Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik avgjorde Carlsen - parti for parti

Her er partiene og trekkene som avgjorde.

1. PARTI: Magnus Carlsen åpnet med hvitt, men fikk lite ut av serven. Til slutt framtvang Anand remi. Foto: Scanpix/fotomontasje
1. PARTI: Magnus Carlsen åpnet med hvitt, men fikk lite ut av serven. Til slutt framtvang Anand remi. Foto: Scanpix/fotomontasje Vis mer

(Dagbladet): Einar Gausel er stormester og Dagbladets sjakkekspert. Han er trippel norgesmester og har spilt for Norge i sju sjakkolympiader. Gausel fulgte alle partiene direkte i Dagbladets sjakkstudio.

Her er Gausels betrakninger om alle de ti VM-partiene.

Upresis åpning
1. parti:
Magnus fikk ingenting ut av «serven» med hvit. Etter et upresist trekk fra nordmannen i det 9. trekket, fikk inderen et lite initiativ. En uambisiøs Anand valgte imidlertid å forsere fram trekkgjentagelse og remis ved å tvinge hvit til å gå frem og tilbake mellom a3 og b3 med dronningen (se diagrammet).
Matchstilling: 0,5-0,5

Dronningbytte nødvendig
2. parti: Magnus valgte en solid, men tilsynelatende passiv åpningsvariant med svart. Anand fikk en markant terrengfordel, og det var nok opptil flere som syntes at det begynte å se skummelt ut for Magnus. Nordmannen klarte imidlertid å framtvinge dronningbytte med 17...Dd8-d5 (se diagrammet). Få trekk senere måtte inderen berge halvpoenget med trekkgjentagelse.
Matchstilling: 1-1

Kjempet seg til remi
3 parti: Magnus fikk et lite overtak med hvit i åpningen, men Anand klarte å drive nordmannen bakover i midtspillet. Det begynte virkelig å se mørkt ut for de norske fargene da Anand vant en bonde, men Magnus slo kontra og fikk avviklet til et sluttspill der han hadde best bondestilling. Anand rakk akkurat å likvidere de resterende bøndene før Magnus fikk satt i gang med sin velkjente sluttspillsmassasje (se diagrammet).
Matchstilling: 1,5-1,5

Anand fant veien
4. parti: Anand tapte åpningsduellen med hvit, og han så seg etter hvert nødt til å gi først én bonde — og så en til! Inderen skaffet seg imidlertid motspill ved å doble tårnene i c-linja og dermed trykke mot nordmannens kongestilling. Nordmannen tråkket feil i det 37. trekket ved å spille Tf4-f8 (se diagrammet) istedenfor g6-g5. Veien til remis for hvit var riktignok en smal sådan, men Anand fant den.
Matchstilling: 2-2

Anand kollapset
5. parti
: Magnus klarte å få et fordelaktig sluttspill direkte ut av åpningen med hvit, og Anand måtte legge seg på defensiven. Anand sto lenge passivt, men etter nærmere fire timers spill klarte han å kjempe seg ut av klemma ved å aktivisere offiserene sine. I femte spilletime kollapset imidlertid inderen fullstendig. I det 45. trekket spilte han Td1-c1 (se diagrammet) framfor å gå etter hvits a-bonde med Td1-a1, som ville ha holdt remis. Magnus vant etter 62 trekk.
Matchstilling: 3-2 til Magnus

Magnus presset og vant
6. parti:
Anand fikk ingenting til med hvit, og etter en rekke avbytter ble inderen stående hårfint i underkant. Anand valgte nokså overraskende å gi en bonde for å få byttet av dronningene, og selv om stillingen kanskje objektivt sett var remis, var det vanskelig for hvit å finne de beste trekkene. Magnus presset hardt, og Anand tråkket feil med 60...Tc4-a4 (se diagrammet). Computerne fant ut at 60.b2-b4, altså å løpe med bonden, ville ha holdt remis.
Matchstilling: 4-2 til Magnus

