Slavehandel på 1.klasse

Kjære historielærer; denne gangen er du ganske historieløs.

FOR ANLEDNINGEN GANSKE UPRESIS: Gammellærer Nils Arne Eggen burde ikke brukt begrepet "barneslavehandel" i debatten om norsk talentutvikling i fotball. Her peker en ung, stilsikker utgave av lektor Eggen på et område der barneslaveri tidligere var svært utbredt.  FOTO: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX.
FOR ANLEDNINGEN GANSKE UPRESIS: Gammellærer Nils Arne Eggen burde ikke brukt begrepet "barneslavehandel" i debatten om norsk talentutvikling i fotball. Her peker en ung, stilsikker utgave av lektor Eggen på et område der barneslaveri tidligere var svært utbredt. FOTO: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX.Vis mer

har fått mer glede ut av et enkelt grunnfag i historie enn lektor Nils Arne Eggen. Så er han da også en strålende forteller. På den måten har Rosenborg Ballklub sitt eventyrtokt blant sportens europeiske storheter formidlet gjennom Nils Arnes høyst personlige stil, blitt selve fortellingen om at vi nordmenn også kan fikse det der med å spille fotball.

MEN selv den beste historielæren kan ha en dårlig time. Som da Aftenposten forleden ga ham sjansen til å legge ut om sitt absolutte favoritt-tema:

KAN BEDRE:  Få norske topptrenere har som Nils Arne Eggen hatt et helhetssyn på fotballens rolle i  samfunnet. Her fra Arbeiderpartiets landsmøte i vår der han stakk innom til partifellene også for å fortelle flere av sine gode historier. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KAN BEDRE: Få norske topptrenere har som Nils Arne Eggen hatt et helhetssyn på fotballens rolle i samfunnet. Her fra Arbeiderpartiets landsmøte i vår der han stakk innom til partifellene også for å fortelle flere av sine gode historier. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

•• At alle Norges små og store fotballtalenter egentlig har best av å komme til hans eget Rosenborg før de måtte la seg friste ut til Europa.

Bakgrunnen for Aftenposten-intervjuet var en lokal trøndersk yndling som de engelske storklubbene lenge har slåss om. Gutten var til og med fra Frosta; tingsetet med en tusenårig tradisjon i det å definere hva som rettmessig tilhører trøndere. Akkurat som Nils Arne skulle trenge juridisk hjelp for å avgjøre slike spørsmål:

IKKE AKKURAT SLAVETRANSPORT :  Det minner lite om slavehandel når unge Martin Ødegaard er med Real Madrid på Oslo-tur. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE AKKURAT SLAVETRANSPORT : Det minner lite om slavehandel når unge Martin Ødegaard er med Real Madrid på Oslo-tur. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Nå er det en 14-åring fra Frosta som skal til Liverpool. Jeg stiller spørsmål ved hva Liverpool driver med. Det er en form for barneslavehandel, sa Eggen til avisa, før han også stilte noen spørsmålstegn ved hva guttens foreldre tenkte på.

DET siste trenger han neppe å bekymre seg for. Guttungen skal ikke bo fast i Liverpool før han har fylt 16 år. Før den tid trener han en uke eller to i måneden med den engelske storklubben. Da reiser mor eller far hver gang sammen med ham, og bor i en leilighet i byen som Liverpool nå har gitt familien.

NOEN LYKKES FRA UTENLANDSK FOTBALLSKOLE:  Mats Møller Dæhli ser neppe oppholdet i Manchester United som rent slavearbeid. Her fra landslagets forberedelser i den pågående EM-kvaliken. FOTO: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
NOEN LYKKES FRA UTENLANDSK FOTBALLSKOLE: Mats Møller Dæhli ser neppe oppholdet i Manchester United som rent slavearbeid. Her fra landslagets forberedelser i den pågående EM-kvaliken. FOTO: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer

På samme vis har skolen hjemme i Frosta organisert undervisning for den unge fotballspilleren slik at utdannelse og fotball blir mulig å kombinere også på et så høyt sportslig nivå:

- Dette er et perfekt opplegg. Han får tryggheten hjemme, samtidig som han får gode erfaringer og utfordringer på turene over til Liverpool, sier faren til lokalavisa.

GOD TUR:  Liverpool har sikret seg rettighetene til 14-årige Edvard Sandvik Tagseth fra Frosta. Men unggutten drar ikke for godt før han fyller 16 år. FOTO:Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
GOD TUR: Liverpool har sikret seg rettighetene til 14-årige Edvard Sandvik Tagseth fra Frosta. Men unggutten drar ikke for godt før han fyller 16 år. FOTO:Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

Det går absolutt an å diskutere hvilke omgivelser som best former et fotballtalent, men på denne frakteruta mellom Frosta og Liverpool er det mer enn vrient å finne noen som helst sammenheng hverken med historiens eller nåtidas slavehandel. Da må vi i det minste til andre ruter for den internasjonal handelen med unge fotballspillere; for eksempel fra Afrika til Europa.

HISTORIELÆRER Eggen skulle heller spurt seg selv om det gir noen som helst mening å bruke begrepet "barneslavehandel" for å skremme unge norske fotballhåp fra å dra utenlands. Riktig talentutvikling i norsk fotball kan virke veldig viktig for oss som ivrig løper opp og ned langs sidelinjene, men der som ellers i livet er det ok med perspektiv. Da har dette begrepet ikke lenger en millimeter plass til den norske eksporten av fotballgutter til Kontinentet som Nils Arne raljerer med.

RASK SUKSESS: Martin Samuelsen, ung gutt fra Norge med rask suksess i engelsk fotball. Her under West Ham sin Europacup-kamp mot Birkirkara i sommer. FOTO:Klein/Sportimage/Cal Sport Media.
RASK SUKSESS: Martin Samuelsen, ung gutt fra Norge med rask suksess i engelsk fotball. Her under West Ham sin Europacup-kamp mot Birkirkara i sommer. FOTO:Klein/Sportimage/Cal Sport Media. Vis mer

For på Aftenposten-lista med drøyt tjue norske fotballgutter ute i europeiske storklubber, er det langt mellom barneslavene. Dette er en gjeng fotballspillere der noen tjener formidabelt, mens andre bare får litt. Der noen fikser skolen ved siden av all treningen, mens andre faller fra. Der noen oppfyller drømmene sine, mens andre bare lærer at livet ikke ble sånn.

Med andre ord; dette er en liten gruppe unge gutter som hvilken som helst annen priviligert norsk guttegjeng, bortsett fra at de i et par år får lov til å spille fotball på tilnærmet 1.klasse.

GANSKE ANNERLEDES: Rundt ufattelige 160 millioner unger jobber. Mange med slavelignende vilkår. Det er en mildt sagt forskjellig hverdag fra priviligerte norske gutter som hentes til Europa som mulige proffe fotballarbeidere. FOTO:AFP/ Issouf Sanogo.
GANSKE ANNERLEDES: Rundt ufattelige 160 millioner unger jobber. Mange med slavelignende vilkår. Det er en mildt sagt forskjellig hverdag fra priviligerte norske gutter som hentes til Europa som mulige proffe fotballarbeidere. FOTO:AFP/ Issouf Sanogo. Vis mer

DA er det ganske annerledes med verdens omlag 160 millioner barnearbeidere der mange opplever slavelignende tilstander. De som fjorårets utrettelige Nobelpris-vinner Kailash Satyarthi i årtier har fortalt oss om, fordi denne historien er sterk nok til å presse stadig flere land til å stoppe utbyttingen av små og forsvarsløse unger.

Som Kailash presist sa det i den rørende takketalen sin etter prisutdelingen sist desember:

KLAR MELDING:  "Red Card to Child Labour"  stod det skrevet på stranda ved brasilianske Botafogo før sist VM. Den internasjonale arbeiderbevegelsen brukte mesterskapet til å markere sin avsky mot denne utbyttingen av unger. FOTO: REUTERS/Pilar Olivares
KLAR MELDING: "Red Card to Child Labour" stod det skrevet på stranda ved brasilianske Botafogo før sist VM. Den internasjonale arbeiderbevegelsen brukte mesterskapet til å markere sin avsky mot denne utbyttingen av unger. FOTO: REUTERS/Pilar Olivares Vis mer

- Hvem er disse barna som syr fotballer, men som aldri har spilt fotball?

-  De er våre barn.