Slettas små hjelpere

1000 frivillige driver Norway Cup. De ivrigste står i kø klokka 07.30 for å rydde og hente dommerkort.

(Dagbladet.no): Solen skinner over Ekebergsletta idet sluttspillene sparkes i gang på Norway Cups fjerde dag. 27.000 deltagere fra 1435 lag skal spille 3400 kamper fordelt på 59 baner i løpet av den ukelange turneringen.

For at et sportsarrangement av en slik størrelse skal kunne gjennomføres, kreves det enormt mye forberedelser og organasering før, under og etter turneringen. Det aller meste av krefter og menneskelig ressurser bak Norges mest populære fotballturnering kommer fra Bækkelaget Sportsklub som stiller opp med godt over 1000 frivillige funksjonærer i alle aldre.

I Rydde- og Sykkeltjenesten deltar 330 barn og ungdom fra 6-15 år hver eneste dag med fire voksne til å overvåke det hele. Alle er aktive idrettsutøvere i Bækkelaget Sportsklub.

Lang kø om morgenen

Den mest populære jobben er definitivt å kjøre ut og bringe dommerkort, der kampens resultater og eventuelle anmerkinger som gule og røde kort blir sirlig notert. Men for å få denne jobben gjelder det å være tidlig ute.

- Det er langt kø utenfor kontorene våre allerede fra 07.30 hver morgen, bekrefter en av ansvarshavende ved Rydde- og Sykkeltjenesten, Andreas Aasheim.

Og det er lett å tro hans beskrivelse av organisert kaos når 150 ivrige, små rydder skal få utdelt dagens arbeidsoppgaver.

- Vi har to skift hver dag, fra klokka 08 til 15 og klokka 14 til 21, så du kan trygt si at det er rimelig mye å holde styr på rundt vaktskifte og frokost- og middagsservering, sier Andreas Aasheim til Dagbladet.no.

Ifølge han er det få som inntar dagens måltider hjemme under turneringen. Hele dagen blir tilbragt på sletta, enten man jobber eller har fri.

Banejenter

Stine Graff og Rikke Høien synes det er kjempegøy å være banejenter. De står opp ekstra tidlig hver morgen, for å komme tidsnok for å få banetjeneste.

- Det er slitsomt og kjedelig å rydde. Spesielt å plukke søppel og sånt, mener niåringene som spiller fotball for Bækkelaget.

Og da er det de minste banene i nærheten som er førstevalget. Kort avstand gjør at det blir mer tid til å gjøre helt andre ting.

- Vi har vært og sett på noen gutter i klassen spille, og det var kjempemorsomt, sier Rikke Høien og hvisker noe veldig hemmelig i øret til venninnen.

<B>TIDLIG OPPE: Fra venstre Stine Graff, Rikke og Helen Høien. De syns banetjeneste er morsomt mens rydding ikke er så gøy.
IVRIG HJELPER: Andreas Aasheim startet i ryddetjenesten da han var 6 år. Nå er han sjef.