Slår VM-alarm: - Livsfarlig

VM-kvartfinalen mellom Sverige og Tyskland spilles trolig i ekstrem varme. - Potensielt livsfarlig, sier ekspert.

VARMT: Sverige spiller VM-kvartfinale mot Tyskland lørdag. Her depper canadiske Janine Beckie etter at landet røk mot Sverige i åttedelsfinalen tidliger ei mesterskapet. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
VARMT: Sverige spiller VM-kvartfinale mot Tyskland lørdag. Her depper canadiske Janine Beckie etter at landet røk mot Sverige i åttedelsfinalen tidliger ei mesterskapet. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ekstreme varmen i Europa setter også sitt preg på fotball-VM i Frankrike i disse dager.

Fredag ble det satt varmerekord hos vertsnasjonen, da temperaturen nådde hele 45,9 grader. Men det er ventet å bli enda varmere.

Lørdag møtes Sverige og Tyskland i kvartfinale. Det skal ha blitt satt opp flere store vifter på banen. Selve kampen har avspark 18.30, og på samme tid fredag skal store deler av banen være dekket av sol.

Nå slår Mikael Mattsson, professor i idrettsfysiologi ved Stanford universitet i USA, alarm.

- Når kroppen jobber, så blir den varmere og varmere, og må kjøles ned. Kroppen pleier å løse det selv ved å svette. Men egentlig er det ikke svetten i seg selv som kjøler deg ned, det er at svetten dunster. Problemet oppstår når det er så høy luftfuktighet at det er vanskelig for svetten å fordampe, sier han til Aftonbladet.

Ekstremvarme

Han sier videre at om svetten ikke fordamper, så blir kroppen bare varmere og varmere. Blir den for varm, slutter den å fungere som den skal. Og å spille i over 40 varmegrader, er potensielt livsfarlig, sier Mattsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer