Sverige - Norge, kl. 20.45

Sleipt triks før kampen

Tarik Elyounoussi er lagkamerat med Sebastian Larsson i AIK. I den siste kampen gikk Larsson ut for å spare seg mot Norge. Selv måtte utslitt Tarik fullføre 90 minutter, fordi innbytterkvoten var brukt opp.

KLAR FOR NABODUELL: Tarik Elyounoussi stortrives i Stockholms-klubben AIK. Ikke noe ville gledet ham mer enn å slå Sverige på AIKs hjemmebane, Friends Arena, søndag kveld. Foto: NTB scanpix
KLAR FOR NABODUELL: Tarik Elyounoussi stortrives i Stockholms-klubben AIK. Ikke noe ville gledet ham mer enn å slå Sverige på AIKs hjemmebane, Friends Arena, søndag kveld. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Sverige - Norge, kl. 20.45 på TV 2

STOCKHOLM (Dagbladet): Ingen av de norske spillerne kjenner svensk fotball bedre enn Tarik Elyounoussi (31). At mye står på spill for Söta Bror, fikk AIK-spilleren erfare sist helg.

Klokka 20.45 møtes Sverige og Norge til et avgjørende slag i EM-kvalifiseringen. Med seier er Norge i førersetet til andreplassen i gruppa. Med uavgjort eller tap er det Sverige som har kontrollen bak suverene Spania.

SVENSK PROFIL: Sebastian Larsson spiller sammen med Tarik Elyounoussi i AIK. Foto: NTB scanpix
SVENSK PROFIL: Sebastian Larsson spiller sammen med Tarik Elyounoussi i AIK. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kampen blir et møte mellom de to lagkameratene og profilene i AIK, Tarik Elyounoussi og Sebastian Larsson. Da laget spilte Stockholms-derby mot Djurgården sist søndag, skjedde det noe interessant:

Etter 62 minutter lot Larsson seg bytte ut. 34-åringen hadde allerede kampen mot Norge i tankene og så muligheten for ekstra hvile.

Da Elyounoussi hadde et ønske om å gå ut litt seinere, gikk det ikke. Alle byttene var foretatt og etter 90 minutter var han helt utslitt.

- Rutinert handling

AIK vant 1-0. Mens Larsson - på grunn av byttet - gikk inn i landslagsuka uten altfor tunge bein, var det litt verre med Elyounoussi.

- Etterpå sa han at han ble byttet ut for å spare seg mot oss. Du kan si at det var en rutinert handling av ham, smiler den norske spissen, som har vært i AIK siden 2018.

- En slu rev?

- Ja, absolutt. Han har over hundre landskamper for Sverige og har vært lenge i gamet. Jeg tenkte jeg skulle være smart å bytte ut jeg også. Men da var det for seint.

- Hva sa du til ham?

- Jeg klappet ham i bakhodet og sa at vi sees på søndag. Forhåpentligvis slår vi tilbake da.

Dampende kjele

Med over 40 000 tilskuere på tribunene vil Friends Arena bli forvandlet til en dampende kjele i kveld. Torsdag vant Norge 2-0 over Malta i et merkelig skue av en fotballkamp. Gjestene lå bare og forsvarte seg på Ullevaal.

Mot Sverige blir det en annen skål. Mer enn noen gang håper Elyounoussi å figurere i førsteelleveren.

- I sånne kamper er det en fordel å spille på hjemmebane. For meg blir det nesten som en hjemmekamp. AIK spiller på Friends Arena. Jeg håper at Lars (Lagerbäck) velger meg.

Den tidligere Fredrikstad- og Rosenborg-spilleren har opparbeidet seg en solid posisjon i svensk fotball. Han er toppscorer i AIK med ti mål. Laget er ett poeng bak serieleder Djurgården.

- Jeg har fått mange meldinger fra AIK-supportere som ønsker meg lykke til. Enkelte skulle ønske at jeg var svensk.

Kaotisk

På forhånd er Sverige favoritt. Laget ligger to poeng foran Norge. I det forrige møtet på Ullevaal i mars gikk de fra 0-2 til 3-2, men Norge reddet ett poeng helt på tampen.

Det utviklet seg til en kaotisk kamp.

Spania får ingen av lagene gjort noe med. Nå handler alt om andreplassen, der også Romania er med i kampen. For Lagerbäck blir det å lede Norge mot sin opprinnelige nasjon – i Stockholm.

- Du tenker litt på det når du forbereder deg. Men når kampen begynner er det «business as usual», slår 71-åringen fast.

GÅR HAN?: Lars Lagerbäcks kontrakt med NFF varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer
EM-KVALIK
Spania550013-315
Sverige531112-710
Norge522110-78
Romania521212-77
Malta51042-123
Færøyene50053-160