Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik benektet han all kjennskap til doping

Her er Steffen Kjærgaards tidligere uttalelser.

VM-GULL FOR TO ÅR SIDEN: Steffen Kjærgaard har de siste åra har stor suksess sportssjef på sykkellandslaget. For to år siden vant Thor Hushovd VM-gull i Australia. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VM-GULL FOR TO ÅR SIDEN: Steffen Kjærgaard har de siste åra har stor suksess sportssjef på sykkellandslaget. For to år siden vant Thor Hushovd VM-gull i Australia. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Dopingsskjelettene har falt ut av US Postal-skapet, en etter en. Lance Armstrong har sluttet å kjempe, og i går ble han strippet for sine sju Tour de France-titler.

I dag gikk det av en ny bombe i sykkelmiljøet, hvor troverdigheten nærmer seg felgen.

Avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund Steffen Kjærgaard skal ifølge NTB seinere i dag innrømme dopingmisbruk på en pressekonferanse i Oslo.

Fram til nå har Kjærgaard, som tidligere syklet sammen med Armstrong i US Postal, hardnakket benektet enhver kjennskap til doping.

Her er noe av det han har sagt om dopingspørsmål:

- Så ingenting Roberto Heras testet positivt for doping etter å ha vunnet Spania Rundt i 2005. Floyd Landis gikk også i fella. Begge var hjelperyttere for Armstrong, og sommeren 2006 ble Kjærgaard spurt om sine minner fra tida i US Postal.

Han husket ikke mye.

- Det er mulig jeg har vært, og er jævlig naiv, men jeg har ikke sett noe spesielt med de gutta, sa Kjærgaard til Dagbladet i juli i 2006.

Høsten samme år ble det kjent at Kjærgaards tidligere lagkompis i US Postal Frankie Andreu innrømmet EPO-doping.

- Det har kommet fram såpass mye om US Postal og tidligere US Postal-ryttere de siste årene. Det overrasker meg litt, sa nordmannen til VG.

Han hevdet at han aldri så noen som dopet seg.

- Så sant disse tingene ble gjort mens jeg var der, så skjedde det bak lukkede dører. Det var jo ingen som fotfulgte hverandre - i det lukkede rom kunne folk gjøre hva de ville.

Satt i system Floyd Landis hevdet i 2010 at det foregikk omfattende juks i det amerikanske storlaget. Landis sa at han sammen med Lance Armstrong og George Hincapie skal ha tappet og oppbevart blod i Armstrongs leilighet i Spania.

- Landis er en fyr med lite troverdighet. Han har løyet i fire år, og plutselig gjør han kollbøtte nå. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i disse beskyldningene. At vi i laget skal ha hatt medisinsk ekspertise til å være del av et system som er vanntett for dopingavsløringer, det er uttalelser jeg ikke kjenner meg igjen i i det hele tatt, sa Kjærgaard til Dagbladet i mai 2010.

- Dersom noen av disse beskyldningene skulle vise seg å stemme... Jeg har jo ikke sett noenting. Nei, da har jeg i det minste vært inni helvetes naiv, sa Kjærgaard.

24. august i år ble det kjent at Armstrong ga opp kampen mot det amerikanske antidopingbyrået. Kjærgaard har på spørsmål om Lance og doping forsøkt å distansere seg fra amerikaneren og har hevdet at de ikke var så nært knyttet, bortsett fra at de var lagkamerater.

- Det som har skjedd det siste døgnet endrer ikke oppfatningen jeg hadde av laget jeg var en del av for ti år siden. Som jeg har sagt tidligere, har jeg ikke kjent meg igjen i det som har kommet fram de siste årene, sa Kjærgaard til Dagbladet i august.

Fikk sprøyter 11. oktober innrømmet han overfor VG Nett at han fikk sprøyter og tabletter, men han påsto at det ikke var snakk om doping.

- Jeg har, som sagt, ingen garantier, men jeg vet likevel at det jeg fikk ikke inneholdt EPO eller testosteron, sa Kjærgaard til Dagbladet.

- Hvordan kan du være så sikker på det?

- Det kan jeg jo ikke. Utfordringen på den tiden var at jeg ikke kunne sjekke hva det jeg fikk inneholdt. Jeg stolte på legen - slik folk stoler på fastlegen sin - da han sa at jeg fikk for eksempel magnesium og kalsium. Jeg hadde et problem med at jeg ble utmattet på varme dager, og da fikk jeg noe til å hjelpe meg mot det. Jeg setter ikke pris på å erkjenne at sprøytebruk var en del av hverdagen, men det var det. Jeg registrerer at det slås veldig opp at jeg erkjenner at jeg fikk sprøyter av laglegen i US Postal, men det kunne jeg like gjerne innrømmet for ett, to eller fem år siden, som nå, sa Kjærgaard.

- Begriper mistanken Samme dag sa han følgende til NTB:

- Dokumentasjonen siger nå inn over meg. Det høres sikkert banalt ut at jeg har vært tett på noe så overveldende uten å ha forstått det. Den kontrakten jeg skrev under på i 1999 er absolutt noe jeg ville ha vært foruten, sett i lys av alt som er kommet fram om laget i etterkant. Det er begripelig at det rettes mistanker også mot meg oppi alt dette, sa den avtroppende landslagssjefen.

Som en av de aller siste fra det suksessrike skandalelaget, vil Kjærgaard nå etter alt å dømme legge alle dopingkortene på bordet.