- Slavehandel

- Dette er rein slavehandel, sier landslagstrener Åge Steen om tvangsflyttingen av Bente Nordby (26) i den amerikanske proffligaen WUSA. - Hvis dette fortsetter, vil vi advare jentene mot å tegne proffkontrakter med klubber i USA, sier Steen til Dagbladet.

Landslagskeeper Bente Nordby måtte reise fra Carolina Courage til San Diego Spirit mot sin vilje. Nå tilbys hun hjelp av Norges Fotballforbund (NFF).

- Rakel Rauntun (administrativ leder for kvinnelandslaget) står klar til å reise til USA hvis Bente ønsker hjelp. Svaret fra Bente er at hun først vil se an situasjonen i den nye klubben, sier Åge Steen.

Han er skremt over at «menneskehandelen ennå ikke er over i USA», som han uttrykker det.

- Det går ikke an å bli behandlet slik Bente er blitt. Denne typen kynisme er utenkelig for oss nordmenn. Det er viktig med trygghet for at spillerne skal kunne utvikle seg. Tvangsflytting virker helt motsatt. Det skaper utrygghet og er helt uholdbart, sier en klokkeklar Åge Steen.

Frustrert

Etter tvangsflyttingen er Bente Nordby både utrygg og frustert. En dårlig kombinasjon, også med tanke på det sportslige.

- Det har vært et helvete, men jeg skal bite tennene sammen og holde ut de fire til seks ukene som er igjen, sier Bente.

Hun forteller at alt i den amerikanske proffligaen handler om penger.

- Det er noen personer i Carlonia Courage som har ødelagt gleden ved å spille fotball. Men det positive i motgangen får være at spillerne har støttet meg utrolig mye, og at det er blitt en del tårer.

Tar opp saken

- Tvangsflyttingen er ikke bare brutal, den strider også mot alle lover og regler. I andre yrker har de ansatte uttalelses- og styringsrett. Bente måtte reise uten forvarsel, og er blitt en kasteball mot sin vilje. Slik behandling trodde jeg ikke var mulig, sier Steen.

Til høsten skal han til USA for å snakke med landslagsproffene og lære amerikansk vinnerkultur. Samtidig kommer Åge Steen til å ta opp behandlingen av Bente Nordby med proffligaen WUSA.

- Det er helt uhørt at spillere skal bli kastet rundt på denne måten. Hvis dette fortsetter, kommer vi til å advare jentene mot å tegne kontrakter med amerikanske proffklubber. Hensikten med å reise dit må være at de utvikler seg og trives. Ikke at de blir fritt vilt, sier Steen.

- Uprofesjonelt

Erfaringen hans med proffligaen WUSA er at den også er uprofesjonell på andre måter.

- Blant annet har det vært vanskelig å få kampprogrammet for ligaen, slik at vi kan koordinere dette med aktivitene til landslaget. Vi får også altfor seint beskjed om når spillerne skal være tilbake i klubbene sine, sier landslagstrener Åge Steen til Dagbladet.

TVANGSFLYTTET: Bente Nordby, tvangsflyttet til San Diego Spirit. På dette bildet var hun nettopp slått ut av EM.