Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår langpasningen på seg selv

Danmarks munnkurv er en smule overdrevet - alle vil jo snakke fotball - men her har du et faktum: Landslagstrener Morten Olsen driller sine drenge i å slå langt på seg selv.

VEDBÆK (Dagbladet): I går kveld lukket Morten Olsen det danske treningssenteret to mil utenfor København og spilte en internkamp innen landslagstroppen. Dette for å få opp intensiteten hos de spillerne som har noen uker uten kamp. Og før det - da vi var til stede - drillet han spillerne sine i Danmarks egne og ballbesittende bevegelser framover på banen.

Og lot et liksom-Norge slå kontra med langpasningen.

Mot norske skygger

Danmark på vei fram gikk i går fra keeper og ut til høyre back. Fra backplassen ville Morten Olsen helst ha direkte pasning opp til møtende midtbanespiller gjennom det første «norske» pressleddet. Da det ikke gikk - og det skjedde stort sett hele tida - vendte høyrebacken spillet til motsatt back mellom en enslig «norsk» spiss og den «norske» midtbanen.

Derfra slo man opp på en av flere møtende alternativer før spillet ble vendt til høyre og angrepet avsluttet med innlegg fra kanten.

- Lang! hylte Morten Olsen med en gang det forsvarende laget vant ballen. Og så kom den, langpasningen som her i Danmark er blitt personifisert gjennom Henning Berg, den man elsker å hate, og som mye av forspillet til lørdagens slag i Parken handler om, mens Morten Olsens offensive styrker var på retur.

Det handler altså om å være forberedt.

Sjøl på det man vet.

Og forventer.

Og som helt sikkert vil komme.

Vil framstå som streber

Samtidig fyrer Morten Olsen opp under det han sa i Dagbladet for halvannen uke siden. At det viktigste er å vinne. I går fortalte han til og med det danske folk at han ikke er noen fotballromantiker - snarere en streber. Og slik vil han være til lørdag også - en kynisk mann hvis taktiske opplegg vil handle om å få et resultat.

Hvilket betyr et godt resultat.

For Danmark.

- Det blir feil å kalle meg fotballromantiker, sier Morten Olsen i et stort intervju med avisa BT. - Hvis man er det, så tenker man 20 år tilbake i tid og sier at slik skal fotball spilles. Og det er bestemt ikke min filosofi. Spillet har endret seg altfor mye til den slags pjatt.

Og - slik Danmarks landslagstrener slår det fast for liksom å fortelle oss at fotball i hans hode ikke lenger er noe heldansk og sjarmerende vandespill (veggspill):

- Vi skal ikke først spille flott fotball og deretter prøve å vinne. For meg handler det alltid om å vinne. Men det handler også om måten man gjør det på. Og jeg prøver å få rett, også med måten vi spiller på, men utad har du bare rett hvis du vinner.

- Du kan preke teori så mye du vil, men det hjelper ingen ting hvis det ikke fungerer i praksis, sier Morten Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media