Slår langt nok

Skal du gjøre det bra på PGA Touren må du ha lengde fra tee. Det er alle eksperter enige om.

LOS ANGELES (Dagbladet): Da verdens mest prestisjetunge golftour fortsatte med Bob Hope Classic i Palm Springs i går var Henrik Bjørnstad hjemme i Florida og trente. Etter Sony Open på Hawaii plasserte han seg på 51. plass av 144 spillere når det gjelder lengde i fairway.

Han traff 23 av 56 fairwayer - hvilket betyr 41,1 prosent blink og 88. plass på presisjonsstatistikken - og slo ballen 268 meter i snitt fra tee.

Og det er lengden som gjelder i følge ekspertene.

Tiger Woods var nest lengst med 288 meter i snitt i 2005. Den lengste driven han dæljet ned fairway var på 365 meter. Men presisjonen hans var ikke bedre enn 54,6 prosent. Hvilket betyr at han i fjor hadde hele 187 mann foran seg på den statistikken.

Likevel hadde Tiger 13 topp-10 plasseringer på 21 turneringer. Sjøl om han altså bare var 188. mann hva fairwaytreffer angår vant han likevel seks turneringer og tok fire andreplasser.

Og mer trenger ikke de store PGA-analytikerne for å bli overbevist om at lengde er alt det handler om. Henrik Bjørnstad - som er relativt lang fra tee - trenger litt mer.

Funk i skjørt

-  Se på Fred Funk, sier han til Dagbladet.

-  Han slår ikke langt, men han ble likevel nummer 11 på pengelista i fjor (2.830.046 dollar). Men ja, jeg ser selvfølgelig at lengde er veldig viktig .

-  Jo kortere innspill du står igjen med jo enklere er det å komme nær flagget.

Fred Funk drivet bare 246 meter i snitt i fjor. Men - han traff tre av fire fairwayer han siktet på. Og med 75 prosent og andreplass på den statistikken spiller det ingen rolle at han måtte ta på seg skjørt da Annika Sørenstam slo lengre enn ham da de møttes i Palm Springs før jul.

Muskler viktigere

Det er tross alt scoren og pengene som teller.

Bubba Watson ble nummer fire i Sony Open og slo sin lengste drive 362 meter den dagen det ikke blåste hatter og høy på Hawaii. Da den ballen lå kort av greenen på det tolvte hullet flexet han bicepsene sine til stor jubel. Og det ligger mye der - muskler blir viktigere og viktigere.

Sammen med evnen til å rydde opp i rotet når du ikke treffer banen.

-  Den driven var helt syk, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet.

Bedre seg fort

En normal drive for Henrik Bjørnstad får 80 prosent av det han har å gi. Med en gang han legger mer i slaget øker risikoen for å bomme. Hvilket han gjorde da han dro til litt ekstra på hull 9 (Par 5) den siste dagen i Sony Open. Et slag som resulterte i en kjempeslice, vann og et straffeslag for dropp.

Men fra rough og fairwaybunkere viste han Woods-kvaliteter og traff greenene på 66,7 prosent av slagene (11. plass på statistikken). Fra fairway derimot, da han virkelig hadde som mål å slå ballen tett inntil flagget, traff han bare med 17,9 prosent av slagene (111.plass).

Når putteren også begynner å gå (85. plass på Hawaii) skal dette bli bra, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet.

PRESIS: Fred Funk - for anledningen i skjørt, etter at Annika Sørenstam slo lengre enn ham.
LÆRER: Henrik Bjørnstad er oppe i det ypperste selskapet, men har fortsatt en del å hente på golbanen. Og han jobber med det.