Slår kokain-alarm

Antidoping Norge ser en dramatisk økning i antall dopingsaker knyttet til rusmidler - særlig kokain.

ROPER VARSKO: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ROPER VARSKO: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er bekymret over den dramatiske utviklingen.

- Vi har flere positive prøver på kokain de siste to åra enn de siste 18 åra til sammen, sier Solheim til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg syns absolutt det er grunn til å rope varsko, og det er også bakgrunnen for at vi den siste tida har informert idretten om det og gjort det til et tydeligere tema i vårt forebyggende arbeid.

Tall fra Antidoping Norge viser at det var fire saker i 2021 og ni saker i 2022 knyttet til bruk av kokain i forbindelse med konkurranse. Mellom 2003 og 2020 var det totalt ti kokainsaker.

- Vi er bekymret over antall saker og de henvendelsene vi får, blant annet gjennom Dopingkontakten. Bortimot en femtedel av i overkant 400 henvendelser kan knyttes til rusmidler som kokain og cannabis. Vi mottar også bekymringer knyttet til idrettslag og treningssentre, sier Solheim.

Dopingkontakten er en anonym varslingstjeneste hvor du anonymt kan spørre om det du lurer på innen doping, kroppspress, trening osv.

- Kokain er et svært avhengighetsskapende stoff. Det er forbudt i idretten, og er et sentralstimulerende middel som står oppført på Wadas dopingliste. Vi spør oss om det er i ferd med å bli en del av enkelte idrettsmiljøer, enkelte treningsmiljøer. Om det er en del av en treningskultur, sier Solheim.

- Må være årvåkne

Han peker på at kokain har en kortvarig effekt og viser til at forskning tyder på at stoffet ikke bedrer den fysiske prestasjonen, selv om noen kanskje tror det.

- Det har stått på dopinglista i mange år, som et prestasjonsfremmende middel, men i de aller fleste sammenhenger vil det heller svekke prestasjonen, sier han.

Det er i konkurranse det er forbud med kokain. Konkurranseperioden varer fra rett før midnatt dagen før konkurranse til konkurransen er slutt. For ordens skyld: Besittelse, kjøp og salg av kokain medfører også straffansvar.

Solheim forteller at bekymrede folk ringer fra idrettsmiljøer og treningssenterbransjen.

- Da er det grunn til at idrettsmiljøene må være årvåkne og se hva som foregår i eget miljø. Idrettstilbud skal være helsefremmende. Derfor er det ekstra viktig at man tar en kikk inn i eget treningsmiljø, at ledere og trenere er årvåkne når det gjelder denne problemstillingen, sier Solheim og fortsetter:

- Det er lite som tilsier at du presterer noe bedre på bakgrunn av kokain, du presterer heller dårligere, for det er et svært avhengighetsskapende stoff. Mitt budskap er: Ikke tro at det på noe som helst slags vis gjør deg godt.

Stort sett lagidrett

Antidoping Norge er opptatt av å ha fokus på den dramatiske trenden.

- Vi vil jo ha fokus på det vi også, vi ser at det er en utfordring i trening og idrettsmiljøer. Det er viktig at de som er der ute og treffer de unge i det daglige virke, er klar over at dette er en problemstilling som ikke har vært der i samme grad som tidligere. Det er greit å være klar over det og snakke om det - der hvor det måtte være aktuelt, sier Solheim.

- Er det noen idretter som skiller seg ut?

- Det er i lagidretter at vi har flest saker. Noen på toppnivå og de fleste på breddenivå. Med andre ord tror jeg at utøvere, trenere og ledere på alle nivå bør ha et årvåkent blikk på det som skjer i eget trenings- og konkurransemiljø.

Dopingsakene de siste to åra viser at det har vært positive kokainprøver i basketball, ishockey, fotball, håndball og cheerleading. Samtlige som har avgitt en positiv prøve er menn.

- Følg med på hva de unge driver med. Ha et årvåkent blikk til det. Så det ikke brer om seg i flere miljøer, sier Solheim.

Antidoping Norge tror ikke antall testinger har noe å si for den dramatiske utviklingen.

- Det tror jeg ikke. Jeg kan ikke garantere det på noe vis, men jeg tror det er for mye til at det kan være tilfeldig, avslutter Solheim.

Tips oss om denne saken

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Send mail til cmh@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer