Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slår VM-alarm: - Livsfarlig

VM-kvartfinalen mellom Sverige og Tyskland spilles trolig i ekstrem varme. - Potensielt livsfarlig, sier ekspert.

VARMT: Sverige spiller VM-kvartfinale mot Tyskland lørdag. Her depper canadiske Janine Beckie etter at landet røk mot Sverige i åttedelsfinalen tidliger ei mesterskapet. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
VARMT: Sverige spiller VM-kvartfinale mot Tyskland lørdag. Her depper canadiske Janine Beckie etter at landet røk mot Sverige i åttedelsfinalen tidliger ei mesterskapet. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP Vis mer

Den ekstreme varmen i Europa setter også sitt preg på fotball-VM i Frankrike i disse dager.

Fredag ble det satt varmerekord hos vertsnasjonen, da temperaturen nådde hele 45,9 grader. Men det er ventet å bli enda varmere.

Lørdag møtes Sverige og Tyskland i kvartfinale. Det skal ha blitt satt opp flere store vifter på banen. Selve kampen har avspark 18.30, og på samme tid fredag skal store deler av banen være dekket av sol.

Nå slår Mikael Mattsson, professor i idrettsfysiologi ved Stanford universitet i USA, alarm.

- Når kroppen jobber, så blir den varmere og varmere, og må kjøles ned. Kroppen pleier å løse det selv ved å svette. Men egentlig er det ikke svetten i seg selv som kjøler deg ned, det er at svetten dunster. Problemet oppstår når det er så høy luftfuktighet at det er vanskelig for svetten å fordampe, sier han til Aftonbladet.

TIL KVARTFINALE: Stina Blackstenius, Kosovare Asllani og resten av det svenske landslaget. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
TIL KVARTFINALE: Stina Blackstenius, Kosovare Asllani og resten av det svenske landslaget. Foto: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

Ekstremvarme

Han sier videre at om svetten ikke fordamper, så blir kroppen bare varmere og varmere. Blir den for varm, slutter den å fungere som den skal. Og å spille i over 40 varmegrader, er potensielt livsfarlig, sier Mattsson.

- Det er helt på grensen av hva kroppen tåler. Får man heteslag, gir det alvorlige konsekvenser. Man kan dø av det, sier Mattsson, som legger til at det ikke er spesielt vanlig å dø av heteslag.

Det viktigste er å fylle på med væske underveis.

At varmerekorden er slått så tidlig på året, har tidligere blitt omtalt som «helt eksepsjonelt». Den forrige varmerekorden i Frankrike, på 44,1 grad, ble satt i 2003. Da tok hetebølgen totalt livet av omtrent 70 000 mennesker i Europa.

LEGE: Charlotte Lunde tipser om hvilke forholdsregler man bør ta i ekstremvarmen. Video: Sondre Rahm. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Store utfordringer

I Milano i Italia ble en hjemløs 72-åring funnet død på hovedjernbanestasjonen fredag, trolig etter å ha fått illebefinnende i varmen, opplyser lokale myndigheter.

Også to spanjoler skal ha fått heteslag og dødd.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Dagbladet snakket tidligere denne uka med professor i biomedisin ved Universitetet i Bergen (UiB), Linda Elin Birkhaug Stuhr. Hun meddelte sine råd for reisende. Hun understreker at temperaturene kan føre til store utfordringer.

- Oppholder du deg i disse områdene denne uka, må du drikke rikelig med vann for at kroppen skal få i seg nok væske. Og da mener jeg ikke alkohol for dem som er på ferie, sier hun.

Elin Birkhaug Stuhr forteller at man burde la være å trene utendørs. Hun legger også til at man ikke må finne på å etterlate seg barn og dyr i glovarme biler i lengre perioder.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling