Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm

Idrettspresident Berit Kjøll forventer at tiltakene spilt inn til revidert statsbudsjett på Stortinget tirsdag, går gjennom. Hvis ikke vil barn og unge i idretten lide stort.

FRYKTER DET VERSTE: Idrettspresident Berit Kjøll er redd for at barn og unge slutter med idrett på grunn av den økonomisk krisen oppstått som følge av corona. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTER DET VERSTE: Idrettspresident Berit Kjøll er redd for at barn og unge slutter med idrett på grunn av den økonomisk krisen oppstått som følge av corona. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Idrettspresident Berit Kjøll frykter et frafall i idrettsdeltakelse i Norge etter at en landsomfattende kartlegging av idrettens økonomiske tap ble lagt fram mandag.

- Dette anser vi som veldig alvorlig, sier Kjøll til Dagbladet.

Frykter økte medlemsavgifter

Kartlegginga viser at norsk idrett har et estimert nettotap på 1,5 milliarder kroner i månedene februar til juni som følge av coronakrisen. Det skriver Norges idrettsforbund i en pressemelding mandag.

En konsekvens av krisen vil føre til at fire av ti idrettslag vurderer en varig reduksjon av aktivitetstilbudet. Dette er alarmerende for Kjølls visjon, nemlig idrettsglede for alle.

- Jeg frykter at medlemsavgiftene vil sprette til vers. Økte medlemsavgifter er viktigste utfordringen vi har. Redusert idrettstilbud og økte medlemsavgifter vil gi et frafall i idrettsdeltakelse, sier Kjøll.

Fredag innførte Abid Raja en arrangementsordning på en milliard kroner med tilbakevendende kraft. Tiltakspakken skal kompensere for opp til 70 prosent av tapte inntekter for loppemarkeder, basarer, utleie av bygg, kiosksalg og parkering. Den gjelder fra 12. mars til 15. juni.

Idrettspresidenten understreker at denne pakken var viktig for forbundet, men slår fast at de fire andre behovene forbundet har bedt om, også må på plass for å redde tilbudet.

- Totalt sett mener jeg at vi skal komme oss godt gjennom denne krisen, gitt at vi får på plass disse kompensasjonsordningene.

Forventer støtte

Det er disse fire behovene forbundet har spilt inn til revidert nasjonalbudsjett som skal gjennomføres på Stortinget tirsdag:

* Arrangementsordningen må i første omgang forlenges til 31. august. Den må inkludere kompensasjon for inntektsbortfall for klubber og lag som dugnader, leieinntekter, bidrag fra det lokale næringslivet, kiosksalg, parkeringsavgifter og liknende slik at idrettslagene er best mulig intakt og kommer raskt i gang med sine aktivitetstilbud

* Kompensasjonsordningen til næringslivet må favne bredere slik at flere klubber og lag som driver utstrakt næringsvirksomhet kan omfattes av ordningen, i tråd med Stortingets beslutning

* En likviditetspakke i størrelsesorden 300 millioner kroner i grasrotstøtte til idrettslagene

* En tiltakspakke på 50 millioner, øremerket utøvere og lag som rammes av utsettelsen av OL og Paralympics.

Berit Kjøll forventer at dette går gjennom.

- Jeg har tydeliggjort at jeg forventer at vi får den støtten vi trenger, avslutter Kjøll.

ABID RAJA: - Det gjør meg virkelig vondt å si det, som kulturminister. Vis mer

Store økonomiske tap

I kartlegginga publisert mandag, kommer det fram at nesten 40 prosent av idrettslagene oppgir at en varig reduksjon av aktivitetstilbudet er aktuelt for å komme gjennom krisen, og 23 prosent har oppgitt at ytterligere permitteringer er et aktuelt tiltak. Tapene er i hovedsak knyttet til arrangementer, bortfall av andre inntekter og til drift av egne anlegg.

Tallet på 1,3 milliarder er et nøkternt anslag, ettersom lag hvor selskap der idretten har et eierskap eller en interesse, er utelatt fra NIFs oversikt.

Idrettslagene står for 972 millioner kroner av det estimerte tapet.

53 av totalt 55 særforbund rapporterer om et samlet estimert tap på 107 millioner kroner fra februar til juni. Om lag 30 prosent av særforbundene har valgt å gå til permitteringer. Totalt er nesten halvparten av alle ansatte i særforbundene permittert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!