Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpint:

Slår ofte Kristoffersen på trening: - Jeg har kjørt fort lenge. Nå må det mentale sitte

Jonathan Nordbotten mangler pallplasseringer i verdenscupen. Får han ut det samme i renn som på trening, er det trolig ikke lenge til han står på pallen.

KANONRENN: Jonathan Nordbotten fikk virkelig vist seg fram i helga, da han klatret 20 plasser i andreomgangen. Her fra Levi i november, der han også ble nummer ti. Foto: EPA / MARKKU OJALA / NTB Scanpix
KANONRENN: Jonathan Nordbotten fikk virkelig vist seg fram i helga, da han klatret 20 plasser i andreomgangen. Her fra Levi i november, der han også ble nummer ti. Foto: EPA / MARKKU OJALA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I helga klarte Jonathan Nordbotten såvidt å kapre en plass blant de 30 beste i slalåmrennet i Adelbodens første omgang.

Da han satte utfor aller først i den andre omgangen, lyste det selvfølgelig grønt da 27-åringen kom i mål. Det som ikke var en selvfølge, var at han ville stå like lenge som leder før noen passerte ham, som det han gjorde på søndag.

Til slutt ble han nummer ti, med den nest beste tida i andreomgangen - vinner Henrik Kristoffersen hadde den beste.

- Det var gøy. Jeg hadde en vanskelig førsteomgang med dårlig sikt, og jeg gjorde en stor feil midt i løypa. Jeg tapte mye tid der, men det er vanskelig å si om jeg kunne fått en pallplass uansett uten den feilen, forteller Nordbotten til Dagbladet, som kjørte stabilt godt før og etter feilen.

- Kan ikke fokusere på topp tre

Alpinisten har 40 verdenscupstarter så langt i karrieren, med en sjetteplass for et drøyt år siden som den beste plasseringen. I tillegg har han én niendeplass og nå to tiendeplasser i verdenscupen.

- KAN IKKE FOKUSERE PÅ TOPP TRE: Jonathan Nordbotten vil jobbe mot topp tre, men kan ikke fokusere på det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- KAN IKKE FOKUSERE PÅ TOPP TRE: Jonathan Nordbotten vil jobbe mot topp tre, men kan ikke fokusere på det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg føler jeg har kjørt fort lenge. I helga var det godt å få ut det man gjør på trening. Jeg har vist at jeg har høyt potensiale, men må få det ut i renn. Nå må jeg fortsette å fokusere på trening og få med farta i rennene.

Én ting er viktig for at han skal klare å komme blant de aller beste i toppen.

- Det mentale må sitte, man må jobbe med seg selv. Men jeg føler det blir bedre og mer stabilt nå.

- Når får vi se deg blant topp tre i verdenscupen?

- Hehe. Jeg må jobbe mot topp tre, men jeg kan ikke fokusere på det. Man kan ikke tenke plasseringer, men på treninga, og så levere i renn.

Lagkulturen avgjørende for norsk alpinsuksess

Alpint er en individuell idrett, og er ikke som i en lagidrett der en lagkamerat kan sørge for seier. I alpint er det kun en selv som avgjør om man vinner eller taper. Men Nordbotten omtaler de norske alpinistene som et «lag» gjennom hele intervjuet.

- Vi må hjelpe hverandre til toppen, selv om det til syvende og sist handler om deg og det du gjør selv. Vi må pushe hverandre både på ski og i barmarkstreninga, det er avgjørende for gode prestasjoner. Det som er bra med oss nordmenn er at vi er et sterkt lag. Vi kjører raskt på trening, og kjemper om å slå hverandre, sier Nordbotten, og avslører at han også innimellom slår slalåmcuplederen Henrik Kristoffersen på trening.

Norge har utøvere i toppen på både dame- og herresiden i alpint. Nordbotten tror mye av grunnen til dette er nettopp den sterke lagkulturen.

STØRSTE LAGET I SESONGÅPNINGEN: Da hele det norske, mannlige alpinlandslaget ankom Sölden i høst, stilte de med ti utøvere til sesongåpningen. Aldri tidligere hadde Norge stilt med så mange i åpningen. Fra venstre: Landslagstrener Christian Mitter, Rasmus Windingstad, Patrick Veisten, Marcus Monsen, Bjørnar Neteland, Peder Dahlum Eide, Axel Patrickson, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde, Leif Kristian Haugen, Henrik Kristoffersen og sportssjef Claus Ryste.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STØRSTE LAGET I SESONGÅPNINGEN: Da hele det norske, mannlige alpinlandslaget ankom Sölden i høst, stilte de med ti utøvere til sesongåpningen. Aldri tidligere hadde Norge stilt med så mange i åpningen. Fra venstre: Landslagstrener Christian Mitter, Rasmus Windingstad, Patrick Veisten, Marcus Monsen, Bjørnar Neteland, Peder Dahlum Eide, Axel Patrickson, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde, Leif Kristian Haugen, Henrik Kristoffersen og sportssjef Claus Ryste. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Og så har vi et veldig dedikert trenerteam. Det er en stor helhet i det. Jeg tror man må ha en god plan, en rød tråd, på alle nivåer. Denne lagkulturen har vært veldig avgjørende til å få utøvere til å etablere seg, sier 27-åringen.

Han deltar i slalåmsirkuset med Henrik Kristoffersen, Leif Kristian Haugen og Sebastian Foss-Solevåg. Kristoffersen er den som ligger best an av de fire i kampen om slalåmkula, og henger med helt i toppen gang på gang som en av verdens beste slalåmkjørere.

- Det er så bra det Henrik har gjort. Han starta der han slapp etter fjorårssesongen, og får til det han gjør på trening i renn. Det er gøy å vite at om man henger med ham, så er man rask.

Satser på norske VM-medaljer

Nå er vi snart i midten av januar, og Nordbotten og resten av slalåmkjørerne har allerede unnagjort to renn. Før måneden er omme venter tre nye, den første allerede på søndag i Wengen, der Kristoffersen er regjerende mester.

- Det blir kult. Wengen har en fin, klassisk trasé. Det blir gøy, så jeg håper på godt vær og masse tilskuere.

I februar venter VM, der Norge har fire slalåmplasser. Plassene er ikke delt ut, men Nordbotten tror de går til han selv, Kristoffersen, Haugen og Foss-Solevåg, som alle har tatt poeng i verdenscupen.

- Jeg har troa på norske medaljer i VM, ja. Helt klart. Det blir tøft, og alle må få ut sitt beste, man har tross alt bare den ene sjansen der, sier Nordbotten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling