg sliter med folk som oppholder seg i bakken utenfor åpningstidene. - Vi sitter med hjertet i halsen hver gang, sier Ludvig Daae, mannen som drifter Ingierkollen Slalåmsenter.

SKISENTER: Ingierkollen Slalåmsenter var Europas første skianlegg med snøkanoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKISENTER: Ingierkollen Slalåmsenter var Europas første skianlegg med snøkanoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Daae eier og drifter Ingierkollen Slalåmsenter i Nordre Follo. Flere ganger har han observert personer i bakken utenfor åpningstid.

På Ingierkollens Facebook-side slår Daae full alarm knyttet til sikkerheten.

- Ofte når vi prepper ser vi folk som har krysset vaieren som vi bruker når vi preparerer. Ikke gjør det hos oss! Vi sitter med hjertet i halsen hver gang vi kommer over hengkanten … «er det noen der»?, skriver han.

SLÅR ALARM: Ludvig Daae drifter og eier Ingierkollen Slalåmsenter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR ALARM: Ludvig Daae drifter og eier Ingierkollen Slalåmsenter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Reagerer kraftig

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Det er voksne folk som tar en kalkulert risiko, selv om det står mange skilt hos oss om at bakken er stengt utenfor åpningstider. Det er helt vilt.

Daae jobber morgen og kveld for å klargjøre alpinanlegget på Kolbotn. Det har han gjort siden 1984.

- Det er skremmende hver gang vi observerer personer i bakken utenfor åpningstider. Jeg har hjertet i halsen hver gang jeg ser over hengkanten.

Daae forteller at de i Ingierkollen benytter seg av en stålvaier som er festet til tråkkemaskinen når de prepper de bratteste partiene i bakken. Når Daae jobber øverst i bakken har han ingen mulighet til å se om noen oppholder seg i nærheten av vaieren.

Personalet måtte evakuere alpinbakken etter at en førerløs tråkkemaskin hadde kurs ned alpinbakken. Video: Privat. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

- Noen ganger kan vaieren hoppe 10 meter sidelengs med et drag på fire tonn. Om noen da står i veien for vaieren, blir de delt i to. Det er en totalt unødvendig sjanse å ta, mener han.

Daae har selv aldri opplevd en ulykke med vaier eller uvedkommende i Ingierkollen, men sier:

- Til tider føles det mer ut som flaks enn det er dyktighet fra vår side.

POPULÆRT: Ingierkollen Slalåmsenter er et populært sted for skiglade i Nordre Follo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆRT: Ingierkollen Slalåmsenter er et populært sted for skiglade i Nordre Follo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Klar oppfordring

Bakgrunnen for Facebook-innlegget er Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoners (Fnugg) oppfordring.

Søndag ettermiddag la Fnugg ut en melding der de oppfordret randofolk, barn og foreldre om å vise varsomhet i alpinanlegg.

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen sier til Dagbladet at flere skianlegg opplever at folk ikke overholder reglene om ikke å oppholde seg i bakken utenfor åpningstider.

- Det er en påminnelse til alle som ferdes rundt om i norske skianlegg. Vi har forståelse for at det frister veldig med store snøhauger og tomme bakker, men vi ønsker å minne om at å ferdes i alpinanlegg utenom åpningstid kan være forbundet med fare, sier Clausen til Dagbladet.

GENERALSEKTRETÆR: Camilla Sylling Clausen i norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Foto: Privat
GENERALSEKTRETÆR: Camilla Sylling Clausen i norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Foto: Privat Vis mer

Flere dødsulykker

Fnugg er en vær- og føremeldingtjeneste for alle norske alpinanlegg som er medlemmer av bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Totalt er de over 220 medlemmer.

I likhet med Daae, peker generalsekretæren på faren som er forbundet med tråkkemaskiner.

- Mange anlegg benytter seg av en «vinsj» som er en stålvaier til tråkkemaskinene. Den er festet på toppen av bakken, og kan ligge usynlig i snøen og folk kan krysse den uten at de vet om det. Den kan plutselig bevege seg når maskinen flytter seg nede i anlegget, og da er det store krefter i sving.

- Ofte har også de som jobber i anlegget dårlig sikt i mørket, og det kan være vanskelig å se eller høre mennesker som oppholder seg i nærheten, fortsetter hun.

- Hvordan er tilbakemeldingene fra ansatte som jobber i skianlegg rundt om i landet?

- De synes det er leit. De prøver å snakke hyggelig til publikum, men det kan ofte være delte meninger om hva man har rett til og ikke. Mange viser til allemannsretten og friluftsloven. Vi viser til et notat utarbeidet i samarbeid med vår advokat, men vi gjør dette for at ingen skal komme til skade, understreker hun og fortsetter:

- Vi ønsker ikke at det må en ulykke til for at alle skal skjønne alvoret. Dette er en oppfordring til å ta sikkerheten på det største alvor. I Mellom-Europa har det vært flere dødsulykker knyttet til dette.

For tre år siden mistet en 24 år gammel skiløper livet da h*n ble truffet av en stålvaier i et stengt skianlegg i Bad Kleinkirchheim i Østerrike.

Også i 2016 krasjet 14 skiløpere inn i en vaier i Østerrike.