Svensk ekspert reagerer:

Slår ring rundt norske skijenter

- Norges skijenter har fått for mye kritikk, mener tidligere svensk landslagsløper Anna-Karin Strömstedt.

FÅR SVENSK STØTTE: Ragnhild Gløersen Haga, Marte Skaanes og Heidi Weng ( t.h.), her fra en økt på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR SVENSK STØTTE: Ragnhild Gløersen Haga, Marte Skaanes og Heidi Weng ( t.h.), her fra en økt på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere svenske langrennsløperen og skiskytteren Anna-Karin Strömstedt, som nå jobber som langrennsekspert for Viaplay i Sverige, slår et slag for de norske skijentene og mener at det norske kvinnelandslaget i langrenn har fått ufortjent mye kjeft det siste året.

- De norske skijentene har fått litt for mye kritikk i år, innleder Strömstedt overfor Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Det har blitt skrevet veldig mye negativt i media, der det har blitt skrevet at de blant annet har trent for dårlig. I tillegg har du det som kom fram i rapporten fra Øyvind Sandbakk. Det har også kommet kritikk fra Therese Johaug og Marit Bjørgen, sier hun.

FORSVARER NORSKE SKIJENTER: Tidligere langrennsløper og skiskytter Anna-Karin Strömstedt. Foto: Heiko Junge / NTB
FORSVARER NORSKE SKIJENTER: Tidligere langrennsløper og skiskytter Anna-Karin Strömstedt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Strömstedt henviser til rapporten og utvalget ledet av NTNU-professor Øyvind Sandbakk, som i vår og sommer har gravd seg ned i norsk kvinnelangrenn, i jakt på hva som kan ha gått galt, hva som er blitt gjort riktig og hvordan norsk langrenn skal sikre at framtida blir bedre for de unge som vil slå gjennom til eliten.

I det utvalget satt blant andre Therese Johaug, som i sin egen bok «Hele historien» skriver blant annet at hun i sin siste sesong på elitelandslaget trente 200-300 timer mer enn de andre, at hun fikk inntrykk av at de yngre på laget ble advart mot å trene som henne og at talentene som finnes, ikke får god nok oppfølging av Skiforbundet, mener Johaug.

HAR IMPONERT: Anne Kjersti Kalvå og Silje Theodorsen har overrasket positivt i sesonginnledningen, her sammen med Helene Marie Fossesholm. Foto: Terje Bendiksby / NTB
HAR IMPONERT: Anne Kjersti Kalvå og Silje Theodorsen har overrasket positivt i sesonginnledningen, her sammen med Helene Marie Fossesholm. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Klar tale

Strömstedt mener på sin side at mer av kritikken burde vært rettet mot Norges Skiforbund og mindre mot utøverne.

- Diskusjonen har også vært rettet mye mot det norske skiforbundet og hva de ikke har klart å få til de siste åra, men dessverre er det jentene som får det meste av kritikken mot seg, sier den svenske langrennseksperten til Dagbladet.

- Så du tenker at skijentene har fått for mye kritikk og det norske skiforbundet for lite?

HØYT: Pipelyden før start rystet flere av langrennsstjernene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Jeg har lest rapporten og den tar jo opp deler som behøver å forbedres for at situasjonen skal bli bra.

Svensk teori

Den svenske langrennslegenden Johan Olsson sa nylig til Dagbladet at han tror suksessgenerasjoner i langrenn i stor grad baserer seg på enere som inspirerer hverandre og skaper prestasjonskulturer på laget, slik Marit Bjørgen og etter hvert Therese Johaug anførte.

Han har sett liknende tendenser i Sverige, der herrelaget kollapset etter at generasjonen med Olsson selv, Marcus Hellner, Anders Södergren, Daniel Rickardsson og Emil Jönsson la opp i løpet av noen få år, samtidig som at svensk damelangrenn ble bedre enn noensinne parallelt - begge under samme forbund og system.

- Jeg tror derfor det handler mindre om systemer og tilgang på kunnskap, og mer om enkeltpersoner som inspirerer hverandre til å jobbe hardere og være mer seriøse for å nå toppen. Og at laget og forbundet bygger på det, sa Olsson til Dagbladet.

Sesonginnledningen har vist at flere av de gjenværende norske skijentene deler på ansvaret for å tette tomrommet etter Johaug, Bjørgen og co.

HAR VIST LOVENDE TAKTER: Anne Kjersti Kalvå sammen med Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR VIST LOVENDE TAKTER: Anne Kjersti Kalvå sammen med Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Positiv melding

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå har imponert og overrasket mest positivt hittil denne sesongen, med Silje Theodorsen og Kristine Stavås Skistad som øvrige lyspunkter, mens Heidi Weng har tatt steg mot gammelt godt, gammelt slag, og Ingvild Flugstad Østberg er på bedringens vei.

- Thereses fravær vil selvsagt prege dem, og de nye trenerne og laget vil helt sikkert trenge noen år for å få Norge til topps igjen. Men Norge kommer til å slå tilbake fra utfordrerposisjon, spår Strömstedt, som legger til at det er Heidi Weng som svenskene frykter mest i det lange løp.

- Sverige forventer fortsatt at Norge skal være med i tetkampen, selv om det er flere nasjoner det står mellom som Sveriges største utfordrer nå. Du kan aldri avskrive Heidi Weng i seierskampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer