Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slått av Olazabals trylleslag

Et slag fra golfens øverste hylle - José Maria Olazabals (35) innspill til hull 18 med et 5-jern under greinene på et tre og over vann - fratok Henrik Bjørnstad (22) seiersmulighetene i Hongkong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skulle vunnet, sa 22-åringen da han ringte mamma Bente før han gikk på flyet til København.

Og tre hull fra mål hadde også Henrik Bjørnstad Norges første golfseier på den europeiske herretouren i lomma. Med ett slags ledelse på australieren Adam Scott (21), og med to på Olazabal, var Hong Kong Open hans turnering å vinne. Men Olazabal har tryllet før - ikke minst på Augusta i Georgia (USA), hvor han har vunnet to Masters - og han gjorde det igjen.

Med birdie, birdie og enda en birdie.

- Olazabal avsluttet fenomenalt, sier Henrik Bjørnstad til europeantour.com. - Han kom bare bakfra og tok turneringa fra oss. Og det på et tidspunkt da jeg følte at det sto mellom Adam Scott og meg.

Henrik Bjørnstad avsluttet par, par, par. Adam Scott spilte par, par og bogey. Og så var det bare å stå og se på José Maria Olazabal ta ledelsen for første gang i turneringa.

Med det aller siste slaget - en putt på noen fattige centimeter.

- Henriks første reaksjon var skuffelse, sier storebror Marius Bjørnstad til Dagbladet. - Han var jo så fryktelig nær. Men da det hadde lagt seg, var han glad for andreplassen og enda en godt gjennomført golfrunde.

- Mot Olazabals avslutning var han sjanseløs.

Olazabals 25. seier

Sjøl var spanjolen helt satt ut av sin egen prestasjon. Han har aldri vunnet en turnering med birdie, birdie, birdie som avslutning. Og han har vunnet 25 ganger (20 på europatouren), med de to Masters-titlene i Amerika som de desiderte høydepunktene.

Etter andreplassen i Taiwan i forrige uke har han nå innledet sitt 16. proffår på den aller beste måten.

- Vendepunktet kom på det 16. hullet, sier Olazabal til europeantour.com. Caddien min sa jeg trengte tre birdier for å vinne. Og femmetersputten som gikk i der var en stor en. Den åpnet for resten.

Birdien på det 17. var av den typen du forventer. Innspillet til det 18. et slag du sjelden ser.

- Et fantastisk skudd, sier Olazabal. - Med mye hell. Du kan ikke regne med et slikt slag. Men jeg utførte slaget slik jeg skulle gjøre det, hadde flaks med lengden og ikke minst spretten da ballen landet på green. En meter lenger ballbane og jeg hadde blitt liggende langt unna flagget.

Isteden stoppet den centimetere fra.

- Utrolig, sier Henrik Bjørnstad.

Brutter'n blir caddie

22-åringen fra Oslo Golfklubb endte på 83. plass på forrige sesongs pengeliste (238136 euro). Nå tar han juleferie etter to turneringer i 2002-sesongen på fjerdeplass (97532 euro). Og før han reiser til Australia i slutten av januar blir det sponsorturnering i Spania og snowboard i Hemsedal. I visshet om at grunnlaget er lagt.

- En veldig viktig erfaring for Henrik, sier storebror Marius til Dagbladet. - Nå har han opplevd å gå i lederballen også. For sist da han var helt i toppen (på K-Club utenfor Dublin i juli), gikk han nest sist.

- Da ble han nummer seks. I går gjorde han sin beste turnering og endte på andreplass.

Og fortsetter framgangen, vil Henrik Bjørnstad sannsynligvis få med seg storebror som caddie.

- Vi har snakket om det, sier Marius Bjørnstad. - Og jeg har både lyst og anledning. Så hvis Henrik spiller godt og tjener penger er det absolutt noe å tenke på. Caddiene til de beste spillerne lever veldig godt.

New Zealands best betalte mann innen idrett er caddie. Han jobber for Tiger Woods. For ordningen er sånn at han som bærer køllene får i underkant av ti prosent av premiepengene for seier. For en topp ti-plassering er det litt mindre, og klarer spilleren cutten (går videre etter de to første dagene) ytterligere litt under det. Men penger blir det på bæreren hvis han som slår ballen er god.

Og:

Henrik Bjørnstad er på vei dit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!