Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for norske barn

Slår corona-alarm for norske barn

Helsedirektoratet ber barna redusere antall lekekamerater. På norske idrettsanlegg og i barnehager samles likevel unge og voksne fremdeles i hopetall. Det skaper stor bekymring for helsa til de yngste i det norske samfunnet.

HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, gir folk blaffen og trener der likevel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, gir folk blaffen og trener der likevel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Torsdag 19. mars publiserte Dagbladet saken om det store antallet nordmenn som gir blaffen og trener i større folkemengder på idrettsanleggene som er stengt i kampen for å minimere spredningen av coronaviruset.

Flere bryter loven, ignorerer stengt-skilt og samles i hopetall for å trene på stengte idrettsanlegg – på så vel fotballbaner, basketballbaner og Tufteparker med styrketreningsapparater utendørs.

I kjølvannet av Dagbladet-saken har reaksjonene vært mange og tipsene har haglet inn om nordmenn som anvender stengte anlegg rundt omkring i hele Norge.

I helga ba Oslo idrettskrets politiet og kommunen om hjelp til å få en stopp på de potensielle «smittebombene» rundt omkring på stengte norske idrettsanlegg.

Et annet kritisk møtested og smitteområde – som ikke har blitt problematisert slik som idrettsanleggene den siste uka – er de stengte barnehagene som fremdeles benyttes som lekeplass av mange.

Et av tilfellene er Bjølsen barnehage. Dagbladet har fått flere tips om at her samles det barn – med sine foreldre – i hopetall for å leke på de samme lekeapparatene.

GIR BLAFFEN I FORBUD: Mange uteområder er stengt grunnet frykt for coronasmitte, men som brukes likevel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GIR BLAFFEN I FORBUD: Mange uteområder er stengt grunnet frykt for coronasmitte, men som brukes likevel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fra vitner beskrives området som «en fornøyelsespark for barn med stor smittefare» – selv om barnehagen på papiret er stengt.

På det meste kan det være 40 barn der samtidig og over 100 som roterer over en dag. Det skjer til tross for at regjeringen har bestemt at alle landets barnehager og skoler skal være stengt fram til 13. april.

Helsedirektoratets oppfordring

Dagbladet har vært i kontakt med Helsedirektoratet om bekymringen for norske barn som samles i hopetall for å leke og ta på de samme lekeapparatene.

– Vi har oppfordret foreldre til å finne et par faste lekevenner til barna, og ikke møtes i større grupper. Vi oppfordrer også idrettslag og foreldre til å ikke møtes på idrettsanleggene, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet til Dagbladet.

– Er det mulig å gjøre ytterligere tiltak for å forhindre dette?

– Det er per i dag ikke planlagt strengere tiltak for å begrense barns lek, svarer Lie.

– Det henger ikke på greip

Mette Langaard bor ved siden av Bjølsen barnehage i Oslo og reagerer sterkt på at det i perioder har vært flere barn som leker og tar på de samme apparatene enn før barnehagen ble stengt.

CORONAVIRUSET: På pressekonferansen onsdag 25. mars ble helse- og omsorgsminister Bent Høie konfrontert med at Helsedirektoratet i en høringsrunde luftet muligheten for en 60-årsgrense, som i Italia. Video: Regjeringen Vis mer

– Alle fotballmål er stengt andre steder, men ved Bjølsen barnehage er fotballbanen gjenstand for full aktivitet. Det jeg reagerer mest på, er imidlertid at veldig mange barna tar på de samme lekeapparatene i barnehagen hver dag. Det gjør meg bekymret for de minste i landet vårt, forteller hun til Dagbladet.

– Det er en evig rotasjon av barn som kommer der sammen med foreldrene sine. Det er flere der nå enn det er vanligvis er i barnehagen, selv om den nå er stengt. Det henger ikke på greip at de møtes der når smittefaren er så stor. Jeg er sjokkert over at det går an. Jeg tror mange av dem som har tatt på de samme apparatene der, vil angre om 14 dager.

Linn Pedersen, seksjonsleder i Bjølsen barnehage, svarer følgende på kritikken:

– Vi har rådført oss med smittevernoverlege i Helseetaten. Rådet er at ikke andre barn enn de som har tilsyn har tilgang til uteområdene på dagtid. Men uteområdene utenom åpningstid kan være tilgjengelig for andre. Plakat om dette vil bli hengt opp, sier seksjonsleder Linn Pedersen til Dagbladet.

IGNORERER FORBUD: Løren Idrettspark er i likhet med alle andre kommunale idrettsanlegg i Norge stengt. Likevel samles det folk i hopetall for å trene der. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
IGNORERER FORBUD: Løren Idrettspark er i likhet med alle andre kommunale idrettsanlegg i Norge stengt. Likevel samles det folk i hopetall for å trene der. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

I kjølvannet av Dagbladets sak torsdag 19. mars «Sjokkert over voksne som bryter sperringene», som var eksemplifisert med den store pågangen i Løren Idrettspark og på fotballbanen til Grüner, har tipsene haglet inn om tilsvarende eksempler på andre anlegg:

* På basketbanen på Huk samles folk i hopetall.

* Også basketbanen og fotballbanen på Bislett beskrives som stappfull av folk i solskinnet.

* Kunstgressbanen på Tveita i Oslo er et annet anlegg hvor svært mange samles for å spille fotball.

* Forrige uke skrev dessuten Østlandsposten om en mann i 50-åra som brøt seg inn på Family Sports Club i Larvik tre ganger, til tross for at senteret er stengt på grunn av coronareglene, skriver.

* I Løren Idrettspark og på Grüners fotballbane har også pågangen vært stor, som tidligere omtalt.

Ekspert: – For dårlig

Treningsguru Yngvar Andersen kommer med en klar oppfordring til det norske folk.

– Dette bør vi klare å unngå med en foreløpig tidshorisont på et par uker. Det at en blir desperat etter å trene sammen og for tett, vil være langt lettere å forstå i mai/juni om unntakstilstanden skulle vare så lenge. Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetida til en viss normalitet bli langt kortere, sa Yngvar Andersen til Dagbladet forrige uke.

BER FOLK TA HENSYN: Treningsguru Yngvar Andersen. - Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetiden til en viss normalitet bli langt kortere, sier Andersen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BER FOLK TA HENSYN: Treningsguru Yngvar Andersen. - Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetiden til en viss normalitet bli langt kortere, sier Andersen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Treningsguruen ber folk om å holde avstand også når man går og jogger en tur i skogen.

– Jeg tror at vi alle bør agere som at vi er i karantene. Selv om jeg er frisk, stopper jeg opp og går til siden når jeg møter noen på joggetur. Når man springer og puster og peser, bør man passe på å holde to meter. Det er litt pes, men Norge er relativt velsignet med god plass. På eget initiativ bør man gjøre et eget krafttak for å kjempe imot spredningen av dette viruset, mener treningseksperten.

– Når jeg møter noen på stien, går jeg to meter til siden for å unngå nærhet. Dette kan gjerne kombineres med et smil, for dette gjør man ikke med ond vilje, tvert imot. Med et smil viser man at man kommer i fred og går til side for å ta hensyn – og ikke fordi man er redd for den andre.

Advarer: – Dette er alvor

Dagbladet har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som sier at de ikke har myndighet til å jage bort folk fra Løren Idrettspark og tilsvarende anlegg, men kommer med en sterk oppfordring og advarsel.

– Vi har satt opp plakater. Alle disse idrettsanleggene er stengt og skal ikke brukes. Den organiserte idretten respekterer det, men det er tydeligvis private initiativ som ikke gjør det. Vi vil igjen oppfordre folk på det sterkeste til å følge myndighetenes klare råd. Bruk hansker, hold avstand, ta hensyn og bruk sunn fornuft, sa Line Holand, pressevakt i Bymiljøetaten, til Dagbladet forrige uke.

– Vi deaktiverer flomanlegget for å vise at det er stengt, men det er lyst lenge nå. Vi oppfordrer folk til å tenke seg kraftig om å forholde seg til myndighetens klare anbefalinger. Dette er alvor. Å trosse rådene, er veldig dumt. Ikke klump dere sammen og ikke bruk fellesskapene sine områder på en ufornuftig måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!