Raskt remi
7. parti:
Mange hadde ventet at Anand ville gå ut som en Rottweiler med hvit, men inderen nøyde seg med en rolig åpning der han fikk en liten posisjonsfordel. Magnus byttet systematisk av de hvite angrepsbrikkene, og etter 23...Td8-h8 (se diagrammet) var faren over for svart. Poengdelingen var et faktum få trekk senere.
Matchstilling: 4,5-2,5 til Magnus

Tamt og udramatisk
8. parti: Dette ble en heller udramatisk affære. Anand spilte solid med svart, og Magnus følte seg ikke forpliktet til å skape underholdning ved å gå etter strupen. Offiserene ble byttet ut i tur og orden. Magnus truet en stygg springersjakk på f6 i det 24. trekket, men Anand parerte elegant med 24...Se6-g7 (se diagrammet). Deretter forsvant de resterende offiserene og etter 33 trekk var poengdelingen et faktum.
Matchstilling: 5-3 til Magnus

Anand tråkket feil
9. parti: Anand gikk endelig knallhardt ut med hvit. Det oppsto raskt en skarp konflikt der hvit angrep på kongefløyen (høyresiden) og svart angrep på den andre siden. Akkurat da stillingen nærmet seg kokepunktet, tråkket Anand feil med 28.Sf1 istedenfor 28.Lf1, som var uklart (se diagrammet). Etter 28...De1 fra Magnus, ga inderen opp. Poenget var 29.Th4 Dxh4 med tårn over til svart, og ingen angrepssjanser til hvit.
Matchstilling: 6-3 til Magnus

Den siste runden 10. parti: Magnus fikk noe som lignet en målsjanse midtveis etter at Anand tråkket feil, men nordmannen så den ikke. Deretter fulgte et langt og høydramatisk sluttspill der det så ut som om Magnus presset. Spenningen ebbet imidlertid ut, og etter 62.Db6 (se diagrammet) var det klart at det gikk mot poengdeling i og med at resterende brikkene ville forsvinne fra brettet.
Sluttstilling: 6,5-3,5 til Magnus

2.PARTI: ¨Magnus fremtvang dronningbytte med svart.
2.PARTI: ¨Magnus fremtvang dronningbytte med svart. Vis mer
3. PARTI: Anand fikk avviklet til remis med svart.
3. PARTI: Anand fikk avviklet til remis med svart. Vis mer
4. PARTI: Magnus tråkket feil i det 37. trekket ved å spille Tf4-f8 i steden for g6-g5.
4. PARTI: Magnus tråkket feil i det 37. trekket ved å spille Tf4-f8 i steden for g6-g5. Vis mer
5. PARTI:  I det 45. trekket spilte Anand feil med Td1-c1. Dermed var veien åpen for Magnus.
5. PARTI: I det 45. trekket spilte Anand feil med Td1-c1. Dermed var veien åpen for Magnus. Vis mer
6. PARTI: Magnus presset hardt, og Anand tråkket feil med 60...Tc4-a4. Ny Magnus-seier.
6. PARTI: Magnus presset hardt, og Anand tråkket feil med 60...Tc4-a4. Ny Magnus-seier. Vis mer
7. PARTI: etter 23...Td8-h8 var faren over for Magnus med svart. Ny remis.
7. PARTI: etter 23...Td8-h8 var faren over for Magnus med svart. Ny remis. Vis mer
8. PARTI: Magnus truet en stygg springersjakk på f6 i det 24. trekket, men Anand parerte elegant med Se6-g7. Det gikk mot remi.
8. PARTI: Magnus truet en stygg springersjakk på f6 i det 24. trekket, men Anand parerte elegant med Se6-g7. Det gikk mot remi. Vis mer
9. PARTI:  Anand råkket feil med 28.Sf1 istedenfor 28.Lf1 og ga senere opp spillet. Avgjørelsen?
9. PARTI: Anand råkket feil med 28.Sf1 istedenfor 28.Lf1 og ga senere opp spillet. Avgjørelsen? Vis mer
10. PARTI: Magnus fremtvinger den siste avviklingen og partiet blir remis.
10. PARTI: Magnus fremtvinger den siste avviklingen og partiet blir remis. Vis mer