Russland utestengt fra vinter-OL

Slengte Russland ut av OL. Nå er han drapstruet og på flukt med FBI

Superkjemikeren Grigory Rodchenkov er en høyst tvilsom karakter. Men i denne saken har han beviselig snakket sant.

AVSLØRTE ALT: Grigory Rodchenkov hjemme i doplaboratoriet i Moskva. Det var derfra han styrte den russiske statssvindelen i samarbeid med sportsdepartementet. FOTO: Icarus.
AVSLØRTE ALT: Grigory Rodchenkov hjemme i doplaboratoriet i Moskva. Det var derfra han styrte den russiske statssvindelen i samarbeid med sportsdepartementet. FOTO: Icarus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLE som har sett dokumentarfilmen «Icarus» om hvordan Russland lurte resten av idrettsverden under Sotsji-OL 2014, har skjønt at superkjemikeren Grigory Rodchenkov er litt av en karakter. Du blir muligens ikke helt A-4 når du bretter ned buksa og lar mora di sette det første injeksjonen med dop i rompa, bare for å kunne løpe noen sekunder fortere på maraton.

Grigory Rodchenkov (59) er skolelyset som solgte all sin kunnskap og ære til høystbydende, mens han brant ned de verdiene om idrett som han muligens en gang hadde trodd på.

Det var sannsynligvis et svært sparsomt bål. Russisk toppidrettskultur har gjennom tiår ikke vært spesielt plaget med samvittighet for det som for resten av oss gjør konkurransesport så fint.

Dypest sett er det denne skrupelløse kulturen som er årsaken til at Russland nå er utestengt fra vinter-OL 2018.

Men det er Grigory alene som har sendt hjemlandet sitt ut i kulda, og sørget for at ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) i kveld vedtok å stenge vinter-OL i Pyeongchang for Russland.

DET er derfor han er på flukt i USA, beskyttet av det amerikanske føderale politiet (FBI) og truet på livet av russiske hevnere. Og om du syntes dette høres vel melodramatisk ut og minnes Tramteaterets 80-talls pressekritiske «Naken greve jager neger med øks», er virkeligheten adskillig verre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer