Olaf Tufte om coronarestriksjonene:

Slår OL-alarm

Strenge karanteneregler gjør OL-oppkjøringen vanskelig for mange norske utøvere. Landslaget i roing risikerer å miste 30 forberedelsesdager i karantene, samtidig må de utenlands for å finne sparringpartnere.

ET HANDIKAPP: Olaf Tufte er en av roerne som skal kjempe om medalje under OL i Tokyo. Karantenebestemmelsene kan føre til at 20 av forberedelsesdagene fram i mot OL kan bli i karantene. Foto: Geir Olsen / NTB
ET HANDIKAPP: Olaf Tufte er en av roerne som skal kjempe om medalje under OL i Tokyo. Karantenebestemmelsene kan føre til at 20 av forberedelsesdagene fram i mot OL kan bli i karantene. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi får hvertfall et handikapp. Vi klarer å ro, men skal vi forberede oss optimalt så får vi ikke gjort det på romaskin og definitivt ikke i leiligheten som de aller fleste bor i, sier Olaf Tufte.

Roerne er for tiden i Italia, der de gjør forberedelser til EM i Varese i Italia førstkommende fredag. Før samlingen hadde ingen av roerne konkurrert siden EM i høst. Nå har de levd under strenge smittevernrestriksjoner i Italia i fem uker.

Når roerne vender hjem søndag må de rett i karantene. Etter det venter to verdenscuprunder, med tre ukers mellomrom.

Grunnen er strenge karanteneregler for inn- og utreise av Norge.

Når verdenscupsesongen da er over kan de potensielt ha mistet 30 dager i karantene.

- Vi har en del utøvere i troppen som er klare medaljekandidater til OL. Og det er klart at så mange dager i eventuell karantene vil forhindre muligheten til å være optimalt forberedt og krangle medaljene i OL. Og det er litt synd, sier Tufte.

Han understreker at de har ekstremt forståelse for situasjonen og at roerne tilpasser seg de tiltakene som blir bestemt.

De ønsker en konstruktiv dialog om hva som er mulig å gjennomføre uten å være en fare for smitte.

UTFORDRENDE: Olaf Tufte innrømmer at det tar på både mentalt og økonomisk og gjøre VM-forberedelser under strenge koronarestriksjoner: Foto: NTB
UTFORDRENDE: Olaf Tufte innrømmer at det tar på både mentalt og økonomisk og gjøre VM-forberedelser under strenge koronarestriksjoner: Foto: NTB Vis mer

Strenge smittervernsregler

I Viken fylke har myndighetene innført det høyeste tiltaksnivået, noe som betyr at all toppidrett i fylket er stengt ned.

Treningsanlegget til roerne ligger i Årungen i Viken kommune. Derfor har de søkt Ås kommune om tillatelse til å få trene, nettopp der.

- Jeg tenker det hadde vært helt på innsida og veldig hyggelig, sånn at vi kunne hatt like konkurransefortrinn til de vi skal konkurrere mot seinere, sier Tufte, som mener det er mulig å gjennomføre treningen både med fornuft og innenfor reglement.

Det kan bli endringer dersom regjeringen gjør lettelser og innfører første del av gjenåpningsplanen i midten av april.

Fra før er tre båter kvalifisert til OL, neste kvalifisering for roerne er 6-9 mai.

- Ikke like muligheter

- Det er ikke like muligheter til å forberede seg når du er norsk, som når du er utenlandsk konkurrent, sier sommeridrettssjef på Olympiatoppen, Marit Breivik.

- Det er et veldig dilemma i forberedelsene til Tokyo. Det er krevende for dem som står oppe i det og det er krevende for dem som skal tilrettelegge for at utøverne får en optimal forberedelse.

Marit Breivik Foto: Terje Bendiksby / NTB
Marit Breivik Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Koronapandemien har satt en stopper for flere av utøverne som skal delta under OL i Tokyo. Både i form av forberedelser og gjennomføring av kvalifiseringer.

Problematikken er at ingen utøvere kan komme til Norge og være sparringpartner, for dem som trenger sparring.

Dermed må de norske utøverne dra ut av landet for å oppsøke sparringpartner der.

Noe som også fører til at karantenetida når de kommer hjem, går utover kvaliteten på treningen.

- Alternativet er at de må være utenlands i fire måneder, eller fem måneder før OL. For det første gir det en økonomisk konsekvens som er uoverkommelig for de små idrettene. Også får de ikke noe tid sammen med sin familie, sier hun.

USIKKER: Den olympiske bryteren Stig André Berge har stått i et dilemma de siste månedene. Her avslører han hva han har kommet fram til. Video: NTB Scanpix Vis mer

Koronasmittet

I mars testet fem personer på det norske brytelandslaget positivt for corona, noe som i seg selv har vært en belastning for bryterne, forteller sportssjef i bryting, Erik Rønstad.

BLE CORONASMITTET: Felix Baldauf var en av fem utøverne som ble coronasmittet før den første OL-kvaliken i Budapest i mars. Foto: NTB/AFP
BLE CORONASMITTET: Felix Baldauf var en av fem utøverne som ble coronasmittet før den første OL-kvaliken i Budapest i mars. Foto: NTB/AFP Vis mer

I tillegg til det klarte ingen av utøverne den første OL-kvaliken i Budapest, som gikk i etterkant av utbruddet i laget. Neste og siste sjanse for å være nærme seg OL-drømmen, skjer i Bulgaria i mai.

- Den er helt avgjørende. Det er briste eller bære, det er «all inn» det. Vi får ikke flere sjanser etter det, sier Rønstad.

Foruten smitteutbruddet har bryterne, helt siden januar, reist på opphold til utlandet på opptil seks uker.

For på lik linje som roerne er også bryterne avhengig av sparringpartnere fra utlandet.

Vanligvis ville de hatt to uker ute, for så å komme hjem igjen, før de igjen hadde dratt ut på ny samling.

Det ville ført til karantenetid i 60 prosent av tiden de hadde vært hjemme.

- For oss har det vært en kalkulert risiko for å være godt forberedt, både til OL og VM på hjemmebane til høsten.

-Men det er både fysisk og psykisk belastende å være så lenge borte. Det er helt klart, understreker han.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer