Slår alarm om spiseforstyrrelser hos de nest beste

NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen og landslagstrener Ole Morten Iversen er bekymret for utviklingen av spiseforstyrrelser for utøverne rett bak de aller beste i norsk langrenn.

VIKTIG SAK: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug er opptatt av opplysning omkring spisevegring hos norske langrennsløpere. Selv får landslaget langt bedre oppfølging enn de som står utenfor. Foto: Andreas Lekang
VIKTIG SAK: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug er opptatt av opplysning omkring spisevegring hos norske langrennsløpere. Selv får landslaget langt bedre oppfølging enn de som står utenfor. Foto: Andreas Lekang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ingen hemmelighet at vekt og spiseforstyrrelser har vært et gjentakende problem i norsk langrenn.

Historisk har det vært et tema som har gjentatt seg igjen og igjen. I dag er ikke idretten noe nærmere å finne en slutt på problemet enn før, mener en av de fremste ekspertene på området, Jorunn Sundgot-Borgen.

- Det er et minst like stort problem i dag som det var for 10-15 år siden, sier Sundgot-Borgen til Dagbladet.

Hun er professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole og en av de fremste ekspertene på spiseforstyrrelser og vektregulering hos idrettsutøvere.

Før forrige sesong fortalte Sundgot-Borgen til NRK at det var skremmende mange som tok kontakt med henne omkring spiseforstyrrelser. Til Dagbladet sier eksperten at hun mener det er et problem som gjelder for begge kjønn i utholdenhetsidrettene.

- Det er i hvert fall et like stort problem nå som før og det er et størst problem blant dem som driver med utholdenhetsidrett. Det gjelder i like stor grad for herrene som for damene. Så lenge du driver med idretter der det er sentralt å flytte kroppen så raskt som mulig fra a-b vil kroppssammensetning være av stor betydning enten du er kvinnelig eller mannlig utøver, forteller NIH-professoren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer