Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagsspillere satser i utlandet

Slår alarm over spillerflukt fra Toppserien: - Har vært krise i mange år

Store profiler forsvinner fra Toppserien i 2018. Lise Klaveness er bekymra for norsk fotball, mens Heidi Støre mener nivået vil styrkes.

FORSVINNER: Fire av de norske spillerne på dette bildet er klar for proffotball i utlandet. Her fra presentasjon av årets spillere i Toppserien 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVINNER: Fire av de norske spillerne på dette bildet er klar for proffotball i utlandet. Her fra presentasjon av årets spillere i Toppserien 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere norske fotballspillere tar steget ut i verden. Nylig har Lisa-Marie Karlseng Utland fra Røa signert for FC Rosengård, Ingrid Spord fra LSK går til italienske Fiorentina og Elise Thorsnes går fra Avaldsnes til Canberra United i Australia (lån). Kristine Minde droppet nyheten at hun fra desember bytter lag fra Linköping til VfL Wolfsburg. Der blir hun lagvenninne med Caroline Graham Hansen.

- Helt siden jeg var liten, har jeg drømt om en gang å spille i Tyskland. Wolfsburg er en klubb jeg har stor respekt for. Jeg er takknemlig for å ha fått denne sjansen, og jeg gleder meg veldig til å bli kjent med mine nye lagvenninner, sa Minde til NTB.

Bekymra

Lise Klaveness, fotballekspert, forstår hvorfor spillere drar.

KRISE: Lise Klaveness slakter kvaliteten i norsk toppserie de siste årene. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KRISE: Lise Klaveness slakter kvaliteten i norsk toppserie de siste årene. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Kvaliteten her hjemme er altfor lav. Toppserien har vært i krise i mange år, klubbene har hatt mer enn nok med å holde hodet over vannet med tanke på drift.

- Når vi samtidig ser en revolusjon i Europa når det gjelder proffsatsing på kvinnefotball i renommerte klubber, er det helt påregnelig at norsk fotball lekker spillere ut av landet, sier hun til Dagbladet.

Klaveness er bekymra over norsk toppserie og mener det bør skje en endring.

- For landslaget her og nå er det bra at spillere drar ut, men på sikt er dette alarmerende, sier hun.

OBOS og Norsk Tipping har signert avtale med Toppserien. En avtale som spytter inn mange millioner til kvinnefotballen over flere år.

- Det er så vanvittig viktig det som har skjedd den siste tiden med at OBOS går inn med så mye midler sammen med Norsk Tipping. Dette tror jeg er i grevens tid og nødvendig for å redde eliteserien for kvinner her hjemme, mener Klaveness.

- Det trengs en real satsing for å danne en konkurransedyktig liga i Norge. Det er lenge siden vi har hatt i europeisk målestokk, legger Klaveness til.

Viktig for utvikling

Totalt er det 13 av 20 landslagsspillere som nå spiller i utlandet. Dersom vi regner med Hegerberg-søstrene, som har vært fast fram til nylig, er det 15 landslagsspillere i utlandet per dags dato. Isabell Herlovsen har dette året spilt i Kina, men er på utgående kontrakt der.

Maria Thorisdottir dro til Chelsea i sommer. I spørsmål fra Dagbladet om hvordan dette påvirker Toppserien, så mente hun det var helt avgjørende for landslagsspillerne å spille på et høyere nivå.

- Det er klart at det svekker Toppserien, men akkurat nå er det ikke bra nok nivå i Norge for de beste. Vi må ta steget ut for å fortsette å utvikle oss, for å henge med internasjonalt, sa Thorisdottir til Dagbladet.

Hun utelukker ikke at det kan være fordeler ved at landslagsspillere forsvinner.

- Nå slipper flere unge til, det kan være en god ting, sa Thorisdottir.

Norsk målsetting

Heidi Støre, leder for kvinnefotballen i NFF, forteller at spillere i utlandet er et mål for norsk fotball.

- Det er et uttalt mål for norsk fotball at vi skal få flere spillere ut i de bedre ligaene i Europa både på herre- og kvinnesiden.

- Det er avgjørende at flere spillere trener og konkurrerer på et høyt internasjonalt nivå i sin klubbhverdag for at A-landslagene våre skal lykkes, sier hun til Dagbladet.

SJEF: Heidi Støre er leder for norsk toppfotball for kvinner. Her under fotball-VM for kvinner i Canada 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SJEF: Heidi Støre er leder for norsk toppfotball for kvinner. Her under fotball-VM for kvinner i Canada 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Men hvordan påvirker dette nivået her hjemme?

- Det er viktig at vi har to tanker i hodet samtidig. Utvikle spillere som er på høyde med det internasjonale nivået, samtidig som vi styrker spillerutviklingsarbeidet på hjemmebane.

I motsetning til Klaveness som slår alarm over profiler som forsvinner fra Toppserien, mener Støre at dette vil bidra til et bedre nivå over sikt.

- Dette vil skape nye profiler og et bedre nivå på vår hjemlige liga. Det blir en vinn-vinn-situasjon, selv om det på kort sikt er en svekkelse for Toppserien å miste så mange profiler på kort tid, sier Støre.

Støre mener at norsk fotball tar et steg i riktig retning og nevner også at økonomien blir bedre av å sende spillere til utlandet.

- Det at norsk fotball klarer å utvikle spillere som er profiler i de største ligaene skaper også fantastiske rollemodeller for yngre spillere. Samtidig er kvinnefotballen i rivende utvikling, og det å selge spillere til de store ligaene vil i framtida gi mer penger tilbake til norske klubber, sier Støre.

- Overgangspenger er tull

Richard Jansen, sportslig leder i Stabæk kvinner, tok kontakt etter å ha lest ovenstående sak. Han forteller om utdanningskompensasjon, som ikke gjelder internasjonalt hos kvinner.

- Klubbene får ingenting av å selge spillere til utlandet fordi FIFA ikke har innført det på kvinnesiden.

- Da vi solgte Hegerberg-søstrene til Turbine Potsdam, lo de bare da vi sendte ut regning. Samme med Frankrike. Der fikk vi streng beskjed om at kvinnefotball er amatørsport, utdanningskompensasjon gjelder ikke, opplyser Jansen.

I tillegg er det lite penger å hente på kvinnesiden og for få spillere som signerer kontrakt over flere år.

- Det er så å si ingen som signerer kontrakt over flere år. I tillegg har mange amatørkontrakt. Man får ingenting så lenge man ikke selger. Og dersom man selger, er det så lite penger at det ikke er nok til bussen engang. Overgangspenger er bare tull, påpeker Jansen.

  • Treningskamp Norge–Canada kl. 19.00, Marbella Stadium

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!