Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake:
- Ikke juks

Eliud Kipchoge, som ble den første til å løpe et maraton på under to timer, mener at ingen bør stoppe den teknologiske utviklingen.

RASKEST: Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler. Foto: NTB Scanpix
RASKEST: Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nikes løpesko Vaporfly har gitt eksperter hakeslipp og har splittet utøverne. Dagbladet skrev i går at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) nå vurderer å bannlyse skoa fra konkurranser.

I skrivende stund vurderer et panel framtida til Nike-modellene og andre skomerker med liknende teknologi. Brooks, Adidas, Saucony, New Balance, Hoka One One og Asics har eller skal komme med sko med karbonplate (r) og et spesielt skum i sålen.

Et svar fra IAAF er ventet å bli offentliggjort mot slutten av januar, men flere og flere medier skriver nå at skoene kommer til å bli bannlyst.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Det får rekordmannen Eliud Kipchoge, som ble den første til å løpe et maraton på under to timer, til å reagere.

Kipchoge (som for ordens skyld er sponset av Nike) mener at skoene ikke bør bli bannlyst:

- Det er ikke juks å bruke dem. Jeg trente hardt. Teknologien utvikler seg. Vi kan ikke stoppe den, vi må være med på utviklingen, sier Kipchoge i et intervju med The Telegraph, før han trekker en parallell til Formel 1:

- Der er det Pirelli som leverer dekk til alle bilene, men det er Mercedes som er raskest. Hvorfor? På grunn av motoren og den som kjører bilen. Slik er det her også. Det er mennesker som løper, ikke skoa, sier milslukeren.

En av grunnene til at skoa har gitt eksperter hakeslepp, er hvor mange av de beste tidene i verden som er løpt med dem.

De siste åra har maratontidene rast nedover. The Telegraph skriver at nesten halvparten av de 150 raskeste tidene gjennom historien er med Vaporfly-modellene. Den samme tendensen ser vi i bredden. 41 prosent av dem som løp et maraton på under tre timer i siste del av 2019 - brukte skoa.

Utvikling i andre idretter

I fjor endret det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) en regel om sko i konkurranser. Regel 143 forteller at skoa ikke kan produseres på en måte som gir utøverne en unaturlig stor fordel, men nå vurderer de altså nye grep.

En slik kamp har også andre idretter tatt. I hopp kommer det til stadighet nye regler for å holde hopperne i sjakk, og som Dagbladet tidligere har omtalt ble svømmedraktene Michael Phelps og andre dukket opp i under Beijing-OL i 2008 heftig diskutert.

Draktene ble seinere bannlyst, men et flertall av dagens verdensrekorder ble satt i den perioden draktene var lovlige.

Flere forbedringer har også blitt værende gjennom tida. Skøyter fikk klappskøyter, hopp fikk v-stilen og syklene ble i en periode bare lettere og lettere til en nedre grense ble innført for snart tjue år siden.

I slutten av januar blir framtida til langdistanseløpingen bestemt.