Slår tilbake: - Onde folk

Ikke alle likte at Brasil feiret VM-scoringene med dansing. Nå slår trener Tite og superstjerne Neymar tilbake mot kritikerne.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FEIRING: Brasil og Richarlison valset over Sør-Korea og er klare for kvartfinale, men for lange feiringer falt ikke i smak hos NRK-profil. Vis mer
Publisert

Alt om VM

Brasil - Sør-Korea 4-1

DOHA (Dagbladet): - Da vi danset, så handlet det ikke om å se ned på motstanderen, det handlet om det motsatte, om å feire.

Ordene tilhører den brasilianske superstjerna Neymar - som følte han måtte forklare seg etter at Brasil danset seg til kvartfinalen i VM.

Brasil-spillerne brukte gressmatta på 974 stadion nærmest som et dansegulv. Etter samtlige scoringer før hvilen, danset de gulkledde for å feire - og det samme skjedde etter kampslutt. På et tidspunkt var også trener Tite med på feiringen.

Det var ikke alle som likte det stuntet, deriblant eksperten Roy Keane.

- Jeg mener det er respektløst å danse slik hver gang de scorer. Jeg har ikke noe imot den første «jib»-en, eller hva det var, etter det første målet, men ikke hver gang. Det er respektløst. Selv manageren ble involvert. Jeg liker det ikke, sa Keane i studio til ITV.

ITV-kommentator Ally McCoist sa følgende om Tites dansing på direkten:

«Han må jobbe litt med den.»

Manager Tite tok selv opp emnet på pressekonferansen etter kampen. Han forsøkte å fortelle at han leder en ung generasjon spillere, som liker å uttrykke seg gjennom dans.

- Det er unge spillere. De danser, de tuller, de gjør dansebevegelser. De sa til meg «du må lære å danse». Det er vanskelig. Vi fortsatte å tulle med det, sa Tite til et fullt presserom.

Tite forteller at han på et tidspunkt fikk med seg at Richarlison gjorde en spesiell dans, som omtales som «duedansen», og det ble en greie at Tite ble med på denne dansen. Treneren forteller at han sa til Richarlison at «hvis du gjør det, så gjør jeg det».

- Jeg visste jeg måtte være forsiktig, det er folk som er onde, som sier det er respektløst. Derfor sa jeg vi måtte skjule det, for det er alltid TV-kameraer der. Jeg ville ikke at det skulle feiltolkes, sa Tite og fortsatte:

- Det er for å vise glede for laget, for målene, for resultatet - og ikke det at vi ikke respekterer motstanderen, eller trener Paulo Bento, som jeg respekterer mye. Vi kunne bare ikke skjule det. Vi forsøkte, men vi klarte det ikke.

BLE MED: Tite feiret sammen med spillerne sine. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB
BLE MED: Tite feiret sammen med spillerne sine. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB Vis mer

Ifølge Globo er sangen «Os Quebradeiras» av Machadez den sangen som har flest lyttere på TikTok for øyeblikket, og i kampen mot Sveits skal Vinicius Junior ha danset til den samme sangen, men så ble scoringen annullert.

Brasilianerne skal ha danset til sangen «Pagodão do Birimbola» etter den første scoringen i kveld.

Brasil møter Kroatia i VM-kvartfinalen, etter at de slo ut Sør-Korea på straffer. Samtidig er det fortsatt liv i drømmen om at Argentina og Brasil møtes i semifinalen. Da må Brasil vinne og Lionel Messi og co. slå Nederland i kvartfinalen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer