Slår snus-alarm

Flere frykter for bruken av snus i fotballen. - Det blir bare verre og verre, sier manager.

RELATIVT NORMALT: En tidligere landslagsspiller med snusboks på benken under Norge-trening tilbake i 2008. Foto: Lise Åserud / NTB
RELATIVT NORMALT: En tidligere landslagsspiller med snusboks på benken under Norge-trening tilbake i 2008. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere spillere i Premier League har denne sesongen - og tidligere sesonger - blitt observert med snus.

Seinest i februar, da Arsenal slo Aston Villa 4-2 i ligaen, kunne man se hjemmelagets Bertrand Traoré putte noe i overleppa.

For ordens skyld har Traoré benektet at det var snus han brukte, men det er en kjent sak at tobakksproduktet har blitt populært i den engelske fotballen - etter at det i flere år har vært relativt normalt her til lands.

Ifølge The Athletic slås det nå alarm i Storbritannia rundt bruken av snus.

- Har fotballspillernes bruk av snus spunnet ut av kontroll? spør den anerkjente nettavisa, som har snakket med Lee Johnson, manager for den skotske klubben Hibernain.

Han hevder at så mange som 35-40 prosent av spillerne på balløya bruker snus, og at tallene trolig er høyere. Spillerne skjuler bruken, melder Johnson.

- Temaet er tabu. Ingen snakker om det, men det har blitt en del av kulturen. Det blir bare verre og verre, så vi er nødt til å lære opp disse spillerne, for det er fryktelig avhengighetsskapende, sier Johnson.

Han har tidligere vært manager for Oldham, Barnsley, Bristol og Sunderland.

REAGERER: Manager Lee Johnson frykter for bruken av snus i toppfotballen. Foto: Tom Smith/ProSports/Shutterstock/NTB
REAGERER: Manager Lee Johnson frykter for bruken av snus i toppfotballen. Foto: Tom Smith/ProSports/Shutterstock/NTB Vis mer

To negative sider

Norges lege for herrelandslaget i fotball Ola Sand forteller til Dagbladet at han vet at det er mange fotballspillere som bruker snus.

Han melder at det har to store ulemper:

- Det ene er avhengighet - man blir jo mer avhengig av snus enn av sigaretter. Det andre er at det gir det som kalles vasokonstriksjon, det vil si sammentrekning av blodårene, når man bruker det. Og det er ugunstig, forklarer Sand.

I klartekst betyr det at kroppen ikke klarer å frakte like mye oksygen til musklene gjennom blodet, som den ellers ville gjort.

- Det gjør at man får dårligere treningseffekt hvis man snuser rett før man trener eller spiller kamp, fortsetter landslagslegen.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig enn antatt. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Han avkrefter at det snuses noe særlig blant spillerne på det norske landslaget.

- Det er ikke så mange snusbokser på landslagstreff. Det er mer snusing blant støtteapparatet, enn hos landslagsspillerne.

- Men det er noen?

- Nei, der er jeg faktisk litt usikker. Da vi nå var i Spania og Georgia, kan jeg ikke si at jeg så det hos noen spillere, men jeg så jo ikke etter det. Men jeg så det faktisk ikke, opplyser landslagslegen.

SNAKKER MED PRESSEN: Landslagssjef Ståle Solbakken (t.v.) og landslagslege Ola Sand. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SNAKKER MED PRESSEN: Landslagssjef Ståle Solbakken (t.v.) og landslagslege Ola Sand. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Bilde

På selveste «Valentines Day» publiserte Manchester United-stjerna Marcus Rashford et innlegg på Instagram med sin kjære. På bildet kunne man også se en snusboks i bakgrunnen.

Den svenske avisa Aftonbladet har dessuten listet opp flere internasjonale spillere som angivelig skal være avbildet med snus.

Der finner vi blant andre Jamie Vardy, Marcus Thuram, Tammy Abraham, Raheem Sterling, Ashley Cole, Victor Lindelöf og Zlatan Ibrahimovic, i tillegg til nevnte Rashford.

- Selger til mindreårige

PFA, fagforeningen for profesjonelle fotballspillere i Storbritannia, er bekymret over den negative trenden.

En etterforskning The Athletic har gjennomført, viser følgende oppsiktsvekkende resultater:

  • En profilert engelsk landslagsspiller er avhengig av snus, og blir sjelden sett uten.
  • Et stort navn i Premier League så seg nødt til å slutte med snus etter at formen hans hadde vært nedadgående.
  • Spillere i en League One-klubb har solgt snus til 13- og 14-åringer i klubbens akademi.
  • En spiller i en League Two-klubb fikk en mindre svulst i munnen fjernet etter heftig bruk av snus.
  • PFA skal i sommer gjennomføre en forskningsstudie som en del av en kampanje for å advare spillere mot potensielle bivirkninger av snus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer