Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slåss mot sinte menn

Hvor lenge holder Marit mot de brautende gutta? Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I TI ÅR har bakgrunnsbildet av de norske håndballjentene vært Marit Breiviks kamp mot mer eller mindre sinte menn.

I starten gjaldt det den tidligere storskytterens faglige kvalifikasjoner som landslagssjef. Hvem var egentlig hun som tråkket inn på guttas feiteste beitemarker rundt trenerbenken? Har en kvinne analytiske evner til å styre det taktiske i en så sammensatt sport? Og om forståelsen er sånn nogenlunde bra; vil hun ikke likevel mangle myndighet og kraft i klypene til å få spillerne til å gjøre som hun vil?

I flere sesonger oste skepsisen fra de norske kommentatorboksene og ekspertstudioene der de gamle håndballgutta satt tett. Etter som Marit bare fortsatte å levere bra resultater ble det glipper i denne kjønnståka, og de siste årene har det vært nærmest skyfritt på hjemmebane.

Men ellers tordner gutta som før rundt kvinnehåndballen.

DAGENS lokale uvær i Beijing het Gheorghe Tadici. Han har ligget over det meste av rumensk kvinnehåndball de siste tiårene, og er vant til å få det som han vil.

Seinest en måned før OL-start truet Tadici med å trekke seg som landslagssjef, og fikk den rumenske sportsministeren til å forsikre hvor avgjørende det var for landet at han holdt ut.

Akkurat det gjorde han ikke i denne siste gruppekampen.

I sluttsekundene løp Tadici oppblåst og fektende langs sidelinja for svært personlig å få meddelt den russiske dommeren om hva som var dømt galt.

BEHOLDER ROEN: Marit Breiviks avdempete og delegerende lederstil har en sportslig effekt som gjør at dette norske laget mer og mer ligner en mulig OL-vinner, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
BEHOLDER ROEN: Marit Breiviks avdempete og delegerende lederstil har en sportslig effekt som gjør at dette norske laget mer og mer ligner en mulig OL-vinner, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

Den endte med rødt kort; Gheorghe Tadici på tribunen og enda et tap for gutta mot Marit Breivik i håndballsporten. I hvert fall fortalt med tegneseriespråk.

FULLT så enkel er denne kampen selvsagt ikke.

Faglig sett har Romania en sterk trener; akkurat som Marit har møtt jevnbyrdig konkurranse og mer til i tidligere mesterskap fra de dominerende mennene både på de danske og russiske trenerbenkene.

Norge har ikke holdt seg i verdenstoppen gjennom hele Marit Breivik-epoken fordi hun er taktisk overlegen. Det mest spennende med Breivik som håndballtrener er kanskje at hun har en tilnærming til ledelse som gir impulser langt utenfor dette lille sportsmiljøet.

Men nå har hennes avdempete og delegerende lederstil også en sportslig effekt som gjør at dette norske laget mer og mer ligner en mulig OL-vinner. Marit og hennes lojale islandske hjelpetrener Thorir Heirgeirson har kommet langt med å bygge helt lag der alle spillerne i troppen er vant til å ta ansvar. Slik kan de styre uten å bli styrt fra trenerbenken og ta valg uavhengig av stjernespillerne på banen.

PÅ FORHÅND syntes en slik helhetstenkning unødvendige siden Norge endelig startet et mesterskap med alle stjernene på plass, men allerede i dag kom belønningen.

Da Katja Nyberg skadet kneet under oppvarmingen og det ble vel hett for et par av støttespillerne mot slutten, avgjorde lagets minst profilerte spillere. Tonje Nøstvold; jenta som seinest i sommer trodde hun ikke helt strakk til som OL-spiller, var den som til slutt prikket inn straffkastene mot legendariske Dinu i Romania-målet. På samme vis var det tidvis anonyme Kari Mette Johansen som utlignet den siste rumenske ledelsen og la grunnlaget for at dette begynner å nærme seg en drømmeavslutning mot Russland i finalen

DER venter i så fall Evgenij Trefilov, en annen røslig mann på trenerbenken, og med en ganske annen tenkning om hvordan håndballjenter presterer best:

image: Slåss mot sinte menn

- Du kan si jeg er en Sovjet-trener, betrodde han en norsk NTB-reporter forleden:

- Det må en fast hånd til for å holde orden på spillerne. De trenger en diktator. I arbeidet med kvinner må man ofte være dobbelt så tøff som med menn, utdypet han sin sportslige ledelsesfilosofi.

Det er utvilsomt en kontrast til den utydeligheten som kritikerne tidligere mente fulgte Marit Breiviks delegende lederstil.

UANSETT gjenstår det å se om mandig sinne er en like naturlig følgesvenn for den håndballtreneren som klarer å vinne OL.

I denne kampen rakk Marit bare å bli litt rødblussende i kinnene i irritasjon over et par dommeravgjørelser.

Sånt er neppe nok til å skremme de største håndballgutta, men det holder foreløpig til å spille dem ut.

<B>BLE UTVIST:</B> Romanias trener Gheorghe Tadici ble utvist i sluttminuttene mot Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!