Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn og skismøring

Slår alarm om skismøring som kan drepe dyr. Swix slår tilbake: - Veldig alvorlig

Gift i naturen, alvorlige sykdommer og rovdyr i fare. Anklagene er sterke mot skismøring med høyt fluorinnhold. Bekymringen er stor, men ikke fra Swix.

KRITISKE: Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold. Swix er usikre på om de nye forskningsresultatene stemmer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
KRITISKE: Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold. Swix er usikre på om de nye forskningsresultatene stemmer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Framtiden i våre hender (FIVH) vil forby smismøringer med høyt fluorinnhold i kjølvannet av nye forskningsresultater, gjennomført av ALS Global. Resultatene viser at et av produktene ligger så mye som 628 ganger over grenseverdiene for fluorforbindelser (PFOA) satt av EU.

Konsekvensene kan være mange og uheldige: PFOA kan blant annet være kreftfremkallende og er skadelig for reproduksjonsevnen til pattedyr. Nå slår Christoffer R Klyve, konstituert leder i FIVH, alarm.

- Det er veldig alvorlig at vi sprer gift i naturen. Det er ikke bra. Swix har ikke vært tilstrekkelig åpne om hvilke stoffer de bruker. De hoper seg opp i naturen, havner i drikkevann og går inn i organismene. Stoffene forstyrrer de biologiske prosessene, sier Klyve til Dagbladet.

- Hvilke dyr rammes hardest?

FORHOLDSREGLER: Det norske langrennslandslaget, med smøresjef Knut Nystad i spissen, har gjort grep for å ivareta helsa.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
FORHOLDSREGLER: Det norske langrennslandslaget, med smøresjef Knut Nystad i spissen, har gjort grep for å ivareta helsa.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

- Det rammer dyrene øverst i næringskjeden mest, altså de store rovdyrene, for eksempel isbjørn og hvalross. I tillegg kan det være skadelig for skismørerne, som puster dette inn. Det er helt unødvendig å gjøre dette, når man ved et forbud kan få det vekk - og fortsatt sørge for at alle konkurrerer på like vilkår.

- Vi vil forby det som skader miljøet, i hvert fall når det ikke har noen samfunnsmessige gevinster, konkluderer Klyve.

Landslagets forholdsregler

I tillegg til at høye fluorforbindelser kan skade dyr, er også skismørerne utsatt. Smøresjef på det norske langrennslaget Knut Nystad er imidlertid ikke bekymret. De har for lenge siden tatt sine forholdsregler.

- Vi har hatt en av de største HMS-investeringene med våre mye omtalte smøretrailer, som skal ivareta smørerne og utøvernes helse. Undersøkelsene viser at vi er langt under nivået for det som er helseskadelig, sier Nystad til Dagbladet.

- Jeg er ingen kjemiekspert, men slike stoffer kan også komme fra andre ting enn smøring. Hvor mye av det utgjør skismøring? Det må man se på, oppfordrer smøresjefen.

- I verste fall er dette løgn

BEKYMRET: FIVH frykter for dyrelivet etter påstatt forurensing fra smøreprodukter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
BEKYMRET: FIVH frykter for dyrelivet etter påstatt forurensing fra smøreprodukter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

FIVH trekker fram gliderpulver av merket Toko, som eies av datterselskapet til Swix, som det farligste stoffet. Det overskriver EUs grenseverdi 628 ganger.

Men også glidere fra Swix, Rode og Start inneholder høye PFOA-konsentrasjoner, ifølge forskningsresultatene.

I en epost til Framtiden i våre hender i forkant av laboratorietestingen sa Swix at de ikke bruker fluorforbindelsen PFOA.

- I verste fall er dette løgn, i beste fall har de ikke kontroll over hva de har i skismøringen sin, hevder Klyve.

Det benekter imidlertid Christian Gløgård, materialforsker i Swix, overfor Dagbladet.

SWIX svarer på kritikken

Derfor slår SWIX tilbake mot påstandene.

- Vi har kontroll på hvilke stoffer vi bruker i skismøringene våre. Vi benytter ikke PFOA, men det følger av forurensing av fluorkomponenter som vi ikke bruker. Vi jobber med å få ned forurensningen, sier Gløgård til Dagbladet.

- Hva tenker du om påstandene?

- Det er litt som forventet. Det er opp til dem hva de vil si.

Etterlyser svar

Swix er usikre på om forskningsresultatene til FIVH medfører riktighet.

- Vi har kommunisert med dem i en periode. Vi har stilt spørsmål ved analysemetodene deres, uten å få svar. Våre egne rapporterer har nemlig gitt helt andre resultater, forteller Gløgård.

- Hva skyldes det?

- Det er det vi prøver å finne ut av, men FIVH har ikke svart på vår henvendelse ennå. Vi forholder oss til alle regler. Vi tar alle slike undersøkelser på alvor, men rapportene som er blitt gjort før, viser at vi er godt innenfor norske regler. Dette er fullt lovlig.

Swix forsikrer:

- Hvis vi hadde vært sikre på at deres resultater er riktige, hadde vi fjernet Toko-pulveret umiddelbart, sier Gløgård.

- Vi har svart Swix

Konfrontert med påstandene svarer imidlertid FIVH at de har gitt Swix tilbakemelding på det de har etterlyst.

- Vi har svart Swix og henvist dem til ALS Global, som har gjort den tekniske analysen, forteller Klyve til Dagbladet.

Fra 2020 blir konsentrasjoner med fluorforbindelser (PFOA) på over 25 mikrogram per kilo forbudt i EU. Flere av skismøringene FIVH har analysert, viser langt høyere konsentrasjoner.

Advarer mot flere produkter

De ramser opp følgende produkter som overskrider verdiene som blir forbudt fra 2020:

  • Toko pulver (15.700 mikrogram/kg) – 628 ganger over EUs grenseverdi, ifølge ALS Globals resultater. Toko er heleid av Swix. SWIX hevder imidlertid at disse tallene ikke stemmer, som nevnt ovenfor.
  • Rode glider (1.630 mikrogram/kg) – 65 ganger over EUs grenseverdi
  • Start glider (1.590 mikrogram/kg) – 64 ganger over EUs grenseverdi
  • Swix glider (614 mikrogram/kg) – 25 ganger over EUs grenseverdi

Framtiden i våre hender analyserte syv produkter hos laboratoriet ALS Global, som er et akkreditert laboratorium. Selve testen er gjort i et laboratorium i Bremen i Tyskland. FIVH presiserer at de har gått en ekstra runde med laboratoriet for å kvalitetssikre funnene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!