Russland utestengt fra vinter-OL

Slengte Russland ut av OL. Nå er han drapstruet og på flukt med FBI

Superkjemikeren Grigory Rodchenkov er en høyst tvilsom karakter. Men i denne saken har han beviselig snakket sant.

AVSLØRTE ALT: Grigory Rodchenkov hjemme i doplaboratoriet i Moskva. Det var derfra han styrte den russiske statssvindelen i samarbeid med sportsdepartementet. FOTO: Icarus.
AVSLØRTE ALT: Grigory Rodchenkov hjemme i doplaboratoriet i Moskva. Det var derfra han styrte den russiske statssvindelen i samarbeid med sportsdepartementet. FOTO: Icarus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLE som har sett dokumentarfilmen «Icarus» om hvordan Russland lurte resten av idrettsverden under Sotsji-OL 2014, har skjønt at superkjemikeren Grigory Rodchenkov er litt av en karakter. Du blir muligens ikke helt A-4 når du bretter ned buksa og lar mora di sette det første injeksjonen med dop i rompa, bare for å kunne løpe noen sekunder fortere på maraton.

Grigory Rodchenkov (59) er skolelyset som solgte all sin kunnskap og ære til høystbydende, mens han brant ned de verdiene om idrett som han muligens en gang hadde trodd på.

Det var sannsynligvis et svært sparsomt bål. Russisk toppidrettskultur har gjennom tiår ikke vært spesielt plaget med samvittighet for det som for resten av oss gjør konkurransesport så fint.

Dypest sett er det denne skrupelløse kulturen som er årsaken til at Russland nå er utestengt fra vinter-OL 2018.

Men det er Grigory alene som har sendt hjemlandet sitt ut i kulda, og sørget for at ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) i kveld vedtok å stenge vinter-OL i Pyeongchang for Russland.

DET er derfor han er på flukt i USA, beskyttet av det amerikanske føderale politiet (FBI) og truet på livet av russiske hevnere. Og om du syntes dette høres vel melodramatisk ut og minnes Tramteaterets 80-talls pressekritiske «Naken greve jager neger med øks», er virkeligheten adskillig verre.

For vel halvannet år siden ble Rodchenkovs kollega i den russiske antidopingledelsen; Nikita Kamaev sjef for det nasjonale antidopingbyrået (RUSADA) , funnet død i Moskva. Dødsårsaken ble kalt hjertestans, men Kamaev var bare 52 år og hadde aldri hatt noe hjertetrøbbel.

Derimot hadde han tenkt å skrive en bok om doping i russisk idrett.

DA satt Grigory Rodchenkov allerede i en dekkleilighet i California. I «Icarus» blir han filmet mens han får telefon hjemmefra med beskjed om Kamaevs død. Det er dokumentarens sterkeste øyeblikk. Borte er den glade svindleren Rodchenkov; den sjarmerende gjøgleren som tilsynelatende kan fleipe vekk selv sine mest nedrige triks som godt betalt statlig trollmann i dopingsvindel.

Der og da er han bare til å tro på.

Det viste han seg også å være i fortellingen om hvordan russisk idrett lurte oss alle før, under og etter Putins propagandaleker i Sotsji.

I UTGANGSPUNKTET er den tilliten ikke til å tro. For dette er altså mannen som sammen med sin assistent Timofei Sobolevski i 2012 kom med en banebrytende internasjonal studie om såkalte «langtids metabolitter» som viste hvordan man lettere kan avsløre dop, samtidig som han kokte sammen det hestedopet som ga Russland en haug med medaljer både i sommer-OL 2012 og vinter-OL 2014.

Da de internasjonale granskerne seint på høsten 2015 kom stadig nærmere en avsløring av denne statssvindelen og tvang en livredd Grigory Rodchenkov til å rømme til USA, tok han med seg både dataprogrammet til WADA-laboratoriet i Moskva, en håndskrevet dagbok som i detalj fulgte svindelen gjennom den innerste krets i russisk idrett, samt lista over de utvalgte stjernene som fikk prøvene sine manipulert både før og etter vinterlekene i Sotsji.

I utgangspunktet var hele historien hans om musehull, hemmelige rom og et OL-hus fullt av utkledte FSB-agenter for spinnvill til å bli trodd, men så begynte de internasjonale granskerne med den canadiske juristen Richard McLaren i spissen å gå igjennom avhopperens materiale punkt for punkt.

Da viste det seg at alle de kontrollerbare opplysningene stemte.

DEN samme Grigory Rodchenkov som med sin overlegne kjemiske kunnskap var en avgjørende brikke for å gjennomføre russisk statsdoping, sørget til slutt for at alle brikkene i svindelen ble plukket fra hverandre.

På Rodchenkovs anvisning avsløres ennå dag for dag nye russiske prøver fra OL i 2012 og 2014. Mannen som har organisert dopet av de russiske stjernene, er mannen som har angitt dem.

Slik er han den viktigste i dette olympiske spillet, men han er ikke den eneste.

ETTER Rodchenkovs flukt til USA har Verdens Antidopingbyrå (WADA) via amerikanske myndigheter fått tilsendt en databrikke fra Moskva-laboratoriet som både bekrefter og sannsynligvis utvider svindelen. Når IOC-ledelsen i kveld har bestemt at enkelte kontrollerte russere kan få lov til å være med i Pyeongchang, blir denne brikken sentral:

  • Ingen utøvere som finnes i dette datamaterialet fra Moskva-laboratoriet, slipper til i OL i februar.

Og de russerne du får se i konkurransene der kommer hverken til å ha offisielle ledere eller trenere. Dette blir et OL uten Russland, uten den russiske nasjonalsangen og uten russiske medaljer. De russerne som måtte vinne, vinner helt for seg selv. Og de gjør det i en spesialdesignet drakt.

Den russiske skammen skal altså synes.

OM den russiske politiske ledelsen vil tillate en slik fullstendig ydmykelse, gjenstår å se. Det er utvilsomt et spørsmål for Vladimir Putin.

Det eneste som er sikkert på denne historiske olympiske kvelden, er at Grigory Rodchenkovs flukt ikke er over. Det koster å bytte side i den politiske kampen om medaljer. Også for en gjøgler.

Men det han uansett har oppnådd er å vise hva som er vitsen med å ha et strengt dopingregimet. Det er den rene konkurransen og helsa til hver enkelt som skal beskyttes.

Derfor er det også riktig å slippe til rene, russiske enkeltutøvere. Bare det å ha dem på plass i Pyeongchang i februar, utfordrer det kyniske tankesettet til systemet som svindlet oss i Sotsji.

Nettopp det betyr dessverre at det kanskje ikke kommer noen russere til OL likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer