STOPPET PÅ STREKEN: Morten Gamst Pedersen kom nær scoring mot slutten av første omgang, men fikk ballen på feil bein og ble stoppet av Petr Cech.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
STOPPET PÅ STREKEN: Morten Gamst Pedersen kom nær scoring mot slutten av første omgang, men fikk ballen på feil bein og ble stoppet av Petr Cech.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

- Slår vi Danmark og Island, bryr ingen seg om hvordan vi spiller

Gamst spår hallelujah-stemning uansett.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Tsjekkia 3-0.

Morten Gamst Pedersen mener den gode prestasjonen mot Tsjekkia delvis skyldes at det var anledning til å senke skuldrene og slippe seg løs, men håper at man kan ri på medgangsbølgen inn mot Island-kampen i Oslo og Danmark-kampen i København i begynnelsen av september.

- Neste gang blir det en annen setting, i og med at det er kvalikkamper og da teller resultatet litt mer enn prestasjonen. Men ingenting hadde vært bedre enn om vi kunne tatt med oss noe av det vi gjør i dag inn mot Island-kampen og bygge videre på det. Det var morsomt å spille i dag, sier han.

- Hvordan blir det så å møte Danmark og Island sammenlignet med Tsjekkia?

- Dette var en treningskamp, og dermed var det en litt annen ramme rundt. Nå skal vi ut i kvalikkamper, og om vi skulle vinne mot Island og Danmark selv om vi skulle spille dårlig, vil det være det hallelujasteming.

Fulgte Drillos plan - I dag gjorde vi som Drillo sa: Vi slo oss mer løs, tok større risiko og torde å spille vårt eget spill. Vi hadde ingenting å tape, og da vant vi på at vi torde å spille fotball. Når bevegelsene ble så gode og alle spilte med et smil om munnen, ble det tøft for Tsjekkia, mener Gamsten, som selv kom nær scoring mot slutten av første omgang.

Vadsøværingen fikk ballen i gunstig scoringsposisjon, men på feil bein, og da endte avslutningen som mat for en av verdens beste keepere:

- Det er bare sånn det er. Det var nært. Det er små marginer, og det er en del av gamet. 3-0 er et godt resultat og det var morsomt å spille på Norge i dag, men jeg skulle gjerne ha scoret. Det var en god redning av Cech, oppsummerer han.

10 av 11 i utlandet
Ti av elleve spillere i startoppstillingen mot Tsjekkia spiller klubbfotball utenfor Norges grenser. Seks av dem har kommet seg utenlands etter at Egil «Drillo» Olsen overtok treneransvaret vinteren 2009 - fire av dem siden årsskiftet.

Bare keeper Rune Almenning Jarstein er igjen i Tippeligaen.

En ny Drillo-epoke har skapt en ny generasjon utenlandsproffer, og det profitterer landslaget på, mener Gamsten, som selv har spilt Premier League-fotball i sju år.

- Det er bra vi kommer oss til utlandet. Det er bedre ligaer, hvor man daglig trener med bedre spillere. Da blir man som regel en bedre spiller selv også. Det er bare positivt for landslaget, sier han til Dagbladet.

Imponert av Moa På Ullevaal onsdag kveld fikk man flere eksempler på at de norske landslagsspillerne er i stadig utvikling, men det var særlig én episode som understreker det Gamst Pedersen snakker om: Mohammed «Moa» Abdellaoues vidunderlig vakre 1-0 scoring halvveis ut i første omgang.

- Det var en klassescoring, og det er fordi han gjør sånne ting at han er i utlandet og ikke spiller i Norge lenger. Moa var kjempegod. Det var klasse, sier en imponert lagkamerat.

Før Moa forsvant til Hannover i fjor sommer, var det ikke mange som ville snakket om ham som noe annet enn en reserveløsning for John Carew. Foran EM-kvalifiseringskampene mot Island og Danmark om drøyt tre uker, er det imidlertid langt fra sikkert at Carew får tillit fra start, selv om han skulle komme seg i form i sin nye klubb West Ham.

Gamst Pedersen vil ikke ta den diskusjonen, men føler seg trygg på at Moa kan gjøre en jobb, uansett hva som måtte skje med Carew:

- Det er ikke noe tema. Moa spilte kjempebra, og først må John komme seg i form. Vi får se hva som skjer. Sånn som han spilte i denne kampen, kan Moa gjøre en fantastisk jobb.

Interessante nordmenn Når norske landslagsspillere viser seg fram med så positive fortegn som i går, tror Blackburn-profilen at spillereksporten bare vil fortsette:

- Det var sikkert en del speidere på tribunen i dag som så at det er flere spillere på Norge som er interessante for utlandet.