VERDENSREKORD: De fire roerne jubler etter å ha kommet fram til Scillyøyene etter å ha rodd fra New York. Dermed slettet de Harbo og Samuelsens rekord fra 114 år tilbake. Foto: AP
VERDENSREKORD: De fire roerne jubler etter å ha kommet fram til Scillyøyene etter å ha rodd fra New York. Dermed slettet de Harbo og Samuelsens rekord fra 114 år tilbake. Foto: APVis mer

Slettet 114 år gammel norsk verdensrekord

Fire av verdens beste roere måtte til for å slå to norske fiskere fra 1896.

|||(Dagbladet): Du var kanskje ikke klar over det, men de to fiskerne George Harbo og Frank Samuelson rodde over Atlanteren på 55 dager i 1896.

De siste 114 årene har de to norske gutta innehatt rekorden for å ro fra New York til England (Scillyøyene), men nå er det slutt.

- Syvende himmel Leven Brown, Roy Carroll, Don Lennox og Livar Nysted slo rekorden i går med elleve dager.

Men vi må vel være såpass patriotiske at vi kan påpeke at de var dobbelt så mange som de norske gutta, og at det kanskje har skjedd en og annen utvikling på utstyrsfronten siden 1896.

- Jeg er i den syvende himmel nå, utslitt, lykkelig og ekstatisk over å ha kommet fram til Scillyøyene. Det er en stor dag og jeg er utrolig stolt over gutta og alle som har vært involvert, sier kaptein Brown på båten til Telegraph.

De fire gutta forteller om store utfordringer på turen over. Ti meter høye bølger, matforgiftning og flere nesten-ulykker i svært kraftig vind.

Tøffe karer Men George Harbo og Frank Samuelsen hadde nok også sitt å stri med da de i 1896, som de første i verden krysset et verdenshav i robåt.

HELTER: Samuelsen og Harbo med båten Fox, som de rodde med over Atlanteren. Foto: quarrell.demon.co.uk
HELTER: Samuelsen og Harbo med båten Fox, som de rodde med over Atlanteren. Foto: quarrell.demon.co.uk Vis mer

I Wikipedia-artikkelen om den fantastiske prestasjonen til de norske emigrantene, står det at gutta brukte en 18 fot lang eikebåt. Hjelpemidler på turen over var et kompass, en sekstant, oljehyrer og tre par med årer.

De kom altså fram 55 dager seinere, uten andre hjelpemidler. På turen over til New York igjen gikk forøvrig dampbåten deres tom for kull. For å få fyr på kjela, beordret kapteinen at alt av tre skulle brennes. Det likte Harbo og Samuelsen dårlig, så de satte like gjerne båten på vann igjen og rodde inn til New York fra Cape Cod utenfor Massachusetts.

Det er forøvrig blitt skrevet en sang om de to norske heltene, du kan høre en versjon under. Det er også skrevet en bok om robedriften, Daring The Sea.