Slår tilbake mot NRK-ekspert

Før dagens NM-sprint mente NRK-ekspert Fredrik Aukland at Norge burde vurdere Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm til VM-lagsprinten. - Jeg er veldig uenig, kontrer Maiken Caspersen Falla.

SEIER: Maiken Caspersen Falla med Kongepokalen etter dagens sprint. Den regjerende sprintverdensmesteren er uenig med NRK-ekspert. Foto: Bjørn Langsem
SEIER: Maiken Caspersen Falla med Kongepokalen etter dagens sprint. Den regjerende sprintverdensmesteren er uenig med NRK-ekspert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRANÅSEN (Dagbladet): Siden VM i 2013 har Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen kjempet om de to ledige teamsprint-plassene i mesterskap.

I år er alt snudd på hodet for Ole Morten Iversen og trenerteamet. Bjørgen har lagt opp, mens Ingvild Flugstad Østberg er ute hele sesongen. Maiken Caspersen Falla er fortsatt ikke helt tilbake i toppform - men er selvfølgelig selvskreven hvis hun fortsetter å levere som lørdag.

Bak er det en rekke jevne utøvere - som alle kan kjempe om VM-plassen på lagsprinten.

GRANÅSEN: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo stakk av med seieren på NM-sprinten i Trondheim, startpistolen sviktet rett før start og Petter Northugs siste stunt får skistjernene til å trekke på smilebåndet. Video: Kristoffer Løkås / Thomas Haarstad / Jantelov1 / NRK Vis mer

- Sjanseløse mot Sverige

Før dagens NM-sprint sa NRK-ekspert Fredrik Aukland at Norge bør vurdere å vrake samtlige sprintere og gå for kapasitetsduoen Helene Marie Fossesholm og Therese Johaug:

- Lagsprinten er en av de distansene med mest uklarhet rundt. Jeg hadde slitt med å ta ut laget i dag. Du har ulike type løpere som kan prestere der. Av sprinterne våre så er det få som har stått fram på nivået til de beste svenskene, sier Aukland til Dagbladet.

EKSPERT: Fredrik Aukland. Her fra åpningsrennet på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSPERT: Fredrik Aukland. Her fra åpningsrennet på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I VM-lagsprinten handler alt om å slå Sverige - som med Linn Svahn på laget har seilet opp som store, store favoritter.

Og nettopp det er grunnen til at Aukland, selv om han ikke vil avskrive verken søstrene Udnes Weng eller Falla, mener at det å stille med to kapasitetsløpere på start er noe som må vurderes.

- Det syns jeg er et spennende valg. Johaug og Fossesholm sammen kan være en måte å riste av seg de svenske sprinterne på. Sånn det ser ut i dag er vi sjanseløse på den distansen mot Sverige. Så lenge vi ikke har sprintere som kan slå svenskene på de siste 100 meterne kan det være en aktuell taktikk. Får vi Falla tilbake i storform så vet vi at hun kan matche det, sier Aukland.

LETTET: Maiken Caspersen Falla bryter ut i latter etter NM-gullet. Video: Løkås. Vis mer

Helt uenig

Maiken Caspersen Falla er ikke enig med NRK-eksperten. Etter dagens NM-sprint blir det selvfølgelig nesten umulig å vrake den regjerende verdensmesteren på sprint, men hun mener uansett at det å være vant til å gå i felt er en undervurdert egenskap:

- Jeg er veldig uenig. Selvfølgelig skal de også vurderes, men i en teamsprint er det andre ting som også er viktig. Jeg tror han undervurderer evnen til å gå i felt, beholde roen og å unngå uhell, sier Falla til Dagbladet etter lørdagens NM-gull.

Hun fortsetter:

- Nå har vi mange sprintjenter her som har ekstremt mange runder i et felt. I et VM er det enda mer spent stemning. For all del, det er bra med kapasitet i en teamsprint, men fart og det å mestre å gå i et felt er ekstremt viktig. Skal man gå en teamsprint burde man ha gått noen sprintfinaler tenker jeg.

- Hvis du får ene plassen - ville du hatt med deg en sprinter eller en kapasitetsløper?

- Jeg vil ha med meg den som er i best form. Jeg vil gjerne at den jeg skulle ha gått med hadde gått i et sprintheat tidligere i år, sier Falla.

Usikker

Det norske herrelandslaget har også hatt erfaring med å ha med en distanseløper på lagsprinten. Martin Johnsrud Sundby gikk sammen med Klæbo i OL i 2018, mens allrounder Emil Iversen var makkeren både i 2017 og 2019.

Ole Morten Iversen forteller til Dagbladet at det vil gå ei tid før lagsprint-valget faller:

- Noen ganger er det en fordel å ha med seg distanseløpere, andre ganger virker det som en fordel å tenke mer sprint. Det er nok sånn at løypa i Oberstdorf er sånn at den normalt sett favoriserer typiske sprintere. Lengre enn det har vi ikke kommet, sier Iversen.

Kvinnetreneren mener at også skiathlon - som går dagen før teamsprinten - vil påvirke valget de tar.

- Har du snakket med Johaug og Fossesholm om teamsprinten?

- Jeg blir overrasket hvis ikke alle er interessert i å gå en stafett for Norge. Therese er alltid med når det er snakk om å gå skirenn. Jo tøffere løype, jo større sannsynlighet er det for at det er en fordel å ha med Therese og Helene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer