Slåss for livet i natt

Han har blåst av 2,1 milliarder kroner og sitter med gjeld opp til ørene. I natt får «Psycho-Mike» Tyson en siste sjanse til å få livet sitt på rett kjøl.

Han har blitt 38 år gammel, har rykte på seg for å være psykisk ustabil, og sliter med en gjeld på over 250 millioner norske kroner.

I kveld får han en siste sjanse til å overbevise bokseverdenen om at han er tilbake. Et tap mot briten Andy Williams kan få katastrofale følger. Matchen starter like etter kl. 03.00, norsk tid.

Økonomisk ruin

Tyson brukte penger som ti stupfulle sjømenn i mange år, men i fjor høst ble det brått slutt på moroa. Til slutt kom kreditorene, som hentet bilene og tvang ham til å selge de overdådige luksusleilighetene.

I dag bor Tyson i et beskjedent hus i Phoenix sammen med fuglene sine.

- Jeg trodde ærlig talt aldri jeg kom til å bokse igjen. Jeg ville bare ha det gøy, sier Tyson ifølge nyhetsbyrået AP.

En ny mann

Ingen forventer at Tyson noen sinne kommer tilbake til god, gammel form. I dag er han tykkere, reagerer senere og han lever fortsatt på ryktet han fikk da han terroriserte sine tungvekts-motstandere på 80-tallet.

Det er også dette ryktet som kan gi ham inntekter igjen. Over 5000 mennesker møtte fram på bokserens siste presskonferanse før kampen, og med et trofast publikum er mulighetene for å tjene penger gode.

Og hvis nedbetalingsplanen hans blir godkjent av myndigheten, skal han få bokse mange flere ganger de neste to årene. Først og fremst for å dekke gjelda, men Mike håper også å sitte igjen med litt selv. Etter kveldens show kan han stikke to millioner kroner i sin egen lomme.

Totalt håper Tysons manager Bob Arum at de skal tjene 100 millioner dollar sammen før året er omme. Kanskje ikke så rart da, at Mike virker mer motivert enn på mange år.

- Jeg ser bare fram til matchen på fredag. Er det ikke kult at jeg skal bokse igjen?, spør han.

- Framtiden min virker så mye lysere enn fortiden. Jeg er en forandret person i dag.

Kan ikke tape

Men første hinder er altså Andy Williams, en mann de fleste regner for å være lett match for Tyson. Briten forstår nok også selv at han får bokse i dag fordi han er billig i drift, og fordi han normalt sett utgjør en liten trussel for sin langt mer berømte amerikanske kollega.

Men Tyson har bare vært i ringen i 79 sekunder siden han fikk grisejuling av Lennox Lewis for to år siden, og det er knyttet stor usikkerhet til formen.

- Jeg tror ikke Mike er den trusselen han en gang var. Han kommer sikkert til å gå hardt ut, men klarer jeg å stå imot presset de første rundene kan alt skje, sier Williams.

Kan «gærne-Mike» bli «jern-Mike» igjen?

Første hinder kommer i natt. Og han har ikke under noen omstendighet råd til å snuble.

I TRØBBEL: Mike har vært i trøbbel med myndighetene mange ganger, blant annet for voldtekt. Her er han utenfor et rettslokale i januar, der han stod tiltalt for å ha angrepet to personer som ba om autograf.
>POSERER: Tyson brisker seg for fotografene sammen med nattens motstander, briten Danny Williams.
<B>TUNG: Tyson veide litt over 105 kilo da han gikk på vekta i går. Bare tre ganger tidligere har han vært tyngre.
BITTET: Her tok Tyson et kraftig bitt av øret til Evander Holyfield, i en match i Las Vegas i 1997. Det gjorde ham både forhatt og enda mer berømt.