Slår VM-alarm

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt om thrilleren i VM-kvaliken: - Et scenario mange ikke har tenkt på, er at Norge vinner over Latvia og spiller uavgjort mot Nederland, men likevel kommer på tredjeplass. Det kan fort skje.

TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB
TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): To hindre gjenstår før Norge kan være i fotball-VM neste år: Latvia på Ullevaal klokka 18.00 i kveld og Nederland i Rotterdam tirsdag.

Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM, mens lag nummer to får playoff. Fotballekspert i TV 2, Erik Thorstvedt, peker også på en mulighet der Norge kan havne på tredjeplass, selv med fire poeng i de to kommende kampene.

Da blir vi utelatt fra festen!

To kamper før slutt ser topp tre-lagene i gruppa slik ut. Og det er disse det handler om i gruppe G - der Montenegro, Latvia og Gibraltar er fortapt.

 • Nederland: 19 poeng og 23 plussmål.
 • Norge: 17 poeng og 9 plussmål.
 • Tyrkia: 15 poeng og 4 plussmål.
HUMØRFYLT: Under pressekonferansen før skjebnekampen mot Latvia brøt landslagssjef Ståle Solbakken ut i latter. Sjekk hvorfor! Video: NTB. Klipp: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Slik ser det gjenstående kampprogrammet ut for de tre topplagene:

 • Nederland: Montenegro (b), Norge (h).
 • Norge: Latvia (h), Nederland (b).
 • Tyrkia: Gibraltar (h), Montenegro (b).

- Et scenario mange ikke har tenkt på, er at Norge vinner over Latvia og spiller uavgjort mot Nederland, men likevel kommer på tredjeplass. Hvis Tyrkia sørger for en kalasseier over Gibraltar - og slår Montenegro - så kan vi ryke på målforskjellen, påpeker Thorstvedt.

SJEF: Ståle Solbakken gir spillerne beskjeder under trening på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJEF: Ståle Solbakken gir spillerne beskjeder under trening på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge har fem mål å gå på sammenliknet med Tyrkia. Men Gibraltar er en av verdens dårligste fotballnasjoner. Ved poenglikhet gjelder denne rekkefølgen:

 • Målforskjell.
 • Totalt antall scorede mål.
 • Poeng i innbyrdes kamper.
 • Målforskjell i innbyrdes kamper.
 • Antall scorede mål i innbyrdes kamper.

- Dette er en greie som gjør at vi helst bør slå Latvia med en del mål. Men det er et veldig vanskelig utgangspunkt, sier Thorstvedt.

KAN SKRIVE HISTORIE: Jens Petter Hauge (t.h.) og de norske gutta er ganske nærme noe veldig stort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN SKRIVE HISTORIE: Jens Petter Hauge (t.h.) og de norske gutta er ganske nærme noe veldig stort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er lettest å tenke at vi bare må vinne. Og får vi mange mål, så blir det en bonus. Går du på banen og tenker at du må score mange mål, kan det lett bli krampaktig. Folk skyter i hytt og vær.

Thorstvedt fortsetter:

- Det er et interessant scenario. Vi risikerer å reise til Rotterdam med alle muligheter. Havner vi på tredjeplass, er vi helt ute av det. Andreplass er playoff. Med førsteplass går vi direkte til VM. Det er et enormt gøyalt scenario. Forutsetningen er at vi slår Latvia lørdag.

I playoffen som spilles i mars vil gruppetoerne delta, pluss to lag fra Nations League. Tolv lag deles inn i tre puljer, der puljevinneren er klar etter to kamper.

- De vil jo være helt vilt hvis vi kommer på tredjeplass på grunn av målforskjellen?

- Ja, og det kan fort skje. Vi har Latvia og Nederland. Tyrkia har Gibraltar og Montenegro, sier Thorstvedt.

- Har du troen?

- Ja, men realistisk er sjansen 25 prosent for at vi kommer til VM. Muligheten for førsteplass i gruppa er ikke all verden. Går vi til playoff, så er den matematiske sjansen 25 prosent.

BLOMSTRER: Kristian Thorstvedt - sønn av sin far - har levert mange solide prestasjoner for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLOMSTRER: Kristian Thorstvedt - sønn av sin far - har levert mange solide prestasjoner for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Thorstvedt - som har sønnen Kristian (22) på laget - mener Norge har tatt flotte steg under Ståle Solbakken.

- Det har skjedd en mentalitetsendring, påpeker han.

- Spillerne var altfor snille mot hverandre. De var en pusete gjeng. Nå er det mye tøffere. De klarer å ta tak i hverandre og riste litt.

Den tidligere keepergiganten spilte i USA-VM for landslaget i 1994. Han var blant heltene som kvalifiserte Norge til VM for første gang siden 1938.

HISTORISK: Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth jubler etter at Norge kvalifiserte seg til VM i 1994. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
HISTORISK: Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth jubler etter at Norge kvalifiserte seg til VM i 1994. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Også Rune Bratseth spilte for Norge i USA for 27 år siden. Hun synes det er artig å se landslaget i dag, etter at Ståle Solbakken «brukte tida litt merkelig i starten».

- Det var formasjonsendringer og mange ulike spillere i forskjellige posisjoner. Det var mye testing. Da tenkte jeg: «Hvordan skal dette gå, når du ikke bruker tida på å spille sammen noen i en bestemt formasjon?»

Men:

- Han har gjort alle tips til skamme. Han har trykt på noen knapper hva angår mentalitet, sier Bratseth.

Den tidligere Rosenborg- og Werder Bremen-midtstopperen mener Solbakken har overført litt av galskapen sin til spillerne. Og at vi begynte å se dette for alvor i september.

Fokuset nå - mener Bratseth - må være å fortsette i det samme sporet. Tenker spillerne på hvor stort det vil være å komme til VM, kan det ende med krasjlanding.

- De må være aggressive, ha høy intensitet og tro på det de holder på med, sier han.

Norge gjorde unna de siste forberedelsene på Lillestrøm i går. I kveld venter stinn brakke på Ullevaal. Bare dét i seg selv er en fjær i hatten, all den tid folkefesten i Rotterdam er avlyst på grunn coronautviklingen i Nederland.

Det er nå det smeller.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer