Langrenn og skismøring

Slår alarm om skismøring som kan drepe dyr. Swix slår tilbake: - Veldig alvorlig

Gift i naturen, alvorlige sykdommer og rovdyr i fare. Anklagene er sterke mot skismøring med høyt fluorinnhold. Bekymringen er stor, men ikke fra Swix.

KRITISKE: Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold. Swix er usikre på om de nye forskningsresultatene stemmer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
KRITISKE: Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold. Swix er usikre på om de nye forskningsresultatene stemmer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold i kjølvannet av nye forskningsresultater, gjennomført av ALS Global. Resultatene viser at et av produktene ligger så mye som 628 ganger over grenseverdiene for fluorforbindelser (PFOA) satt av EU.

Konsekvensene kan være mange og uheldige: PFOA kan blant annet være kreftfremkallende og er skadelig for reproduksjonsevnen til pattedyr. Nå slår Christoffer R Klyve, konstituert leder i FIVH, alarm.

- Det er veldig alvorlig at vi sprer gift i naturen. Det er ikke bra. Swix har ikke vært tilstrekkelig åpne om hvilke stoffer de bruker. De hoper seg opp i naturen, havner i drikkevann og går inn i organismene. Stoffene forstyrrer de biologiske prosessene, sier Klyve til Dagbladet.

- Hvilke dyr rammes hardest?

- Det rammer dyrene øverst i næringskjeden mest, altså de store rovdyrene, for eksempel isbjørn og hvalross. I tillegg kan det være skadelig for skismørerne, som puster dette inn. Det er helt unødvendig å gjøre dette, når man ved et forbud kan få det vekk - og fortsatt sørge for at alle konkurrerer på like vilkår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer