Slår «doping»-alarm: - Farlig

Fotballspillere bruker angivelig store mengder av det smertestillende stoffet Tramadol. I 2024 settes det på dopinglista.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DRAMA: Straffespark under kvartfinalen i Qatar-VM mellom England og Frankrike. Foto: NTB
DRAMA: Straffespark under kvartfinalen i Qatar-VM mellom England og Frankrike. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

LUSAIL/OSLO (Dagbladet): Fifas egen kartlegging av samtlige VM mellom 2002 og 2018, som tyske ARD har sett, viser at fotballspillere bruker «alarmerende mye» smertestillende for å kunne spille.

Det er særlig det morfinliknende stoffet Tramadol som blir brukt, trolig også under det pågående verdensmesterskapet i Qatar.

- Det er ganske farlig og vanedannende, sier Jenny Schulze fra Antidoping Sverige til Expressen.

Sveriges landslagssjef Janne Andersson sier han er bekymret.

Blir forbudt

Den økte belastningen på spillerne, har trolig ikke ført til at bruket av stoffet Tramadol har gått ned, hevder tyske ARD.

Fra og med 2024 blir stoffet forbudt, fordi det blir vurdert som ytelsesfremmende, helsefarlig og at det «strider mot sportens ånd».

- Det er et ganske farlig og vanedannende opioid. Det hører ikke hjemme i idrett og det fjerner trøtthetsfølelsen i kroppen. Det er et dopingpreparat, sier Schulze til slutt.

Sjefen for Qatar-VM 2022, Nasser Al-Khater, fyrer løs mot medienes dekning av fotball-VM i 2022. Video: SNTV Vis mer

- Kjenner på presset

Cristiano Ronaldo og Portugal er slått ut. Det samme er Neymar og Brasil. Argentina, med Lionel Messi i spissen, er sammen med Kylian Mbappé og Frankrike de to favorittene til å løfte VM-trofeet søndag 18. desember.

Messi og Argentina vant ikke mange hjerter med måten flere spillere oppførte seg på under og etter kampen mot Nederland. Messi ble blant annet filmet da han kalte Wout Weghorst «tosk» og Argentina-spillerne hånet motstanderlaget da de avgjorde kampen i straffekonken.

HÅNES: Argentina-spillerne håner Nederland-spillerne. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB
HÅNES: Argentina-spillerne håner Nederland-spillerne. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB Vis mer

Cristian Hliba jobber i argentinske Diario El Norte. Han mener Messi aldri har vært bedre i et VM-sluttspill.

- Tror du Messi kjenner på presset?

- Kanskje. Messi har sagt at han er sinna på dommerne fordi han mener de ikke gjør jobben sin. Kanskje det handler om press også. Messi er normalt rolig, men har reagert noen ganger her. Messi er kaptein, den ekte lederen, sier Hliba.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer