Langløper Stian Berg

Slår tilbake mot TV 2-profil

Langløper Stian Berg (27) prøvde å utgjøre en forskjell da han valgte å stake seg gjennom stakefrie soner under åpningsrennet på Beitostølen. TV 2-ekspert Petter Skinstad kalte valget å pisse på klassisk langrenn, og fikk støtte av kollega Petter Northug.

PROTEST: Stian Berg fra Hamar Skiklubb er ikke fornøyd med reglene, og valgte å protestere under lørdagens 15-kilometer på Beitostølen. Video: NRK Vis mer
Publisert

- Petter (Skinstad) og jeg kjenner hverandre godt, og jeg hadde blitt skuffet om han ikke meldte litt hardt. Det er han jo betalt for av TV 2 også, så han skal få lov til å spandere en bolle til kaffen neste gang vi møtes på langtur, hvis han holder følge i stakinga da vel å merke, ler Stian Berg da han blir framlagt kritikken fra TV 2-ekspert Petter Skinstad.

For at langløperen valgte å stake seg gjennom stakefrie soner under åpningsrennet på Beitostølen forrige helg, har skapt reaksjoner. Både positive, men også negative.

Blant annet fra Skinstad og Petter Northug i TV 2-programmet «Petter & Petter».

- Pisser på klassisk langrenn

- Han dreit seg loddrett ut i mine øyne da han valgte å stake seg gjennom hele klassiskrennet. Han bryter da reglene om at du må gå diagonal i diagonalsoner. Og pisser egentlig på klassisk langrenn. Ironisk nok en stilart han lever av, sa Skinstad om Bergs valg.

KRITISK: TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: NTB
KRITISK: TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: NTB Vis mer

Et synspunkt TV2-kollegaen var enig i.

- Vi så jo utøvere her som gikk på blanke ski. Som faktisk respekterte reglene. Kanskje må det innføres rødt kort og rett ut hvis man gjør sånt som dette i en stakesone, sa Northug.

- Gjorde det ikke for å jukse

Grunnen til at Berg valgte å bryte reglene med vilje er fordi han er motstander av regelverket i klassisk langrenn. Og mener at de stakefrie sonene er en stor hinder for langrennsutviklingen.

DISKET: Stian Berg staket seg gjennom hele løypa for 15 km klassisk, og ble disket. Bak kommer Mathias Aas Rolid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DISKET: Stian Berg staket seg gjennom hele løypa for 15 km klassisk, og ble disket. Bak kommer Mathias Aas Rolid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ovenfor Dagbladet presiserer Berg at han ikke angrer på valget, og at det var viktig for ham å få fram et budskap han har ønsket å få fram lenge.

- Jeg har skapt blest rundt noe jeg brenner for. Jeg vil også presisere at jeg ikke gjorde det for å jukse, men at det å stake gjennom en stakefri sone blir regnet som juks, det er for meg helt bak mål, sier Berg før han fortsetter:

- Nå har jeg fått markert en gang hva jeg mener, fått sagt litt om det, fått mye positive reaksjoner på valget mitt og det virker som det er veldig mange som støtter det og tenker det samme.

Selv valgte langløpere å skifte beite fra allroundløper til langløper da reglene ble innført i 2016/2017, forteller han.

- Jeg har vært veldig imot det helt siden regelen kom, noe som også gjorde at jeg skifta beite til langløp året etter at den innføringen kom.

- Sunt å tillate staking

Berg tror at å oppheve de stakefrie sonene ville fått fram flere typer skiløpere. Noe som i lys av spiseforstyrrelsesdebatten hadde vært positivt, mener han.

- Hvis man ser, sånn i snitt, så tror jeg at langløperne er litt mer robuste og kanskje også noe tyngre enn hva allroundløperne er. Fordi vi går i traseer der det er litt flatere og staking krever nok litt mer styrke og muskulatur. Der er ikke vekta så avgjørende, som det fort blir i veldig tøffe kuperte allroundløyper. Så i forhold til det så vil jeg si at det er sunnere å også skulle tillate staking, sier Berg.

Han mener også det har et økonomisk perspektiv. Ved å tillate staking kan utøvere bruke mindre penger på festesmøring, det gjør det også lettere å ha færre skipar i parken, mener han.

- Da har man på en måte ski man kan bruke både i skøyting og klassisk. Det tror jeg, for unge, kan muliggjøre at flere kan drive med ski, uten at det blir altfor dyrt.

Berg ble aldri kalt inn til juryen etter rennet. Nå etterlyser han å høre fra stemmer som styrer med regelverket.

- Jeg savner å høre litt mer fra noen i skiforbundet eller i Fis, folk som styrer med regelverket i langrenn. Jeg føler at det er en liten gruppe mennesker som setter regler ut fra hva dem selv mener er best. Men som kanskje ikke er tilfellet blant dem som utøver idretten, den dag i dag, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer